7 Ιουλ 2012

Τύποι Σήτας ή Αντικωνωπικά Συστήματα

Ύφασμα σήτας τύπου fiberglass
Η σήτα1 είναι το ειδικό ύφασμα που εφαρμόζεται κυρίως σε πλαίσια αλουμινίου και σπανιότερα σε πλαίσια ξύλου με σκοπό να αποτρέπει την είσοδο ενοχλητικών εντόμων όπως κουνούπια και μύγες, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέπει ένα ελαφρύ αερισμό του χώρου. Το κατ' ευφημισμό ύφασμα της σήτας μπορεί να είναι κατασκευασμένο από πλέγμα αλουμινίου ή γαλβανισμένου σύρματος σιδήρου (χρήση σε πλαίσια παλαιότερων κατασκευών) ή μπορεί να είναι από μείγμα πλαστικού με ίνες υάλου (fiberglass) το οποίο είναι πολύ εύκαμπτο και χρησιμοποιείτε σε όλες τις σύγχρονες κατασκευές σήτες.
Το ύφασμα της σήτας ειδικά το fiberglass2 διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε αριθμών οπών / in, έτσι έχουμε 20x20 18x18, 18x16, 18x14, 16x16, 15x17, 14x14, 16x14, 16x16, 16x18, 20x20 κ.λ.π.

Σήμερα υπάρχει πολλές επιλογές σε τύπους σήτας
  • Σταθερή
  • Ανοιγόμενη (πόρτα)
  • Ρολάκι Κάθετης Κίνησης
  • Plisse Κάθετης Κίνησης
  • Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης
  • Plisse Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό
  • Plisse Οριζόντιας Κίνησης με κάτω οδηγό
  • Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό
  • Συρόμενη
  • Επάλληλη

Σταθερή Σήτα
Σήτα σταθερή από πλαίσιο αλουμινίου
Αποτελείται από ένα πλαίσιο από αλουμίνιο ή ξύλο στο οποίο τοποθετείτε το ύφασμα της σήτας. Το πλαίσιο στερεώνεται είτε επάνω στο υπάρχον κούφωμα, είτε άμεσα στο τοίχο. Το βασικό μειονέκτημα της σταθερής σήτας είναι απλά ότι δεν ανοίγει. Χρησιμοποιείται ως συνήθως σε θέσεις όπου ούτως η άλλος δεν θα ήταν δυνατό το άνοιγμα της σήτας π.χ. ένα παράθυρο σε τέτοια θέση που δεν μπορούμε να το φτάσουμε με τα χέρια. Είναι ο οικονομικότερος τύπος σήτας με κάποιου είδος πλαίσιο και αρκετά στιβαρός.


Ανοιγόμενη Σήτα
Σήτα Πόρτα Ανοιγόμενη
Αυτό τον τύπο σήτας τον συναντάμε κυρίως σε μορφή πόρτας (ανοιγόμενη σήτα πόρτα της κουζινόπορτας), αποτελείται από την κάσα σε σχήμα "Π" και το ανοιγόμενο φύλλο στο οποίο τοποθετείτε το ύφασμα της σήτας. Η κάσα και το φύλλο κατασκευάζονται είτε από αλουμίνιο, είτε από ξύλο (παλαιότερα). Οι σήτες αυτού του τύπου διαθέτουν μηχανισμό επαναφοράς του φύλλου ούτως ώστε η σήτα να κλείνει μόνη της μετά το άνοιγμα της. Είναι αρκετά στιβαρή σήτα και με μέσω κόστος κατασκευής.


Σήτα Ρολάκι Κάθετης Κίνησης
Σήτα ρολάκι κάθετης κίνησης με μοτέρ
Είναι ο πιο πολύ χρησιμοποιημένος τύπος σήτας. Αποτελείται από ένα άξονα αλουμινίου στο οποίο τυλίγεται το ύφασμα (fiberglass) της σήτας. Ο άξονας μαζί με το ύφασμα καλύπτονται από ένα κέλυφος αλουμινίου, το ύφασμα κατά την ανάπτυξη του κινείται σε δυο οδηγούς στους οποίους υπάρχει ειδικού τύπου βουρτσάκι ούτως ώστε η σήτα να έχει μεγαλύτερη αντοχή στην ανεμοπίεση. Σ' αυτό τον τύπο σήτας ο άξονας που τυλίγεται το ύφασμα είναι παράλληλος με το έδαφος ενώ οι οδηγοί είναι κάθετοι με το έδαφος. Η χειροκίνητη μορφή ως συνήθως διαθέτει ελατήριο επαναφοράς που βοηθάει στο σωστό τύλιγμα του υφάσματος επάνω στον άξονα, αλλά και την επιπεδότητα του υφάσματος όταν αυτό είναι ανεπτυγμένο, ενίοτε οι σήτες που διαθέτουν ελατήριο έχουν και ένα εξάρτημα φρένου που κάνει πιο ήπια και ελεγχόμενη την επαναφορά της σήτας (τύλιγμα σήτας στον άξονα της). Η ηλεκτροκίνητη μορφή της σήτας διαθέτει ηλεκτρικό μοτέρ που μπορεί να ελέγχεται είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα και οι οδηγοί αντί για ειδικές βούρτσες έχουν ένα σύστημα φερμουάρ για την συγκράτηση του υφάσματος. Οι σήτες "ρολάκι κάθετης κίνησης" χρησιμοποιούνται κυρίως σε ανοιγόμενες κατασκευές και σπανιότερα σε συρόμενες. Η χειροκίνητη μορφή της σήτας αυτής είναι λίγο στιβαρή και με μικρό κόστος, αντίθετα η ηλεκτροκίνητη είναι αρκετά στιβαρή αλλά με υψηλό κόστος.


Σήτα Plisse Κάθετης Κίνησης
Είναι η παραλλαγή των σητών plisse οριζόντιας κίνησης που περιγράφουμε παρακάτω, σε κάθετη κίνηση. Ο σκελετός της αποτελείται από αλουμίνιο σε σχήμα "Π". Στο επάνω τμήμα μαζεύει το ύφασμα της σήτας, ενώ τα αριστερά και δεξιά κάθετα τμήματα του σκελετού είναι οι οδηγοί που συγκρατούν τη σήτα κατά την ανάπτυξη της. Το ύφασμα της (fiberglass) δεν τυλίγεται σε κάποιον άξονα, αλλά διπλώνει σε μορφή ζικ-ζακ (plisse). Η σήτα αυτή έχει λιγότερη ορατότητα από την προηγούμενη, ελαφρώς μεγαλύτερη στιβαρότητα και κόστος.


Σήτα Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης
Η σήτα έχει παρόμοια λειτουργία με αυτή της σήτας ρολάκι κάθετης κίνησης, αλλά σε αντίθεση με αυτήν δεν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ σε κατασκευές. Η σήτα αποτελείται από ένα άξονα αλουμινίου στο οποίο τυλίγεται το ύφασμα (fiberglass) της. Ο άξονας είναι κάθετος με το έδαφος και βρίσκεται στην μια πλευρά του ανοίγματος μας. Ο άξονας μαζί με το ύφασμα καλύπτονται από ένα κέλυφος αλουμινίου, το ύφασμα κατά την ανάπτυξη του κινείται σε δυο οδηγούς παράλληλους με το έδαφος που ως συνήθως είναι ελαφρός διαφορετικοί στο βάθος εισχώρησης του υφάσματος, με μικρότερο τον κάτω και μεγαλύτερο τον επάνω, και οι δυο πρέπει να διαθέτουν ειδικού τύπου βουρτσάκι ούτως ώστε η σήτα να έχει μεγαλύτερη αντοχή στην ανεμοπίεση. Τέλος στην απέναντι πλευρά από αυτή που βρίσκεται ο άξονας στον οποίο τυλίγεται το ύφασμα υπάρχει ένα προφίλ αλουμινίου στερεωμένο στο άνοιγμα μας, πάνω στο οποίο γαντζώνει το κινούμενο τμήμα της σήτας. Οι σήτες "ρολάκι οριζόντιας κίνησης" χρησιμοποιούνται κυρίως σε ανοιγόμενες κατασκευές και σπανιότερα σε συρόμενες. Η σήτας αυτή είναι λίγο στιβαρή και με μικρό κόστος.


Σήτα Plisse Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό (με ερπύστρια)
Σήτα plisse οριζόντιας κίνησης
χωρίς κάτω οδηγό
(με ερπύστρια)
Η σήτα αυτού του τύπου, όπως και οι δυο επόμενες είναι τα τελευταία αποτελέσματα στην διαδικασία εξέλιξης στο χώρο της σήτας. Το πλαίσιο της είναι κατασκευασμένο κυρίως από αλουμίνιο εκτός από το κάτω τμήμα, το οποίο είναι ένα αναπτυσσόμενο πλαστικό εξάρτημα (η ερπύστρια). Τα δυο βασικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι:
  1. Το ύφασμα της (fiberglass) δεν τυλίγεται σε κάποιον άξονα, αλλά διπλώνει σε μορφή ζικ-ζακ (plisse).
  2. Παρόλο που είναι οριζόντιας κίνησης και θα έπρεπε να έχει κάτω οδηγό, όπως η κλασική σήτα οριζόντιας κίνησης, που περιγράψαμε παραπάνω, εδώ ο κάτω οδηγός ουσιαστικά δεν υπάρχει, αντ' αυτού τοποθετείτε ένα αυτοκόλλητο πλαστικό πάχους λίγων χιλιοστών πάνω στο οποίο κινείται η ερπύστρια.
Η σήτα αυτή δεν διαθέτει μηχανισμό επαναφοράς και παραμένει στη θέση  που την αφήνουμε. Όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένη συγκρατείται με ένα μαγνήτη, ενώ το ύφασμα της σ' αυτή την κατάσταση έχει πριονωτή μορφή. Μια σήτα αυτού του τύπου μπορεί να είναι μονόφυλλη ή πολύφυλλη για μεγάλα πλάτη. Η σήτα λόγω κατασκευής έχει ως περιορισμό ύψος > πλάτος για κάθε φύλλο. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι η πρακτικά ελάχιστη παρουσία του κάτω οδηγού επιτρέπει κατά το άνοιγμα της, εύκολη όδευση. Η σήτας αυτή είναι λίγο στιβαρή και έχει μέτριο κόστος.


Σήτα Plisse Οριζόντιας Κίνησης με κάτω οδηγό
Ο σκελετός της σήτας αυτής κατασκευάζεται από αλουμίνιο ενώ το ύφασμα της είναι όμοιο με αυτό του προηγούμενου τύπου σήτας. Λόγω του ότι διαθέτει κάτω οδηγό και όχι ερπύστρια δεν έχει τον κατασκευαστικό περιορισμό (ύψος > πλάτος). Μπορεί να είναι μονόφυλλη είτε δίφυλλη και το κάθε φύλλο της μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο πλάτος από αυτό του προηγούμενου τύπου. Τέλος ένας υπό-τύπος αυτής της σήτας μπορεί να έχει αμφίπλευρο άνοιγμα. Η σήτας αυτή είναι λίγο πιο στιβαρή και έχει ελαφρώς μικρότερο κόστος από την προηγούμενη.
Σήτα plisse οριζόντιας
κίνησης με κάτω οδηγό
μονόφυλλη
Σήτα plisse οριζόντιας
κίνησης με κάτω οδηγό
δίφυλλη αμφίπλευρη


Σήτα Ρολάκι Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό
Σήτα ρολάκι οριζόντιας κίνησης
χωρίς κάτω οδηγό
με άξονα στο μέσω
Η σήτα αυτή είναι μια μίξη της κλασικής σήτας οριζόντιας κίνησης και της plisse χωρίς κάτω οδηγό. Όπως καταλαβαίνουμε η σήτα δεν διαθέτει κάτω οδηγό  αλλά μηχανισμό ερπύστριας με τον υποτυπώδη αυτοκόλλητο κάτω οδηγό. Όταν είναι αναπτυγμένη το ύφασμα της είναι επίπεδο, ενώ όταν ανοίγουμε την σήτα το ύφασμα της τυλίγεται επάνω σε έναν άξονα όπως η κλασική σήτα οριζόντιας κίνησης. Υπάρχουν δυο υπό-τύποι αυτής της σήτας, στον πρώτο, ο άξονας τυλίγματος βρίσκεται στο μέσω του αναπτύγματος της σήτας, ενώ στο δεύτερο, ο άξονας βρίσκεται στο ένα άκρο (αριστερά ή δεξιά) και είναι καταλυμένος από ένα κέλυφος αλουμινίου (όπως και στην κλασική σήτα κάθετης κίνησης). Με τον πρώτο υπό-τύπο που περιγράψαμε, μπορούν να κατασκευαστούν φύλλα μεγαλύτερου πλάτους σε σχέση με αυτά του δεύτερου, γιατί διαθέτει μεγαλύτερη αντοχή στην ανεμοπίεση, λόγω του άξονα που βρίσκεται στο μέσω. Όμως μπορούμε να πούμε ότι ο πρώτος υπό-τύπος υστερεί αισθητικά (εκτός ίσως της περίπτωση που χρησιμοποιείτε σε δίφυλλο επάλληλο). Οι σήτες αυτού του τύπου έχουν τον κατασκευαστικό περιορισμό ύψος > πλάτος. Το βασικό πλεονέκτημα τους είναι αυτό της σήτας plisse με ερπύστρια, με περισσότερη ορατότητα επειδή το ύφασμα είναι επίπεδο. Οι παραπάνω σήτες έχουν μέτριο κόστος κατασκευή.


Σήτα Συρόμενη
Η συρόμενη σήτα αποτελείτε από ένα ή δύο πλαίσια αλουμινίου, μονόφυλλη ή δίφυλλη αντίστοιχα. Το ή τα φύλλα (πλαίσια) κινούνται επάνω σε μια ράγα κύλισης (οδηγός) και μπορούν να είναι είτε χωνευτά (να βρίσκονται μέσα στο τοίχο), είτε εξωτερικά ή εσωτερικά δηλαδή να βρίσκονται στην εξωτερική μεριά ή στην εσωτερική μεριά το τοίχου αντίστοιχα. Τα φύλλα φέρουν ύφασμα σήτας είτε από fiberglass, είτε από αλουμίνιο. Για τα κίνηση του κάθε πλαισίου στο κάτω μέρος του τοποθετούνται ράουλα (ειδικά ροδάκια). Τέτοια είδη σήτας υπάρχουν ως συνήθως ενσωματωμένα σε γενικότερου τύπου κατασκευές π.χ. Συρόμενο μονόφυλλο Τζάμι, Σήτα, Παντζούρι, αλλά μπορούμε να τα δούμε και ανεξάρτητα π.χ. εξωτερική δίφυλλη συρόμενη σήτα. Είναι αρκετά στιβαρή σήτα και με μέσω κόστος κατασκευής.


Σήτα Επάλληλη
Η επάλληλη σήτα αποτελείτε από δυο φύλλα (πλαίσια) αλουμινίου που κινούνται παράλληλα σε δυο διαφορετικές ράγες κύλισης. Τα φύλλα φέρουν ύφασμα σήτας είτε από fiberglass, είτε από αλουμίνιο. Για τα κίνηση του κάθε πλαισίου στο κάτω μέρος του τοποθετούνται ράουλα (ειδικά ροδάκια). Τέτοιου τύπου σήτας μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με παρόμοιες κατασκευές τζαμιού π.χ. Επάλληλο τρίφυλλο τζάμι, με επάλληλη δίφυλλη σήτα. Είναι αρκετά στιβαρή σήτα και με μέσω κόστος κατασκευής.


  1. Λεπτό κόσκινο, όπως αναφέρεται στο λεξικό.
  2. Το fiberglass ή πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα, μπορεί να διαφέρει αρκετά ως τελικό προϊόν ανάλογα με τον είδος του πλαστικού που χρησιμοποιείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr