10 Φεβ 2016

Αντίσταση σε Διάρρηξη


Πριν ξεκινήσουμε την ανάπτυξη αυτού του άρθρου, θα αναφέρουμε αυτό που είναι γνωστό σ' όλους τους επαγγελματίες του χώρου των κουφωμάτων, απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει. Αυτό που αλλάζει είναι ο χρόνος αλλά και τα εργαλεία που απαιτούνται για να ανοίξει ένα κούφωμα.
Η αλήθεια είναι ότι, αν γυρίσουμε μερικές δεκαετίες πίσω το ζήτημα της αντίστασης των κουφωμάτων στη διάρρηξη δεν ήταν ουσιώδες για την επιλογή μιας κατασκευής, έτσι τα κουφώματα εκείνης της περιόδου δεν είχαν καμιά πρόβλεψη για να παρέχουν προστασία. Ένα παράδειγμα τέτοιων κατασκευών είναι τα παλαιά ξύλινα κουφώματα αλλά και τα εξωτερικά συρόμενα κουφώματα αλουμινίου, που η παραβίαση τους απαιτεί μόλις λίγα λεπτά από ένα διαρρήκτη.
Σήμερα όμως οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές και το θέμα της ασφάλειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή κουφωμάτων. Στην προσπάθεια αξιολόγησης της δυνατότητας ενός κουφώματος να αντιστέκεται στη διάρρηξη έχουν καθοριστεί κλάσεις αντιδιάρρηξης (δείτε τον πίνακα που ακολουθεί), καθώς και διαδικασίες δοκιμών (δείτε σχετικά πρότυπα, μετά τον πίνακα).
Αναλύοντας τα δεδομένα του πίνακα βλέπουμε ότι η μικρότερη αντιδιαρρηκτική είναι η RC = 1,  ενώ η μεγαλύτερη η RC = 6. Ο απαιτούμενος χρόνος για την παραβίαση δεν ξεπερνά τα 50 λεπτά, ενώ μπορεί να γίνει χρήση διαφόρων εργαλείων, είτε χειρός, είτε ηλεκτρικών. Για να λάβει μια κατασκευή κουφώματος κάποια κλάση πρέπει να πραγματοποιηθεί εργαστηριακός έλεγχος.
Ακόμα και σήμερα τα περισσότερα κουφώματα βρίσκονται στη κλάση 1 ή 2 ενώ σπανιότερα βρίσκουμε κουφώματα της κλάσης 3. Επίσης, να θυμάστε ότι δεν αρκεί να σας πει ο κατασκευαστής ότι το κούφωμα του είναι κάποιας κλάσης, αλλά να το πιστοποιεί με ένα ενυπόγραφο έγγραφο (Δήλωση Επιδόσεων).
Τέλος υπάρχουν τρόποι να αυξήσουμε την αντίσταση ενός κουφώματος στη διάρρηξη κάνοντας χρήση ειδικών συρτών ή κλειδαριών. Χωρίς όμως να μπορεί να βεβαιωθεί ότι π.χ. από την κλάση 1 θα πάει στην 2, στην 3 ή σε κάποια άλλη.
Αντιδιαρρηκτική Κλάση (RC) ή (WK)Εργαλεία και χρησιμοποιούμενη μέθοδοςΔράστηςΧρόνος (min) αντίστασης ανά επιλεγμένο σημείο του δοκιμίουΣυνολικός χρόνος (min) αντίστασης ανά δοκίμιο
1Άσκηση πίεσης, κλοτσιά, άλμα προς το δοκίμιο, μικρή αντοχή στη χρήση υπομόχλειουΒάνδαλος
2Άσκηση σωματικής δύναμης, χρήση απλών εργαλείων, όπως κατσαβίδι, πένσα, σφήναςΚαιροσκόπος315
3Επιπλέον δεύτερο κατσαβίδι και λοστό,Καιροσκόπος520
4Επιπλέον χρήση πριονιού και εργαλείων όπως τσεκούρι, σκαρπέλου, σφυριού και ηλεκτρικού τρυπανιούΕπαγγελματίας δράστης1030
5Επιπλέον χρήση ηλεκτρικών εργαλείων, όπως ηλεκτρικού τρυπανιού και σέγαςΕπαγγελματίας δράστης1540
6Χρήση ισχυρότερων εργαλείων από αυτά της προηγούμενης κατηγορίαςΕπαγγελματίας δράστης2050
Τρέχοντα πρότυπα που αφορούν την αντίσταση στη διάρρηξη των κουφωμάτων.
  • EN 356. Δοκιμές και κατηγοριοποίηση υαλοπινάκων με αντοχή σε διάρρηξη.
  • EN 1627. Αντίσταση σε διάρρηξη για πόρτες, παράθυρα (φύλλα τζαμιών), εξώφυλλα.
    Το πρότυπο αυτό απαιτεί τρεις δοκιμές αντίστασης, οι οποίες δίνονται στα ακόλουθα πρότυπα.
    • EN 1628. Αντίσταση σε στατικό φορτίο.
    • EN 1629. Αντίσταση σε δυναμικό φορτίο.
    • EN 1630. Αντίσταση σε προσπάθεια διάρρηξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr