8 Ιουλ 2012

Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον και λοιπά προγράμματα

Μετά την αναθεώρηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στις 12/03/2012 με ευνοϊκότερους όρους για τους ωφελούμενους, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη στασιμότητα. Η τελευταία λίστα (8η λίστα) ωφελούμενων που αναρτήθηκε από το ΕΤΕΑΝ ήταν στις 08/03/2012, στην λίστα αυτή υπάρχουν 2022 ωφελούμενοι, οι οποίοι έχουν χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης των εργασιών μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2012. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί ωφελούμενοι της τελευταίας λίστας που έχουν την δυνατότητα αναμονής, έχουν κάνει διαδικασίες για να ενταχθούν στην νέα μορφή του προγράμματος, με τις όποιες χρονικές καθυστερήσεις επιφέρει αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε να ευνοηθούν από τους καλύτερους όρους.
Όπως και να έχει όμως οι εγκεκριμένοι από το ΕΤΕΑΝ για τον σχεδόν ένα χρόνο που έτρεξε το πρόγραμμα με την προηγούμενη μορφή του (Φεβρουάριος 2011 έως αρχές Μαρτίου 2012) είναι 10249 και με βάση τις διαρροές που αναφέραμε από την τελευταία λίστα, αλλά και άλλες πιθανές αιτίες για την μη υλοποίηση των παρεμβάσεων, μπορεί τελικά να είναι γύρω στις 10000. Θεωρούμε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, όπως και για τους κατασκευαστές του κλάδου των κουφωμάτων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντιστοιχεί μια εργασία ανά κατασκευαστή ή ίσως και λιγότερο. Αναμένουμε από το ΕΤΕΑΝ να κινηθεί ταχύτερα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα, όπως και τις συνεργαζόμενες τράπεζες να γίνουν πιο ευέλικτες και να μη κωλυσιεργούν τις διαδικασίες, ειδικά στην αποπληρωμή ολοκληρωμένων εργασιών.
Τέλος αν το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» με τις επιδοτήσεις και τις φορο-ελαφρύνσεις που δίνει απλά κινείται ελαφρός αυτό που δεν πιστεύουμε ότι θα έχει καμιά τύχη είναι το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον», το οποίο δίνει μόνο τις φορολογικές ελαφρύνσεις που δίνει και το προηγούμενο και που έχουν ορισθεί νομοθετικά καθώς επίσης και θεωρητικά καλύτερες εκπτώσεις στις τιμές από αυτές τις αγοράς (που μάλλον είναι απίθανο). Για να γίνουμε ακόμα περισσότερο επικριτικοί λόγο του γενικού κλίματος, η όλη λογική του δεύτερου προγράμματος είναι για να βγάλουν κάποιοι χρήματα (επιτροπές, κατασκευαστές ιστοσελίδων, διάφοροι εθνική φορείς, κτλ) μιας και υπάρχει και η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Μακάρι να κάνουμε λάθος και να βγούμε ψεύτες και το πρόγραμμα να αποδώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr