22 Δεκ 2010

Χρήση Ρολών ή Παντζουριών

Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά "είναι τι να διαλέξω ρολό ή παντζούρι στα κουφώματα μου". Η απάντηση δεν είναι εύκολη.
Τα ρολά τις περισσότερες φορές είναι πιο πρακτικά από τα παντζούρια, κάποιες φορές είναι και πιο οικονομικά.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε με βάση τις ανάγκες σας.  


Τα παντζούρια μπορεί να είναι ανοιγόμενα ή συρόμενα και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι πάντα υπάρχει ένα πλαίσιο που περιβάλει τα φυλλαράκια του παντζουριού. Στην περίπτωση των ανοιγόμενων κουφωμάτων μπορούμε να έχουμε μονόφυλλα, δίφυλλα, τριφύλλα, τετράφυλλα, έως και εξάφυλλα (υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερο πλήθος φύλλων αλλά μάλλον είναι υπερβολή). Για τα συρόμενα τα πράγματα είναι πιο απλά, μπορούμε να έχουμε μονόφυλλα ή δίφυλλα (βέβαια θα μπορούσαν να γίνουν και κάποιου άλλου τύπου κατασκευές π.χ. τρίφυλλο επάλληλο παντζούρι αλλά μάλλον θα είναι "πατέντα" για κάποια ειδική περίπτωση).

Ας δούμε τώρα τα ρολά. Στα κουφώματα χρησιμοποιούμε ρολά κάθετης κίνησης. Τα φυλλαράκια είναι φτιαγμένα κυρίως από
Ρολό με Φυλλαράκι
Πολυουρεθάνη
  • PVC
  • Φύλλο αλουμινίου με πολυουρεθάνη1 ως διογκοτικό υλικό
  • Προφίλ αλουμινίου2
  • Ξύλο3
Αν μας ενδιαφέρει η ανθεκτικότητας και η στιβαρότητας πρέπει να προτιμηθεί το φυλλαράκι από προφίλ αλουμινίου. Όσο αφορά την κίνηση του ρολού αυτή μπορεί να γίνει με την χρήση ιμάντα, μανιβέλας, ηλεκτρικού μοτέρ, αλλά και ηλεκτρικού μοτέρ μαζί με μανιβέλα. Πρέπει να τονιστεί ότι η επιλογή του μηχανισμού κίνησης υπαγορεύετε πολλές φορές από την επιλογή του φύλλου του ρολού. Έτσι όταν επιλέγουμε φυλλαράκι προφίλ αλουμινίου και το κούφωμα μας είναι κάπως μεγάλο τότε υποχρεωτικά λόγο βάρους θα γίνει χρήση ηλεκτρικού μοτέρ.

Η οικονομικότερη επιλογή γίνεται με την χρήση ρολού με φυλλαράκι PVC ή φυλλαράκι πολυουρεθάνης και κίνηση με ιμάντα. Αμέσως μετά μπορούμε να επιλέξουμε παντζούρια και τέλος η ακριβότερη επιλογή είναι το ρολό με φυλλαράκι προφίλ αλουμινίου και κίνηση με ηλεκτρικό μοτέρ.


Από άποψη ασφάλειας τα παντζούρια υπερέχουν έναντι των ρολών και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυλλαράκια τους υποστηρίζονται από ένα ποιο στιβαρό πλαίσιο σε σχέση με τους "οδηγούς" που χρησιμοποιούνται στα ρολά.

Ανεξάρτητα όμως από το κόστος ή την ασφάλεια υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση του ρολού είναι επιβεβλημένη. Μια περίπτωση είναι η κατασκευή μπαλκονόπορτας σε πολύ μικρά μπαλκόνια, όπου δεν υπάρχει χώρος για να ανοίξουν τα παντζούρια. Επίσης είναι βολική η χρήση ρολών σε περιοχές όπου υπάρχει συχνή χιονόπτωση γιατί σ' αυτή την περίπτωση η χρήση παντζουριών στις μπαλκονόπορτες προϋποθέτει καθάρισμα του μπαλκονιού από το χιόνι για να ανοίξουν τα παντζούρια.


1Αν και η πολυουρεθάνη χρησιμοποιείται κυρίως ως σφραγιστικό και μονωτικό υλικό στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται για τις διογκοτικές της ιδιότητες και εξασφαλίζει την μη παραμόρφωση του φύλλου του ρολού μια και που αυτό είναι από αλουμινόφυλλο πάχους ~0,5mm.
2Πολλές φορές τα φυλλαράκια από προφίλ αλουμινίου χαρακτηρίζονται και φυλλαράκια Βαρέως Τύπου.
3Υπάρχουν ρολά με φυλλαράκια από ξύλο αλλά είναι πολύ σπάνια.

6 σχόλια:

  1. Γίνεται αν έχεις στρωμένα παντζουρια να τα αλλάξεις σε ρόλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ευκολότερη λύση είναι η αφαίρεση των παντζουρόφυλλων και η τοποθέτηση εξωτερικών ρολών με μοτέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα. Σε υπάρχοντα κουφώματα αλουμινίου διαστάσεων 2.45x2.45 που δεν έχουν ρολό ή παντζούρια, μπορώ να τοποθετήσω τώρα ρολό χωρίς να αλλάξω τα κουφώματα; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr