16 Απρ 2011

Τύποι Υαλοπινάκων

Τα τζάμια ή αλλιώς υαλοπίνακες, που χρησιμοποιούνται στα κουφώματα
παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην γενική συμπεριφορά της τελικής
κατασκευής. Οι επιλογές είναι πολλές και η χρήση του κάθε είδους θα
πρέπει να εξαρτάται από την θέση που θα τοποθετηθεί το κούφωμα. Οι τύποι τζαμιών που θα εξετάσουμε σ' αυτό το άρθρο είναι οι εξής:
  • Μονά τζάμια (συμβατικά)
  • Τρίπλεξ
  • Securit
  • Ενεργειακά (low-e)
  • Διπλά τζάμια
  • Τριπλά τζάμια


Μονά τζάμια
Τα γνωστά σε όλους μας μόνα συμβατικά τζάμια. Το πάχος των τζαμιών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές κουφωμάτων ξεκινούν από 4mm, έως 12 mm. Τα τζάμια με πάχος από 4mm έως 6mm χρησιμοποιούνται σε κουφώματα που προορίζονται κυρίως για χώρου μη κατοικήσιμους χωρίς θέρμανση ή ψύξη. Τέτοιοι χώροι είναι οι αποθήκες, διάφορα εργαστήρια, βιοτεχνίες ή βιομηχανίες που ο αερισμός τους είναι απαραίτητος και η θέρμανση και η ψύξη μη ασύμφορη. Ενώ τζάμια με πάχος από 8mm και πάνω χρησιμοποιούνται σε βιτρίνες καταστημάτων αφού είναι πιο ανθεκτικά σε κρούση και σε εφαρμοζόμενη δύναμη.

Τρίπλεξ (laminated) Τζάμια
Τρίπλεξ 3+3
Τα τρίπλεξ τζάμια είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης 2 ή περισσότερων τζαμιών με μεμβράνη διάφανη, ημιδιαφανή, η έγχρωμη. Η συνένωση αυτή επιφέρει αύξηση της αντοχής σε κρούση, αλλά ακόμα και όταν η κρούση είναι ισχυρή και προκληθεί θραύση το τζάμι δεν καταρρέει γιατί συγκρατείται από την μεμβράνη. Τα τζάμια αυτά εάν τα κοιτάμε κάθετα προς την επιφάνεια τους μας φαίνονται σαν μονά. Τα τζάμια που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές κουφωμάτων έχουν πάχος από 3+3mm, 4+3mm, ..., 3+3+3mm, 5+5mm και άλλοι δυνατοί συνδυασμοί. Στην πραγματικότητα το πάχος των 3+3=6mm που είναι η συνένωση 2 τζαμιών πάχους 3mm, δεν είναι 6mm αλλά λίγο μεγαλύτερο όσο είναι το πάχος της μεμβράνης που είναι μερικά δέκατα του χιλιοστού (όπως φωτό τρίπλεξ 3+3, η έντονη γραμμή στη μέση είναι η μεμβράνη).
Τρίπλεξ 3+3+3
Επίσης, μπορεί να υπάρχουν διαδοχικές επιστρώσεις μεμβρανών. Τζάμια τρίπλεξ 3+3, 4+3 και μέχρι συνολικό πάχος 8mm χρησιμοποιούνται ως συνήθως στην εξωτερική πλευρά σε διπλούς υαλοπίνακες σε οικίες. Τρίπλεξ τζάμια 4+4 και έως 12mm συνολικό πάχος χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιτρίνες καταστημάτων. Τρίπλεξ τζάμια του τύπου 3+3+3, δηλαδή συνένωση τριών τζαμιών πάχους 3mm έκαστο, με δυο μεμβράνες χαρακτηρίζονται ως αντιβανδαλικά (όπως φωτό τρίπλεξ 3+3+3, οι έντονες γραμμές είναι οι μεμβράνες συνένωσης), ακόμα περισσότερο τρίπλεξ κατασκευές 5+5+5 με ή χωρίς πολλαπλές επιστρώσεις από μεμβράνες χαρακτηρίζονται ως αλεξίσφαιρα.

Securit
Τα τζάμια αυτού του τύπου «ψήνονται» και σκληραίνουν με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η θραύση τους. Επιπλέον στην περίπτωση που σπάσουν θρυμματίζονται σε πολύ μικρά κομμάτια κάνοντας έτσι την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού μικρή. Η χρήση τους κυρίως γίνεται σε ειδικές κατασκευές.
Securit μετά από θραύσηSecurit μετά από κατάρρευση

Ενεργειακά Τζάμια
Τζάμι Χαμηλής Εκπομπής
Low-E
Τα ενεργειακά τζάμια ή τζάμια χαμηλής εκπομπής low-emissivity (Low-e), έχοντας μια ειδική επίστρωση στην μια πλευρά της επιφάνειας τους λειτουργούν σαν καθρέπτες στο υπέρυθρο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της θερμικής ακτινοβολίας που διέρχεται μέσα από το τζάμι. Έτσι η θερμική ακτινοβολία του περιβάλλοντος δεν διέρχεται εύκολα μέσα από ένα τζάμι low-e, αλλά και αντίστροφα η θερμική ακτινοβολία του εσωτερικού χώρου δεν μπορεί εύκολα να διαφύγει προς τα έξω. Η επίστρωση που αναφέραμε παραπάνω είναι ως συνήθως film μετάλλων τόσο λεπτό που είναι διάφανο. Τα ενεργειακά τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους, δηλαδή ως μονά τζάμια αλλά πάντα σε πολυεπίπεδες κατασκευές, όπως διπλά τζάμια και τριπλά τζάμια. Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι με την χρήση των low-e τζαμιών μειώνεται κατά πολύ το ξεθώριασμα των χρωμάτων των αντικειμένων (κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά, ...) στο εσωτερικό χώρο. Η χρήση των low-e τζαμιών γίνεται κυρίως σε οικίες και γραφεία, όπου η δαπάνη ψύξης και θέρμανσης παίζει σημαντικό ρόλο και η χρήση αυτού του τύπου τζαμιού μπορεί να επιφέρει αρκετή μείωση στο κόστος ψύξης και θέρμανσης.

Διπλά Τζάμια
Διπλό Τζάμι
Τα διπλά τζάμια είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης με την χρήση αποστάτη δυο μονών παράλληλων τζαμιών. Έτσι με βάση το πάχος του αποστάτη δημιουργείται ένα κενό μεταξύ των δυο τζαμιών που ως συνήθως περιέχει ξηρό1 αέρα. Το πάχος του αποστάτη μπορεί να είναι 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 14mm, 16mm, ... . Ο αποστάτης ως συνήθως είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο2, η τομή του έχει σχήμα τετράγωνο και το εσωτερικό του γεμίζει με πυριτικά άλατα για την απορρόφηση της υγρασίας. Η όλη κατασκευή των δύο τζαμιών και του αποστάτη κολλιέται με ειδική θερμόκολλα. Εκτός από την χρήση μονών συμβατικών τζαμιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι συνδυασμοί. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα συνδιασμών.
  • Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Ενεργειακό
  • Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Τρίπλεξ
  • Μονό Ενεργειακό / Αποστάτης / Τρίπλεξ
Διπλό τζάμι με το ένα
από τα δύο τρίπλεξ
Με βάση τις επιλογές των τζαμιών και του αποστάτη, προκύπτει και το συνολικό πάχος ενός διπλού τζαμιού. Έτσι ένα διπλό τζάμι 4/12/4 αποτελείται από ένα μονό συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 4mm, αποστάτη 12mm και ακόμα ένα τζάμι συμβατικό 4mm. Το δε συνολικό πάχος του είναι όσο το άθροισμα 4+12+4=20mm. Ένα διπλό τζάμι 4/14/4+3 αποτελείται από ένα μονό συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 4mm, αποστάτη 14mm και ένα τζάμι τρίπλεξ 4+3=7mm. Το συνολικό πάχος σ' αυτή την περίπτωση είναι 4+14+7=25mm.
Τα διπλά τζάμια με την εμφάνιση τους αύξησαν σημαντικά την θερμομόνωση και της ηχομόνωση των κουφωμάτων. Ειδικά επιλέγοντας μεγαλύτερο αποστάτη, βελτιώνουμε και την θερμομονωτική και την ηχομονωτική συμπεριφορά του διπλού τζαμιού, αρκεί βέβαια να ξέρουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί από τα πλαίσια των κουφωμάτων ως προς το συνολικό πάχος ενός διπλού τζαμιού.


Τριπλά Τζάμια
Τα τριπλά τζάμια είναι η επέκταση των διπλών τζαμιών. Έτσι ένα τριπλό τζάμι είναι η συνένωση τριών τζαμιών με την χρήση δύο αποστατών. Στη περίπτωση αυτή οι συνδυασμοί τζαμιών είναι περισσότεροι. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα
  • Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό
  • Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Τρίπλεξ
  • Μονό Ενεργειακό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Τρίπλεξ
  • Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Ενεργειακό
  • Μονό Ενεργειακό / Αποστάτης / Μονό Συμβατικό / Αποστάτης / Μονό Ενεργειακό
Τριπλό Τζάμι
Όπως στα διπλά έτσι και στα τριπλά, με βάση τις επιλογές των τζαμιών και των αποστατών, προκύπτει το συνολικό πάχος του τριπλού τζαμιού. Έτσι ένα τριπλό τζάμι 4/10/4/12/5, αποτελείται από ένα μονό συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 4mm, αποστάτη 10mm, ακόμα ένα τζάμι συμβατικό 4mm, ένα αποστάτη 12mm, και τέλος ένα τζάμι συμβατικό ή ενεργειακό 5mm,. Το δε συνολικό πάχος του είναι όσο το άθροισμα 4+10+4+12+5=35mm. Ένα τριπλό τζάμι 5/12/4/14/4+3 αποτελείται από ένα μονό συμβατικό ή ενεργειακό τζάμι πάχους 5mm, αποστάτη 12mm και ένα τζάμι συμβατικό 4mm, αποστάτη 14mm και τέλος από ένα τζάμι τρίπλεξ 4+3=7mm. Το συνολικό πάχος σ' αυτή την περίπτωση είναι 5+12+4+14+7=42mm.
Τριπλό Ενεργειακό Τζάμι
Τα τριπλά τζάμια έχουν καλύτερα αποτελέσματα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης σε σχέση με τα διπλά. Εδώ όμως είναι μεγαλύτερο το συνολικό πάχος του τζαμιού καθώς και το βάρος του και αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Στην πραγματικότητα τα τριπλά τζάμια μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικές κατηγορίες κουφωμάτων και με ειδικούς μηχανισμούς ανθεκτικούς σε μεγάλα βάρη.


1. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες του διπλού ή τριπλού τζαμιού γεμίζουμε το χώρο μεταξύ των δύο τζαμιών με κάποιο ευγενές αέριο όπως Αργό ή Κρυπτό.
2. Για να βελτιωθούν κυρίως οι θερμομονωτικές ιδιότητες του διπλού ή τριπλού τζαμιού, χρησιμοποιούνται αποστάτες από υλικά με μικρότερη θερμική αγωγιμότητα. Μια από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ο εύκαμπτος θερμικά σταθεροποιημένος αφρός σιλικόνης.

18 σχόλια:

  1. Είναι ανακριβές αυτό που γράφετε για τους ενεργειακούς υαλοπίνακες αφού τα βάζετε όλα σε ένα τσουβάλι.
    Με τις επιστρώσεις low-e αντιμετωπίζουμε τις θερμικές απώλειες μίας κατοικίας (IR μεγάλου μήκους) και όχι την ηλιακή ακτινοβολια. Η ηλιακή ακτινοβολία (UV, ορατό φως και IR μικρού μήκους) αντιμετωπίζεται με επιστρώσεις solar control.
    Στην εποχή μας μπορούμε να έχουμε στο ίδιο γυαλί και τις δύο επιστρώσεις εφόσον το επιθυμούμε (αφορά κυρίως κατοικίες σε θερμά κλίματα με ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου όπου ο ήλιος είναι ανεπιθύμητος ) ή μόνο επίστρωση low-e σε ψυχρότερα κλίματα όπου ο ήλιος είναι επιθυμητός χειμώνα-καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκαιο η βασική αστοχία είναι η φράση "Έτσι η θερμική ακτινοβολία του ηλίου" θα έπρεπε να είναι "Έτσι η θερμική ακτινοβολία του περιβάλλοντος.
      Τέλος αναφέρω ότι είναι ένα γενικό άρθρο και πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις πολλά θέματα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι.
      Παραθέτω 2 link με σχετικά με το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας και το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
      Τέλος θα παρακαλούσα τον αγαπητό αναγνώστη που μας έκανε τις εύστοχες παρατηρήσεις, αν θέλει να μας στείλει στο e-mail του blog ένα σχετικό άρθρο για να το δημοσιεύσουμε.

      Διαγραφή
  2. πρακτικά μπορώ να ξέρω την ποιότητα του τριπλού τζαμιού; Αν είναι ενεργειακά ή συμβατικά; αν τα δύο είναι συμβατικά και το τρίτο ενεγειακό ή το αντίστροφο; Πώς μπορώ να μετρήσω τα θερμομονωτικά του αποτελέσματα; Έχω πληρώσει 90 ευώ το τ.μ μαζί με τα περαστικά, φπα, συνολικά για τα 12 τ.μ 1100 ευρώ. Τί τζάμια τοποθέτησα; αρκεί η πιστοποίηση του πωλητή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς πρακτικά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Η αλήθεια είναι ότι και ο πωλητής πιστοποιεί ότι του δίνει η εταιρεία κατασκευής του τζαμιού. Αποτελέσματα τέτοιων μετρήσεων μόνο εργαστηριακά μπορούν να επιβεβαιωθούν.

      Ειδικό όργανο μπορεί να βρει αν υπάρχει επίστρωση Low-e αλλά δεν θα σας δώσει το Ug που ζητάτε.

      Τέλος να ξέρετε ότι η έγγραφη πιστοποίηση CE του πωλητή είναι κάτι σαν υπεύθυνη δήλωση και πιθανότατα δεν θα ρίσκαρε για 1100€ να φάει ένα μεγάλο πρόστιμο για πλαστή δήλωση.

      Διαγραφή
  3. Εἶναι ἀποτελεσματική σέ ἤχομόνωση\θερμομόνωση ἡ μετατροπή σέ 2πλά\3πλά παλαιῶν γαλλικῶν κουφωμάτων ,ἀπό ἐκεῖνα πού ἔχουν τά παλιά νεοκλασσικά; Ποιό εἶναι τό μίνιμουν τῶν ἀποστάσεων μεταξύ τῶν τζαμιῶν γιά νά δικαιολογεῖται ἡ δαπάνη ἀπό το ἀποτέλεσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βέλτιστο διάκενο μεταξύ των τζαμιών είναι 16mm. Το πρόβλημα με τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι ότι
      1ο. Τα κουφώματα δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος των νέων υαλοπινάκων.
      2ο. Δεν έχουν αρκετό χώρο για να υποδεχτούν διπλό και πολύ περισσότερο τριπλό υαλοπίνακα.

      Διαγραφή
  4. Εὐχαριστῶ γιά τήν ἀπάντησ. Πρό 10ετίας ἔκανα δοκιμαστικά ἕνα παράθυρο μέ διπλά τζάμια γιά νά διαπιστώσω τό ζήτημα τοῦ βάρους. Το ἀντέχουν λοιπόν χωρίς πρόβλημα , τό θέμα εἶναι ὅτι ἡ πατοῦρα στήριξης εἶναι 1 πόντος κι ἔτσι τό διάκενο πέφτει στα 6 χιλ. κι ἀναρωτιέμαι ποιό εἶναι τό μίνιμουμ γιά ἕνα περιορισμένο - ἔστω- ἀποτέλεσμα.Ξέρω ὅτι ἀπέχει ἀπό τό βέλτιστο.Τό μίνιμουμ ψάχνω πού νά μήν καθιστᾷ τήν ὅλη δαπάνη (8 ἀνοίγματα) χωρίς νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπορω να τοποθετησο δυο διπλα ενεργειακα με διακενο 16μμ τοποθετουντε δυο διπλα ενεργειακα.??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και μπορείτε να τοποθετήσετε δυο ενεργειακά τζάμια με διάκενο 16mm, παράδειγμα:
      low-e 4mm / διάκενο 16mm / low-e 4mm

      Διαγραφή
    2. Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ i-PLUS LIGHT 6MM έναντι 6-4 STOPRAYSMART και έναντι STOPRAYSMART 5133 4MM?

      Διαγραφή
    3. Μιλάτε για εμπορικές ονομασίες της AGC, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στα link iplus Light, stopray smart, stopray smart51/33

      Διαγραφή
  6. Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει εταιρεία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τζάμια που γίνονται από διαφανή σε αδιαφανη με την εφαρμογή της νανοτεχνολογιας και του ηλεκτρισμού!!
    Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=784532

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου δεν νομίζουμε αυτά τα τζάμια να έχουν βγει στην αγορά, προς το παρόν είναι ερευνητικές εφαρμογές.

      Διαγραφή
  7. Η επιστρωση στο ενεργιακο τζαμι πρεπει να ειναι στο εσωτερικο η στο εξωτερικο τζαμι οταν προκ για δπλο 4-12-4 mm και πια η επιπτωση αν μπει αναποδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επίστρωση μπορεί να μπει είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό τζάμι, ανάλογα του σκοπού που θέλουμε. Στην Ελλάδα γίνεται κυρίως τοποθέτηση στο εξωτερικό τζάμι.

      Διαγραφή
  8. Τα σχόλια του άρθρου κλειδώνουν λόγω μεγάλου αριθμού. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο αντίστοιχο νήμα στο χώρο συζητήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr