6 Ιουλ 2011

Ιστορίες από το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον"

Έχοντας τρέξει το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" για αρκετό καιρό, νομίζω ότι όλοι όσοι ασχολήθηκαν με αυτό, έχουν να πουν διάφορες ιστορίες. Μπορείτε να μας πείτε αν σας απέρριψαν και για ποιο λόγο, ή αν πήρατε έγκριση και τι προβλήματα αντιμετωπίσατε μετά και γενικά οτιδήποτε σας έκανε εντύπωση περί της διαδικασίας ή των τεχνικών παρεμβάσεων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να γράψετε το σχόλιο σας.


Τα σχόλια στο άρθρο αυτό κλειδώνουν λόγω του μεγάλου πλήθους τους.
Μπορείτε να συνεχίσετε να γράφετε σχόλια στο χώρο συζητήσεων.

127 σχόλια:

  1. Η τράπεζα απέρριψε τους γονείς μου 64 και 61 ετών γιατί είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη και δεν είχαν θεωρητικά άμεσα εισοδήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάφοροι υποψήφιοι πελάτες μου απορρίφθηκαν από τις τράπεζες επειδή είχαν χαμηλά εισοδήματα, αν και τα σπίτια τους χρειάζονταν τις παρεμβάσεις που προέβλεπε το πρόγραμμα. Τελικά με τις αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα προς τα συμφέροντα των τραπεζών τα εισοδηματικά κριτήρια ανέβηκαν σε μεγαλύτερα ποσά, εκεί που οι τράπεζες μπορούν να εγκρίνουν δάνειο. Έτσι έμειναν απέξω άλλη μια φορά οι φτωχότεροι, για να πληρώνουν περισσότερα για την θέρμανση τους. "Ελλάς το μεγαλείο σου..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα χειροτερα λαμογια που εχουν περασει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα παρακαλούσα στα σχόλια σας να μη χρησιμοποιείται αισχρολογίες. Μπορούν αν είναι όσο έντονα θέλετε αρκεί να μην προσβάλουν το κοινό αίσθημα.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια σε όλους τους συνδέσμους κατασκευαστών (ΣΕΚΑ κτλ, στις διελάσεις αλουμινίου, στους εμπόρους αλουμινίου, και που μερίμνησατε ώστε να μην πάθει καθίζηση ο κλάδος των κατασκευών αλουμινίου με αυτό το φανταστικό πρόγραμμα που σκοπό έχει να βοηθήσει τις τράπεζες.
    Μπράβο για την σθεναρή σας αντίσταση.
    Μπράβο στην εφαρμογή του CE.
    Μπράβο στον αθέμιτο ανταγωνισμό.
    Μπράβο στους κατασκευαστές που δίνουν έτοιμα κουφώματα σε τοποθετητές με CE (χαχαχα).
    Μπράβο στους εμπόρους που αλλάζουν την πιστωτική τους πολιτική επειδή οι ίδιοι ήταν αχόρταγοι.
    Ρε σεις όλος ο κλάδος είμαστε για γέλια.
    Αλλάξτε δουλειά ή αλλάξτε χώρα.
    πολλά μπράβο για το blog
    (7000 κατασκευαστες και εν ετη 2010 να βγεί ένα site ενημερωμένο. καλλιο αργά παρά ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μου επιτρεψεις συναδελφε να απαντησω πανω στη θεματολογια σου.

      Τα σωματεια απλα δε μπορουν να κανουν τιποτα και οχι γιατι δεν θελουν αλλά δεν εχουν την δυναμη για να κανουν κατι. Οι εμποροι δεν τους νοιαζει και οι διελασεις περα βρεχει,αλλοστε δεν τους ενδιαφερει ο τοπος απο οπου ξεκινησαν,τους ενδιαφερει μονο η αγορα του εξωτερικου.

      Η εφαρμογη του CE απλα δεν υπαρχει.

      Αθεμιτος ανταγωνισμος : Αυτο να το δουνε οι κ.συναδελφοι οι οποιοι φερνουν ετοιμα κουφωματα απο γειτονικες χωρες με πολυ χαμηλα κοστολογια και με μεγαλο κερδος στην τσεπη τους. Δεν βλεπουν οτι ετσι βλαπτουν το ιδιο τους το σπιτι.(ειναι μεγαλο αυτο το θεμα,θα το συζητησουμε αλλη ωρα).

      Κατασκευαστες-τοποθετητες. Μπραβο και απο εμενα.Θα μου πειτε "να πουλησουμε το προιον μας θελουμε".Μαθετε λοιπον οτι και ο τοποθετητης απο τον "γειτονα" περνει(τον οποιο καποιοι συναδελφοι φροντισαν να τον φερουν στην αγορα μας)

      Για τους εμπορους ουδεν σχολιο.
      -----------------------------------
      Στο κυριος θεμα για το προγραμμα.
      ΕΥΤΥΧΩΣ εκανα μονο 4, με το πρωτο τον 10/2011 ,το οποιο φυσικα ακομα δεν αποπληρωθηκε,οπως και τα υπολοιπα 3. Στην ουσια χρηματοδοτουμε τους πελατες και υστερα περιμενουμε τις τραπεζες. Ολοι μας εχουμε δωσει αρκετα χρηματα και τωρα τρεχουμε να τα μαζεψουμε.
      Επισης, σε ενα απο 4 εργα, εκτος απο τα κουφωματα ο πελατης ειχε και εξωτερικη μονωση της οικιας. Εγω πηγα,τελειωσα και τωρα περιμενω πότε θα τελειωσει το συνεργειο τις εξωτερικης μονωσης για να πανε ολα τα χαρτια στην τραπεζα. Δλδ περιμενουμε και τυχον αλλα συνεργεια,περιμενουμε πότε θα παει ο επιθεωρητης,περιμενουμε πότε θα εγκιθει απο την τραπεζα,περιμενουμε πότε θα γινει η εκταμιευση,περιμενουμε,περμενουμε,περιμενουμε. Τα εξοδα μας ομως δεν περιμενουν.

      Διαγραφή
    2. Σχετικά με τον χρόνο αναμονής των υπολοίπων συνεργείων και ολοκλήρωσης των κατασκευών, στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι είναι 4 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης +1 μήνας σε ειδικές περιπτώσεις. Όποτε αν πούμε ότι η υπογραφή της σύμβασης έγινε τον 10/2011 οι εργασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 02/2012 άντε με την παράταση της ειδικής περίπτωσης 03/2012. Δες ημερομηνίες προγράμματος

      Διαγραφή
  6. Ν'αγιασει το στομα του προηγουμενου φιλου - συναδελφου......!!!! Ειμαι 28 χρονων εχω σπουδασει, εχω αναλαβει την οικογενειακη επιχειρηση....και καθε μερα συνιδητοποιω οτι αυτος ο κλαδος εχει τα μαυρα του τα χαλια....!!!!
    ποτε θα οργανοθουμε??? το εξοικονομω μας μαρανε.....
    σκετη κοροιδια.... 250 ευρω το τετραγωνικο?????
    με φπα?
    ποιοσ θα πληρωθει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποια είναι η ταχύτητα της τράπεζας όταν είναι να δώσει χρήμα;
    Απάντηση.
    Για σύμβαση σχετική με το πρόγραμμα και με ημερομηνία υπογραφής 23/09/2011, λάβαμε την προκαταβολή 07/11/2011, δηλαδή μετά από 1,5 μήνα κρατώντας και η τράπεζα μια προμήθεια για το έμβασμα 5€ και εκμεταλλευόμενη βεβαία το πόσο αυτό για το μήνα ή μήπως κάνω λάθος.
    Μειώνοντας παράλληλα και τον χρόνο για τις παρεμβάσεις κατά 1,5 μήνες αφού το 4μηνο για την ολοκλήρωση μετρά από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και όχι από την ημερομηνία καταβολής των προκαταβολών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόσφατα έλαβα από τον ΣΕΚΑ το e-mail που ακολουθεί. Αναρτιέμαι αν κάνεις μπορεί να επιστευτεί το Ελληνικό Δημόσιο.
    ---------------------------------------
    Σας ενημερώνουμε ότι ο ΣΕΚΑ από 06/02/12, είχε κοινοποιήσει επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού & Εφαρμογής Δράσεων στους Τομείς Ενέργειας, Φυσικού πλούτου & Κλιματικής Αλλαγής.
    Η επιστολή είχε σαν θέμα την καθυστέρηση της εξόφλησης των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων ενώ έχουν υποβληθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως τιμολόγια από μέρους του προμηθευτή και υποβολή 2ου ΠΕΑ από τον ενεργειακό επιθεωρητή.
    Επισημάναμε ότι παρατηρούνται περιπτώσεις συναδέλφων μελών του ΣΕΚΑ και όχι μόνο, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα τιμολόγια πάνω από 3 μήνες και δεν έχουν καμία ειδοποίηση ακόμη για την εξόφλησή τους.
    Ζητήσαμε λοιπόν να ενημερωθούμε για τον προβλεπόμενο χρόνο αποπληρωμής, έτσι ώστε να ενημερώσουμε και εμείς με τη σειρά μας τα μέλη μας.

    Σε απάντηση της επιστολής μας λάβαμε τα εξής:
    - Το ΥΠΕΚΑ λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις και τα παράπονα των χρηστών του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ οίκον» προχωρά σε αλλαγές & βελτιώσεις (τις οποίες σας έχουμε ήδη κοινοποιήσει με επιστολή μας στις 15/2/12)
    - Ήδη έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες να μην καθυστερούν την εξόφληση ακόμη και στις περιπτώσεις που τα τιμολόγια δεν ήταν σωστά συμπληρωμένα και δεν έφεραν την ένδειξη «για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ οίκον». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απεμπλακούν περί τις 800 εκταμιεύσεις σε διάστημα περίπου 20 ημερών.
    - Στόχος είναι η προκαταβολή να ανέλθει στο 50% αντί 30% που ίσχυε μέχρι σήμερα και η εξόφληση να μην ξεπερνά τον 1 μήνα.

    Αν παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις κραυγαλέες που δεν έχουν αποπληρωθεί και έχουν καθυστέρηση πάνω από 4 μήνες, θα σας παρακαλούσαμε να μας τις κοινοποιήσετε για να τις προωθήσουμε στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του ΥΠΕΚΑ όπου έχουν δεσμευθεί να εξετάσουν μεμονωμένες περιπτώσεις και να βοηθήσουν στην απεμπλοκή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΙΜ.Δ/Α CE ΚΛΠ ΑΠΟ ΤΗΣ 19/11/2011 ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΧΟΥΜΕ ΠΑΡΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΞΩΦΛΗΣΗ ΤΩΡΑ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΥΤΩΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ

      Διαγραφή
  9. ΣΤΙΣ 20/12/2011 ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΘΗΚΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ"ΟΙΚΟΝ",ΤΙΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ, ΕΝΕΚΡΙΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ,& ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ EUROBANK ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ. ΛΟΓΩ ΕΟΡΤΩΝ ΗΜΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΩ ΑΜΕΣΑ.ΕΤΣΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 10/01/12, ΕΝΟΧΛΗΣΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ & Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΟΘΗ, ΗΤΑΝ ΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, 22/03/12 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ. ΔΕΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
    ΣΕ E-MAIL ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ,(ZOUGLA GR, PROTOTHEMA,ECONEWS SKAI ΚΛΠ)ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ECONEWS TOY SKAI,ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΜΜΕΣΑ, ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ,& ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ.
    ΜΕΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε., ΜΕ E-MAIL ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΩ,&ΕΥΛΟΓΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΛΕΞΟΥΝ & ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ?

    ΣΚΟΥΤΑΡΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ 6978096657

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα στείλω αυτό το σχόλιο σε όλους τους κατασκευαστές του e-mail list μου.

      Διαγραφή
    2. ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 2012 ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΟΤΑΝ ΡΩΤΑΩ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΤΟΛΗ ΟΙ ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΧΩ 8 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ EUROBANK ΚΑΙ 3 EUNIKH

      Διαγραφή
  10. Σε αναμονη για πληρωμη για εργο που εχει τιμολογηθει απο 10/1/2011 μεγαλη καθυστερηση απο μερος της τραπεζας, αν αλλαξη αυτο ισως προχωρησει περισσοτερο, πολλοι συναδελφοι παντως σταματανε να αναλαμβανουν εργασιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλοι συναδελφοι ειμαι 33 χρονια αλουμινας και επειδη εχω παθει εχω μαθει.Λοιπον εγω εχω κανει περιπου 10 δουλειες με το προγραμμα και εχω πληρωθει απο ολες.Πως τα καταφερα? Ειναι πολυ απλο. Πληρωθηκα απο τους πελατες μου και οταν οι τραπεζες καταθεσουν τα λεφτα στον λογαριασμο μου θα τους τα επιστρεψω.Και για να μην ειμαι αχαριστος αναφερω οτι μεχρι τωρα μονο η εθνικη εχει πληρωσει ολους τους πελατες μου που την προτίμησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι πελάτης και δεν εχω πληρωθεί από την Eurobank ενώ το έργο αποπερατώθηκε το Δεκεμβριο του 12

      Διαγραφή
    2. Τη εννοείς ότι είναι κατασκευαστής - τοποθετητής ή ιδιώτης ωφελούμενος;

      Διαγραφή
    3. Ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης; Βγήκε το νέο ενεργειακό πιστοποιητικό; Έχει κατατεθεί καλός ο φάκελος στη Eurobank; Από την τράπεζα κάποια πληροφορία;

      Διαγραφή
  12. Φιλοι συναδελφοι σε αυτους τους δοισκολους καιρους που λεγαμαι οτι θα παρουμε μια ανασα και οτοι αυτο το προγραμα θα ειναι σωτηριο τελικα μας χαντακοσε ολους εχουμε τιμολογια κομενα απο τον Οκτομβριο και ακομη τα περιμενουμε πληρωθηκαμε και καπια απο την εθνικη αλλα η πειρεως μας χρωσταη 8800€ και δεν εχουμε παρη ουτε την πρωκαταβολη τιμολογια κομενα Νοεμβριο 19000€ στην eurobang ευτοιχος ποιραμε προκαταβολη με λιγα λογια σε ολους οποις πελατης εχει τα χρηματα μπωρουμε να των αναλαβουμε και αυτο το λεω σε ολους για να κρατηθουμε ανοιχτη αυτα τα λιγα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είχα γράψει το σχόλιο για τη Eurobank Mar 23, 2012 10:03 AM και τελικά πηγα σημερα στην τράπεζα και έμαθα γιατι καθυστερούν οι δοσεις.ΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.Η επιτροπή λεει του ΕΤΕΑΝ κανει πολλά λάθη στο εντάξει του ιδιώτες σε κατηγορίες ανάλογα με τη φορολογικη τους δήλωση, εστι οι τραπεζες προχωράνε σε προκαταβολή, αλλα οταν ερθει η ώρα της εξόφλσης πρεπει να επιβεβαιώση πάλι την κατηγορία το ΕΤΕΑΝ ωστε να ξέρουν τι ποσοστό θα δώσεουω αυτοί και τι οι τράπεζες.Όπως καταλαβενεται γίνεται ενας χαμός και εμείς αγωνιζόμαστε να τα βγάλουμε πέρα.....ΔΗΜΟΣΙΟ οτι πιάσει το κάνει σκ*τ*.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια από τα ίδια, ΔΑ-ΑΛΠ από 18/1/12 και ακόμα τίποτα, από την τράπεζα μου λένε ότι υπήρχαν μικροδιαφορές στις διαστάσεις από αυτά που είχε καταγράψει ο μηχανικός, τα οποία προφανώς δεν ήταν τα σωστά, αφού το ΔΑ-ΑΛΠ είχε τις κατασκευές του με τις σωστές διαστάσεις (μη βρεθούμε πλεγμένοι με την εφορία κατά την μεταφορά, αλλά γράφεις άλλες διαστάσεις είναι). Όσο αφορά το φέσι το φοράμε μόνο εμείς γιατί έμποροι, ρολά, τζάμια, εξαρτήματα έχουν εξοφληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έπειτα από αναζήτηση και επικοινωνία με το ΕΤΕΑΝ, η διαδικασία έχει ως εξής:
    Μετά την τοποθέτηση των κουφωμάτων και την ολοκλήρωση όλων των εργασιών ο ενεργειακός επιθεωρητής συντάσσει την νέα του επιθεώρηση. Όλα τα έγγραφα αυτά καταθέτονται στην τράπεζα η οποία κάνει ελέγχους (άγνωστος χρόνος διεκπεραίωσης), έπειτα αναλαμβάνει πάλι το ΕΤΕΑΝ που και αυτό κάνει ελέγχους και δίνει την τελική έγκριση (χρόνος διεκπεραίωσης σύμφωνα με το ΕΤΕΑΝ μια εβδομάδα) στην τράπεζα. Αν υπάρχουν σε όλη αυτή την διαδικασία κάποια λάθη, αβλεψίες ή μικρές διαφοροποιήσεις που θα πρέπει να διευθετηθούν καταλαβαίνετε τις καθυστερήσεις που θα προκύψουν. Τέλος να πούμε ότι μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις που μέρος ή το σύνολο των κατασκευών μπορεί να απορριφθεί, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς : Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
    Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού & Εφαρμογής Δράσεων στους Τομείς
    Ενέργειας, Φυσικού πλούτου & Κλιματικής Αλλαγής (ΕΥΣΕΔ ΕΝ/ΚΑ)
    Υπόψη: κ. Κλενιάτη Νίκου
    Κοινοπ: κα Κωνσταντινοπούλου Γιούλη
    Διευθ. : Λεωφ. Μεσογείων 119, 10192 Αθήνα
    Τηλ.: 210 6969768
    Φαξ: 210 6969460
    e-mail: Konstantinopoulou@eka.ypeka.gr

    Θέμα: ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
    «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ»

    Αξιότιμε κύριε Κλενιάτη,

    Όπως καλύτερα γνωρίζετε από τον καθέναν, λόγω των αρμοδιοτήτων σας, το πρόγραμμα « Εξοικονόμηση κατ οίκον» συνεχίζει παρά τις βελτιώσεις που έχει υποστεί κατά διαστήματα, να παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα ειδικότερα στις εκταμιεύσεις ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.

    Ο συνήθης χρόνος αποπληρωμής είναι 3-4 μήνες και αν προκύψει κάποια έλλειψη τότε άνετα φτάνουμε τους 5-6 μήνες.

    Προσπαθώντας να βοηθήσουμε τους κατασκευαστές, μέλη μας και μη, επικοινωνήσαμε πολλές φορές με την κα Κωνσταντινοπούλου, η οποία μας άφησε ελπίδες ότι θα μας βοηθήσετε με το δικό σας σύστημα ενημέρωσης, να ενημερωθούμε τουλάχιστον, αν όχι να επιλύσουμε, περιπτώσεις αδικαιολόγητης καθυστέρησης που χρονίζουν ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες από το πρόγραμμα διαδικασίες.

    Έτσι ξεκίνησε ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του ΣΕΚΑ και του ΥΠΕΚΑ, ενημερώνοντας τα μέλη μας για αυτό, τα οποία ανταποκρίθηκαν άμεσα στέλνοντάς μας τέτοιες περιπτώσεις, τις οποίες σας μεταβιβάσαμε με την σειρά μας, κοινοποιώντας τα στοιχεία στην κα Κωνσταντινοπούλου.

    Μετά την αποστολή των πρώτων στοιχείων, ακολούθησε ενημέρωση από μέρους σας, η οποία μας χαροποίησε ιδιαίτερα, πιστεύοντας ότι επιτέλους οι κατασκευαστές – όμηροι και χρηματοδότες αυτού του προγράμματος θα βοηθηθούν από κάπου.

    Στην δεύτερη αποστολή στοιχείων και την επικοινωνία που είχαμε με την κα Κωνσταντινοπούλου, μας κοινοποιήθηκε ότι δεν θα μπορέσετε να μας δώσετε ξανά ενημέρωση επικαλούμενοι το «απόρρητο των Τραπεζών».

    Καταλάβαμε πως είμαστε πάλι αβοήθητοι, έρμαια των τραπεζών, επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα προγράμματα και τα συστήματα σε αυτή τη χώρα, έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση των τραπεζικών οργανισμών και την συντήρησή τους με κάθε τρόπο και ποσώς απασχολεί το κράτος η ανεργία και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Προσπαθώντας να βρούμε ποιός παίζει πάλι στις πλάτες των κατασκευαστών, προτρέψαμε τους ιδιώτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να ζητούν οι ίδιοι ενημέρωση από την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.

    Η απάντηση των τραπεζών είναι ότι το πρόβλημα, σχεδόν στο σύνολο των εκταμιεύσεων, είναι ότι το ΥΠΕΚΑ δεν έχει υπογράψει τις δανειακές συμβάσεις και ότι κανένα πρόβλημα δεν έχουν να εκταμιεύσουν από την στιγμή που θα τις έχουν στα χέρια τους..

    Όπως θα παρατηρήσετε, το απόρρητο που επικαλείστε, δεν το εφαρμόζουν οι τράπεζες όταν οι πελάτες ζητούν ενημέρωση, υποδεικνύοντας εσάς σαν λόγο καθυστέρησης.

    Πολύ θα εκτιμούσαμε να μας ενημερώσετε για το ποιος μας εμπαίζει, βάζοντας τον πιο πολύπαθο και ζημιωμένο από την κρίση κλάδο των κατασκευών, ξανά σε μια ψευδαίσθηση προγραμμάτων που σχεδιάζονται για να τον «βοηθήσουν»;

    Ποιος θα μας βγάλει από την ομηρία;

    ΣΗΜ: Η επιστολή αυτή θα κοινοποιηθεί και στα μέλη μας, στα οποία μας έχετε καταστήσει υπόλογους με την συμπεριφορά σας.



    Με εκτίμηση

    Ο Πρόεδρος ΣΕΚΑ





    Κωνσταντίνος Λένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παραπάνω κείμενο συντάχθηκε απο τον Σ.Ε.Κ.Α στις 10/4/2012
      Δ.Λιγοξυγκάκης

      Διαγραφή
  17. Μετα απο 6 μηνες ελαβα την εξοφληση απο εργο του Νοεμβριου 2011. Μενει τωρα να βρω κι αλλη υπομονη για υπολοιπα εργα που ειναι στον "αερα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να μας πεις ποια τράπεζα είχε αναλάβει την χρηματοδότηση;

      Διαγραφή
  18. και Ναι είναι γεγονός. Λάβαμε την εξόφληση από το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ' οίκον, μετά από 4 μήνες από την ολοκλήρωση. Η τράπεζα που είχε αναλάβει την χρηματοδότηση ήταν η Πειραιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επειδη βαρεθηκα να γραφω για το εξοικονομω και τις τραπεζες ... μήπως περιμενουν να μας πληρωσουν σε δραχμες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παραθέτω επιστολή που λάβαμε από το ΣΕΚΑ την οποία έλαβε από ΥΠΕΚΑ.
    Ενημερωτική επιστολή από ΥΠΕΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εδω και ενα χρονο καναμε αιτηση για υπαγωγη στο προγραμμα μεσω της γιουρομπανκ, εγκριθηκε ,εκταμιευτηκαν οι προκαταβολες προς τα συνεργεια που θα αναλαβουν τις εργασιες καιενω εληξε χθες η προθεσμια για την πληρωμη της πρωτης δοσης του δανειου δεν ξεκινησαν οι εργασιες για την αλλαγη στεγης(η αλλαγη κουφωματων θα ακολουθησει μετα τη στεγη)γιατι η τραπεζα δεσμευσε την προκαταβολη του επειδη εχει ληξηπροθεσμες οφειλες.ο τεχνιτης δεν εχει χρηματα να αγορασει τα υλικα να αρχισει,εγω δεν τον εμπιστευομαι οτι θα μου δωσει τα χρηματα μου οταν εκταμιευθουν και δεν ξερω καν αν θα γινει αυτο -δεν ξερω ποσο χρεος εχει στην τραπεζα το πιθανοτερο ειναι οτι θα δεσμευσουν και τα επομενα,. η τραπεζα ισχυριζεται οτι εγω ειμαι υπευθυνη για τον τεχνιτη που επελεξα αλλα οταν ανοιξε λογαριασμο στη γιουρομπανκ για να εκταμιευτουν τα χρηματα η τραπεζα γιατι δεν τον απερριψε απο πριν αφου ηταν στη μπλακ λιστ?
    μου ζητουν τωρα να φεσωθω την χαμενη προκαταβολη και να αντικαταστησω την αλλαγη στεγης με τοποθετηση ηλιακου για να μην αλλαξειη ενεργειακη κατηγορια και δεν γινει η τελικη εγκριση απο τον μηχανικο...πως θα επιβαρυνω μια στεγη 60 χρονων που θελει αλλαγη με ενα ηλιακο που ταχει τα κιλα του οσο ναναι?
    επισης στην ιδια τραπεζα υποβαλλαμε αιτηση για αλλη μια κατοικια και ενω επικοινωνουσαμε τακτικα μαζι τους για να μαθουμε αν εγκριθηκε μας ελεγαν οτι δεν ειχαν απαντηση απο το υπουργειο και τελικα παραδεχτηκαν ενα χρονο μετα οτι βρεθηκε ο φακελλος στο συρταρι της υπαλληλου που ηταν υπευθυνη αλλα δεν συνεργαζεται πια μαζι τους ....αυτα τα ολίγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά είναι... Ιστορίες Ελληνική τρέλας. Η τράπεζα αν έπραξε δέσμευσε την προκαταβολή του τεχνίτη έπραξε παράνομα, εκτός και αν η προκαταβολή μπήκε σε λογαριασμό όψεως με δικαίωμα υπερανάλυψης του τεχνίτη που είναι μπλοκαρισμένος και γι' αυτό δεν μπορεί να πάρει τα λεφτά (νόμιμη και λογική περίπτωση). Πάντως όπως και να έχει ο τεχνίτης πρέπει να βρει τα λεφτά (ας δανειστεί, -όχι από εσάς- ) για να εκτελέσει το έργο και να λάβει τα υπόλοιπα χρήματα, μπορεί κάλλιστα να ανοίξει έναν λογαριασμό όψεως σε μια άλλη τράπεζα και να αιτηθεί η αποπληρωμή των εργασιών να γίνει σ' αυτό το λογαριασμό (δεν είναι απαραίτητο να έχεις λογαριασμό στην τράπεζα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα). Προσοχή τις ημερομηνίες των εργασιών, αν ήσασταν στην λίστα έγκρισης του Μαρτίου έχετε χρόνο το πολύ ως τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

      Διαγραφή
  22. εγω εκανα τα χαρτια μου αρχες Ιουλιου στην εθνικη.μπορει κανεις να μου πει μετα απο ποσο καιρο θα εγκριθει το δανειο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχετε πάρει την προέγκριση από την τράπεζα, με τα τρέχοντα δεδομένα η τελική έγκριση από το ΕΤΕΑΝ θα έρθει μετά από ένα χρόνο περίπου, έπειτα μπορούν να ξεκινήσουν η εργασίες με σιγουριά.
      Αν δεν έχετε πάρει την προέγκριση και περιμένετε απλά αυτή την απάντηση από την τράπεζα το χρονικό διάστημα αναμονής παίζει από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες (1 έως 2 πλην Αυγούστου - Όπου τίποτα δεν λειτουργεί στην χώρα μας).

      Διαγραφή
  23. Εχει δικαίωμα ο προμηθευτής να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη χρήματα για τις εργασίες και μετά να του τα δώσει πίσω όταν πληρωθει από την τράπεζα?Πως διασφαλίζεται ο ιδιοκτήτης σε μια τέτοια περίπτωση ότι θα παρει τα χρήματά του πίσω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει. Η νέα λίστα από το ΕΤΕΑΝ που είναι και η μόνη ενεργή δίνει ως προκαταβολή στους προμηθευτές - κατασκευαστές το 40% του ποσού που έχει εγκριθεί, έτσι ο προμηθευτής - κατασκευαστής - τοποθετητής λαμβάνει ένα ποσό για να κινηθεί. Βέβαια αυτό μπορεί να είναι μικρό μια και που η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει μηδενίσει τις πιστώσεις και έτσι να μην μπορεί να αγοράσει τις πρώτες ύλες, αλλά έτσι είναι οι κανόνες του προγράμματος και όποιος δεν μπορεί να το ακολουθήσει ας μη συμμετέχει. Αν δεν έχετε υπογράψει την σύμβαση στην τράπεζα και κατ' επέκταση δεν έχουν δοθεί προκαταβολές αλλάξτε προμηθευτή.
      Αν τον εμπιστεύεστε και θέλετε να τον βοηθήσετε οικονομικά κάντε μεταξύ σας ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μαζί με ένα γραμμάτιο ή μια επιταγή για να έχετε μια κάποια διασφάλιση.

      Διαγραφή
    2. Ο επιθεωρητής που απευθήνθηκα με έθεσε το θέμα της πληρωμης από τη μεριά μου ένα μέρος του ποσού στους προμηθευτές σε περίπτωση που αργήσει πολύ η τελική εκταμίευση από τη τράπεζα λεγοντάς μου ότι στο τέλος θα τα πάρω πίσω.Οταν του είπα ότι δεν διασφαλίζομαι και ότι δεν έχω τα χρήματα για να δώσω μου απάντησε ότι θα μιλήσει με τους προμηθευτές και αν μπορούν να αντέξουν τη πίστωση έχει καλώς αλλιώς η δουλεία μας δεν γινεται.Παρ'όλα αυτα μου είπε να πάω στη τράπεζα και να ζητήσω να μπω στο πρόγραμμα με προέγκριση δανείου.Ειμαι στη κατηγορία Α1.

      Διαγραφή
    3. Από όσο καταλαβαίνω ο ενεργειακός επιθεωρητής σας είναι το λιγότερο μεσάζοντας αν όχι και εργολάβος για να υποστηρίζει τόσο πολύ τα συμφέροντα των προμηθευτών. Στο πρόγραμμα δεν προβλέπεται πουθενά άμεση πληρωμή από την μεριά του ωφελούμενου, ακόμα και αν πρέπει να καταβάλει ο ωφελούμενος ένα ποσό, αυτό γίνεται μέσω της τράπεζας, δηλαδή καταβάλει το πόσο στην τράπεζα μετά τον τελική ενεργειακή επιθεώρηση και έπειτα δίνονται αυτά τα χρήματα στον προμηθευτή (αφού κάνει και η τράπεζα ελέγχους). Αν σας πιέζουν πολύ μιλήστε με την τράπεζα σας, για να σας πουν τη μπορείτε να κάνετε. Καλύτερα να βρείτε άλλους προμηθευτές και ενεργειακό επιθεωρητή. Είπαμε τους κανόνες και όποιος δεν μπορείς να του ακολουθήσει ας μη συμμετάσχει. Στην τελευταία λίστα του ΕΤΕΑΝ αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης κάντε τον κόπο να της διαβάσετε για να απαντήσετε ανάλογα στον ενεργειακό επιθεωρητή.

      Τέλος πρέπει να πούμε ότι όντος υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξόφληση τον ολοκληρωμένων εργασιών, αλλά οφείλονται σχεδόν πάντα στο συνδυασμό του κακού τρόπου συμπλήρωσης των απαραίτητων εγγράφων από τους προμηθευτές, στην γραφειοκρατία των τραπεζών, στις καθυστερήσεις από τους ενεργειακούς επιθεωρητές για την τελική επιθεώρηση, στη καθυστέρηση κατάθεσης των δικαιολογητικών στην τράπεζα από τους ωφελούμενους και τέλος την τελικής επεξεργασίας από το ΕΤΕΑΝ. Αθροίστε χρόνους καθυστερήσεων και βγάλτε συμπέρασμα.

      Διαγραφή
  24. Για τις καθυστερήσεις να σας πω μια περίπτωση με ολοκλήρωση εργασιών τέλος Μαΐου, ο ενεργειακός επιθεωρητής έκανε τον τελικό έλεγχο τέλος Ιουλίου, έπειτα από πίεση και ο πελάτης κατέθεσε τα χαρτιά στην τράπεζα μετά τις 15 Αυγούστου. Περιττό να πω ότι δεν έχω λάβει ακόμα τίποτα και ότι θα περάσει και ο Οκτώβριος. Αλλά μέχρι στιγμής περισσότερο περίμενα πελάτη και ενεργειακό επιθεωρητή παρά τράπεζα. Έτσι γίνονται οι καθυστερήσεις. Υ.Γ. Τα χαρτιά που κατέθεσα στην τράπεζα ήταν όλα στην εντέλεια, αλλά με ενημέρωσαν ότι αυτός που έβαλε την μόνωση είχε κάτι λάθη στα δικά του και όλος ο φάκελος πήγε "λίγο" πίσω χρονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κοροϊδα(και εγω μαζι)..! Να ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συνφωνησαμε με την Εθνικη τραπεζα να προπληρωσο την συμετοχη της μητερας μου στο προγραμμα με 5000€, παρολα αυτα η αιτηση απορηφτηκε! Ετσι θα ερθει η αναπτυξη στην΅Ελλαδα?
    Φιλικα απο την Γερμανια Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τη αιτιολογία απορρίφθηκε η αίτηση;

      Διαγραφή
    2. μεχρι στιγμης δεν υπαρχη αιτιολογια, απλη ειδοποιηση τηλεφωνικος. Ειπα στον αδελφο μου στην Ελλαδα και να ζητηση μια γραπτη αιτιολογια! Εαν εχω νεα θα ξαναεπανελθω

      Διαγραφή
    3. prosotsani:

      Η εθνικη Τραπεζα Ζηταει συνολικα 10.000€ για να δωση πρασινο φως στην αιτηση!

      Αλλα μια αλλη ερωτηση. Σε περιπτωση που ο αιτων πεθανει κατα την διαρκεια της διαδικασιας τι γινεται μετα. Το ρωταω γιατι η μητερα μου που εκανε την αιτηση ειναι 86 ετων. Απο υγεια παει καλα , αλλα κανεις δεν ξερει.
      Γιωργος

      Διαγραφή
  27. Αυτος που θα αναλαβει να κανει τα κουφωματα πρεπει να ειναι απο το νομο που γινεται η εγκριση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. H εγκριση απο την τραπεζα βγηκε και μου ζητησαν να μαζεψω προτιμολογια απο τους προμηθευτες και να καταθεσω τα χαρτια μου για εγκριση στο ετεαν.τα μετρα για τα κουφωματα ομως δεν ειμαι σιγουρη αν και μετα την ανακαινιση θα παραμεινουν ιδια.θα εχω καποιο προβλημα αν μετα εχουν καποιες μικρες αποκλισεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απόφαση από το ΕΤΕΑΝ θα βγει με βάση τα τετραγωνικά που έχει δηλώσει ο ενεργειακό επιθεωρητής στο έντυπο παρεμβάσεων. Έτσι προκύπτει ένα ποσό "Α" για το οποίο επιδοτήστε. Αν μετά την ανακαίνιση έχετε περισσότερα τετραγωνικά αυτό το ποσό δεν μπορεί να ξεπεραστεί και την πιθανή διαφορά την πληρώσετε εξ ολοκλήρου από την τσέπη σας. Αν όμως μετά την ανακαίνιση έχετε λιγότερα τετραγωνικά τότε το ποσό "Α" θα μειωθεί.

      Διαγραφή
  29. γνωριζετε μηπως ποσο καιρο μπορει να καθυστερησει να καταθεσει κανεις τα χαρτια του μετα απο την εγκριση της τραπεζας?υπαρχει περιπτωση να σε απορριψει η ετεαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χρόνος που ρωτάτε εξαρτάτε από την τράπεζα μια και που αυτή δεν έχει στείλει το φάκελο σας στο ΕΤΕΑΝ (μπορεί να είναι και αρκετοί μήνες). Η απόρριψη από το ΕΤΕΑΝ μάλλον είναι απίθανη.

      Διαγραφή
  30. μπορειτε να μου πειτε αν στα κουφωματα το χρωμα ξυλου ειναι πιο ακριβο?εχει μεγαλη διαφορα απο τα ασπρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κουφώματα σε απομίμηση ξύλου είναι πιο ακριβά, για δυο λόγους 1ον είναι ποιο ακριβή η πρώτη ύλη (αλουμίνιο) και 2ον οι κατασκευαστές κάνουν μικρή ή καθόλου έκπτωση στην τελική τιμή (λόγο μεγάλης φύρας).

      Διαγραφή
  31. με εχουν πληροφορησει αλλοι που εχουν συμμετασχει σε αυτο το προγραμμα οτι ο αλουμινας τους εκοψε μεγαλυτερη τιμη στο τιμολογιο απο αυτη που αναλογουσε για τα κουφωματα και αυτοι πληρωσαν το πραγματικο ποσο συν το επιπλεον φπα και ετσι κερδισαν ενα μικρο ποσο.ειναι θεμιτο κατι τετοιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρωτάτε αν είναι θεμιτό; Όχι βέβαια. Με τέτοιες τακτικές φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, σαν κράτος.
      Τώρα όσο αφορά τα της διαδικασίας. Ο αλουμινάς κανονικά (αν βέβαια το καταλαβαίνει) εκτός από το ΦΠΑ πρέπει να εισπράξει και τον πιθανό φόρο που θα πληρώσει, γιατί φορολογείτε για επιπλέον ποσό. Εκτός αυτού το ποσά που επιδοτεί το πρόγραμμα μετά βίας φτάνουν για την πραγματοποίηση των κατασκευών με ενεργειακά κουφώματα. Κατ' εμέ ο αλουμινάς που το κάνει ή δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα ή είναι τόσο απελπισμένος που θα έκανε ακόμα και βουτιά στο λάκκο με τα φίδια.

      Διαγραφή
    2. εχεις απολυτο δικαιο και εγω απορουσα πως ειναι δυνατον!!!!γι αυτο η χωρα μας παει απο το κακο στο χειροτερο

      Διαγραφή
  32. τα παντζουρια ειναι μεσα στο προγραμμα?ειναι μεσα στα τετραγωνικα για τα κουφωματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παντζούρια είναι μέσα στο πρόγραμμα και επιδοτούνται μέχρι του ποσού των 2500€ ανά ιδιοκτησία. Δεν γίνονται υπολογισμοί βάση των τετραγωνικών.

      Διαγραφή
  33. Καλησπερα σε ολους.περι εξοικονομησης... εχω δωσει ολα τα απαιτουμενα δικαιολογητικα που χρειαζονται στην τραπεζα.eurobank απο τις 7 δεκεμβριου.Συμφωνα με την τραπεζα αυτα τα δικαιολογητικα στελνονται στα κεντρικα της eurobank και αυτη στελνουν την αιτηση στο υπουργειο.5 φεβρουαριου κανωντας μια βολτα απο την ταπεζα μου ειπαν οτι η αιτηση δεν εχει σταλει ακομα στο υπουργειο...βρισκεται στη διαδικασια εκπονησησ φακελου.
    Αργει τόσο;
    πως ειναι δυνατον ολα τα διακοιολγητικα να ειναι οκ και να μην εχουν στειλει καν την αιτηση;
    μπορω να κανω καποια ενεργεια η περιμενουμε;
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά η διαδικασία αργεί, από την εμπειρία που έχουμε, το μικρότερο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της διαδικασία μέχρι και την εμφάνιση στις λίστες του ΕΤΕΑΝ είναι περίπου 8 μήνες. Στις περισσότερες φορές αυτός ο χρόνος ξεπερνά το 1 έτος. Άρα περιμένετε...

      Διαγραφή
  34. καλησπερα σας!!!μ αρεσει πολυ το χρωμα του ξυλου στα κουφωματα αλλα η τιμη ειναι απαγορευτικη!!!!απο το χρωματολογιο της ral ποιο χρωμα ειναι ποιο κοντα στο χρωμα ξυλου?εχετε να μου προτεινετε καποια ωραια αποχρωση στο καφε χρωμα απο τα νουμερα της ral?ευχαριστωωωωω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε αυτό που ρωτάς είναι πολύ υποκειμενικό δες στα χρώματα ral για να διαλέξεις μόνος σου.

      Διαγραφή
  35. Γιατι υπαρχη ο μονοδρομος μονο μεσω τραπεζων. Γιατι δεν μπορουμαι να υποβαλουμαι τις αιτησεις απευθειας στο ΕΤΕΑΝ. Θα μπορουσε ο ενεργειακος επιθεωρητης να επιβεβαιωση ολες τις απαιτουμενες βεβαιωσεις. Ετσι δεν θα εξαρτομεθα απο τις παραλογες και αδικαιολογιτες αποφασεις της τραπεζας να αποριπτονται αιτησεις, οπως της μητερας μου που προκαταθεσε 5000€, υπογραψε δευτερο ατομο σαν εγγηητης και αποριφτικε λογω πιστοληπτικής ικανότητας .
    Φιλικα
    Καραστεργιου απο Γερμανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από Ευρώπη και για μπορέσει να πάρει έγκριση έπρεπε να εμπλακούν και οι τράπεζες. Επίσης και η από την μεριά του Ελληνικού κράτους υπήρχε ένα θέμα σχετικά με το σύστημα ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας των ιδιωτών, οπότε πάλι μπήκαν στην μέση οι τράπεζες.
      Το ΕΤΕΑΝ δεν κάνει πιστοληπτικούς ελέγχους...
      Η τράπεζες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για τον πιστοληπτικό έλεγχο αλλά και για την δανειοδότηση του ποσού πέρα της επιδότησης (υπενθυμίζουμε ότι για το δάνειο υπάρχει μια άτοκη περίοδος).

      Διαγραφή
  36. Καλημέρα, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, ενδιαφέρομαι να βάλω αντλίες θερμότητας στο σπίτι μου, το οποίο είναι καινούριο και δεν έχουμε βάλει ακόμα κάποιο σύστημα θέρμανσης. Αν κάνω τώρα τα χαρτιά μου στην τράπεζα μετά από πόσο καιρό θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα? Εγώ πρέπει να πληρώσω τον προμηθευτή μου και να πάρω μετά τα χρήματα από την τράπεζα ή θα πληρωθεί ο προμηθευτής από την τράπεζα κατευθείαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Οι χρόνοι μέχρι στιγμής είναι πάνω από 8 μήνες.
      - Η τράπεζα πληρώνει τον προμηθευτή.
      - Ένα θέμα που ίσως να έχετε είναι ότι το σπίτι πρέπει να βρίσκεται σε ενεργειακή κλάση μικρότερη ή ίση της Δ για να μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα.

      Διαγραφή
  37. Καλησπέρα σε όλους.Ας καταθέσω και εγώ την ''εμπειρία'' μου από την απίστευτη ''δυσκαμψία'' του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ' οίκον ως Πολιτικός Μηχανικός και Ενεργειακός επιθεωρητής.Από τα τέλη Ιουλίου του 2012 έως και σήμερα έχω κάνει 52 ενεργειακές επιθεωρήσεις και ακόμη δεν έχει ειδοποιηθεί ούτε ένας πελάτης μου να υπογράψει την δανειακή σύμβαση.Αυτό βέβαια για να πω την αλήθεια το περίμενα να γίνει τουλάχιστον σε ότι αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι και το τέλος του 2012 καθώς ως κράτος ήμασταν στον αέρα σχετικά με το αν θα πάρουμε ή όχι τις περιβόητες δόσεις από τους εταίρους μας οπότε σιγά μην προχωρούσε το Ελληνικό κράτος σε αποδέσμευση των κονδυλίων.Από κει και πέρα όμως θεωρώ ότι είναι τελείως αδικαιολόγητο για να μην πω τίποτα χειρότερο και ρίξω το επίπεδο της κουβέντας.Με την ευκαιρία θα ήθελα να θίξω και κάτι ακόμη το οποίο θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και έχει να κάνει με το ότι λανθασμένα κατά την άποψή μου δεν ζητείται από την αρχή υποβολής της αίτησης από τον δικαιούχο κάποιο είδος βεβαίωσης σχετικά με την νομιμότητα της ιδιοκτησίας του.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μερικές φορές ,κάποιος ο οποίος καταθέτει την αρχική αίτηση και τελικά παίρνει την προέγκριση όταν απευθύνεται στον ενεργειακό επιθεωρητή να διαπιστώνει αυτός ότι το οποιοδήποτε έγγραφο επέχει θέση οικοδομικής αδείας αναφέρει λιγότερα τετραγωνικά από τα πραγματικά οπότε θα πρέπει να γίνει η νομιμοποίησή του έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με την ενεργειακή επιθεώρηση.Τέτοιο θέμα αντιμετώπισα εγώ με 7 πελάτες μου οι οποίοι είχαν περισσότερα τετραγωνικά απ'ότι ήταν τα νομίμως υφιστάμενα με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η τακτοποίηση με τον 4014.Για τους 5 εξ'αυτών έκανα την ρύθμιση αλλά οι άλλοι 2 δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος του προστίμου και μάλιστα της εφάπαξ εξόφλησης του διότι είναι απαραίτητη προυπόθεση αυτή προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία με το ''εξοικονόμηση'' οπότε έμειναν οι άνθρωποι με την χαρά ότι θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν το σπίτι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εχω αλλάξει παλαιά ξύλινα κουφώματα με αλουμίνια. Ο αλουμινάς δεν εκλεισε τα μερεμέτια λέγοντας μου οτι είναι καλύτερα να τα κλείσει σοφατζής αντί για εκείνον.Ο σοφατζής τώρα μου λέει οτι τις τρύπες θα τις κλείσει με σιλικόνη.Ποιός έχει δικιό? Σιλικόνη είναι το σωστό ή σοφάντισμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα κενά που μένουν μετά την τοποθέτηση είναι μικρά σφραγίζονται με κάποιο υλικό τέτοιου τύπου και τα κάνει ο αλουμινάς, αν είναι μεγάλα τότε πάλι μπορεί ο αλουμινάς να χρησιμοποιήσει κάποιο είδος έτοιμου σοβά αν βέβαια έχει την ικανότητα. Τέλος αν έχουν φύγει μεγάλα κομμάτια σοβά από τον τοίχο, τότε πρέπει να τα φτιάξει σοβατζής.
      Γενικά πρέπει ο αλουμινάς να ενημερώνει τον πελάτη του για όλα τα ενδεχόμενα από πριν. Η αλήθεια είναι ότι σε πολύ παλαιά σπίτι ο σοβάς είναι τόσο σαθρός που φεύγει με το παραμικρό. Εκεί πρέπει να αναλάβει ο σοβατζής.

      Διαγραφή
  39. κατεθεσα τα χαρτια στην ετεαν πριν καμια βδομαδα ξερει κανεις ποσο θα καθυστερησει να βγει η εγκριση?γιατι βλεπω αρχισαν να βγαινουν ονοματα καθε μηνα.εγινε πιο γρηγορο το προγραμμα?ποσο καιρο μετα ειμαι υποχρεωμενος να εχω τελειωσει τις εργασιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά να πούμε ότι τα χαρτιά στο ΕΤΕΑΝ καταθέτονται από τις τράπεζες. Ο τρέχον χρόνος επεξεργασίας από το ΕΤΕΑΝ φαίνεται να είναι περίπου 6 μήνες. Μετά την έγκριση και την εμφάνιση του ονόματος σας στην λίστα του ΕΤΕΑΝ, έχετε 4 μήνες χρόνο για την υπογραφή της σύμβασης στην τράπεζα σας, έπειτα περίπου σε 1 μήνα εκταμιεύονται οι προκαταβολές στους προμηθευτές και από την ημερομηνία εκταμίευσης οι προμηθευτές πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες και προσκομίσει τα απαραίτητα παραστατικά και πιστοποιητικά εντός 3 μηνών. Περισσότερες πληροφορίες στο κεφάλαιο 7 του οδηγού του προγράμματος.

      Διαγραφή
  40. ακουσα οτι παγωσε το δανειο ισχυει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μιλάς για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", όχι δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία.

      Διαγραφή
    2. Όσο αφορά την παύση της χρηματοδότησης για τις περιφέρειες κεντρική και δυτικής Μακεδονίας λόγω απορρόφησης των κονδυλίων, αυτή θα είναι προσωρινή.

      Διαγραφή
    3. Δηλαδη εγινε παυση χρηματοδοτησης ακομα και για αυτους που εχουν καταθεσει τα χαρτια στην ετεαν.η΄μονο για οσους περιμενουν εγκριση απο την τραπεζα?

      Διαγραφή
    4. Φανταστείτε την περίπτωση που περιγράφετε, τα χαρτιά σας έχουν σταλεί στο ΕΤΕΑΝ για επεξεργασία, αλλά πλέον δεν υπάρχουν κονδύλια για την περιφέρεια που ανήκετε. Η λογική λέει ότι δεν θα εξετάζονται φάκελοι που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν επί του παρόντος.

      Διαγραφή
    5. καλως ευχαριστω!!!ποσο καιρο θα διαρκεσει η παυση?

      Διαγραφή
    6. Αυτό δεν είναι γνωστό, δες και το σχετικό άρθρο.

      Διαγραφή
  41. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΧΩ ΤΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ.ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ,ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΠΡΟΕΓΚΡΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΤΟ 1 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΩ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΟΥΜΗΝΙΑ.ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΝΤΛΙΕΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΩΦΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΘΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΟΥΜΗΝΝΙΑ ΘΕΛΩ ΑΝ ΣΕ 3 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΦΛΗΣΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΘΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΓΙΚΟ.ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ?ΚΑΙ ΤΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΧΩ?ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια είναι η περιοχή σου, γιατί ειδικά για τα κουφώματα στην περιοχή την δική μου (αττική - κορινθία) δεν παίζει. Έτσι είναι το πρόγραμμα, εμείς περιμένουμε μέχρι την κανονική αποπληρωμή από την τράπεζα.

      Διαγραφή
  42. μπορω να καταλαβω σε τι πορεια βρισκεται η αιτηση μου?υπαρχει καποιος αριθμος?μπορω να καταλαβω απο τη λιστα υπαγωγης απο τον αριθμο αιτησης αν θα ειμαι στην επομενη λιστα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο δύσκολο αυτό που ζητάτε. Πιθανότητα κανένας δεν μπορεί να σας πει. Γιατί μπλέκονται το τοπικό τραπεζικό σας κατάστημα, τα κεντρικά του τραπεζικού οργανισμού και το ΕΤΕΑΝ. Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΕΤΕΑΝ, όπως αναφέρετε στις λίστες ωφελούμενων του ΕΤΕΑΝ έχει την μορφή 24-2013062536944 και πιθανότατα δεν συσχετίζετε με κάποιο άλλο έγγραφο πχ. τον αριθμό αίτησης σας στην τράπεζα. Ο κωδικός υπαγωγής ΕΤΕΑΝ μπορεί να αναλυθεί ως έξης:
      Τα δύο πρώτα ψηφία πριν την παύλα, είναι ο αύξων αριθμός της λίστας. Η αρίθμηση έχει ξεκινήσει από το 7 (εδώ μιλάμε για την 17 λίστα άρα 17+7=24).
      Τα τέσσερα επόμενα είναι το έτος έκδοσης της λίστας, εδώ 2013.
      Τα δυο επόμενα είναι ο μήνης έκδοσης της λίστας, εδώ 06.
      Τα δυο επόμενα είναι η ημέρα έκδοσης της λίστας, εδώ 25.
      Ενώ τα τελευταία πέντε ψηφία είναι ένας αύξων αριθμός που έχει σχέσει με τον αριθμό των ωφελούμενων αλλά σ' αυτόν υπάρχουν κάποιες ασυνέχειες.

      Διαγραφή
  43. Έχουμε υπαχθεί στο εξ οικονομώ το Δεκέμβριο του 2012.
    Οι εργασίες που ήταν να γίνουν ολοκληρώθηκαν και προσκομίσαμε τα δικαιολογητικά για την τελική εκταμίευση περίπου το Μάρτιο του 2013. Μετά από κάποιες διορθώσεις
    και επιπλέον δικαιολογητικά που μας ζήτησε η τράπεζα ολοκληρώσαμε τη διαδικασία τον Απρίλιο του 2013. Από τότε περιμένουμε να γίνει η τελική εκταμίευση των χρημάτων για να πληρωθούν τα συνεργεία, αλλά το θέμα δεν κινείται.
    Απότι μας ενημέρωσαν προφορικά από την τράπεζα, ενώ εκταμιεύονται αρκετές προκαταβολές, δεν έχουν τελικές εκταμιεύσεις. Πήραμε τηλέφωνο και στο ΕΤΕΑΝ και μας ενημέρωσαν πως κάπου στο Σεπτέμβριο θα ξεπαγώσει το θέμα με τις τελικές εκταμιεύσεις.
    Έχετε κάποια εικόνα για το τι γίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα ιδια με εσενα φιλε μου. απο τον μαιο περιμενω ποτε θα βαλουν τα χρημματα.

      Διαγραφή
    2. Μιλησα και κάποια εταιρεία και μου είπαν και πως πριν καμια δεκαπενταριά μέρες τους εκταμιεύτηκαν χρήματα τελικής εκταμίευσης.

      Διαγραφή
    3. Αυτή την απάντηση πήραμε σε ερώτηση γιατί αργεί η εξόφληση.Απο τον Απρίλιο 2013 έχουμε να πληρωθουμε....

      Αγαπητέ κύριε,

      Σε απάντηση του ερωτήματός σας, σας ενημερώνουμε



      Η καθυστέρηση εξόφλησης, για την οποία αναφέρεστε στο ηλεκτρονικό σας μήνυμα,

      οφείλεται στη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανομής πιστώσεων προς το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.),

      το οποίο σαν δικαιούχος του Προγράμματος εγκρίνει τα αιτήματα εκταμιεύσεων προκαταβολών και εξοφλήσεων προς τα συνεργαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με το Πρόγραμμα.

      Καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες, από τους συντελεστές του Προγράμματος, έτσι ώστε οι χρόνοι αποπληρωμής να επισπευστούν και οι καθυστερήσεις να ελαχιστοποιηθούν.



      Εκτενή ενημέρωση θα λάβετε από την ιστοσελίδα του Προγράμματος http://exoikonomisi.ypeka.gr. και τον Οδηγό του Προγράμματος (βλέπε υπερ-σύνδεσμο http://exoikonomisi.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=3f2pnA6B0Vw%3d&tabid=690&language=el-

      Διαγραφή
    4. Ποια ήταν η τράπεζα που σας έδωσε αυτή την απάντηση;

      Δουλειά μου που την παρέδωσα 12/09/2013 την εξοφλήθηκα στις 25/10/2013. Ήταν όμως όλοι άψογοι. Η ενεργειακός επιθεωρητής, ο ιδιώτης και προφανώς και η τράπεζα (Alpha). Σε άλλες περιπτώσεις περιμέναμε μήνες π.χ. ολοκλήρωση 15/05/13 εξοφληθήκαμε στις 12/11/13, αλλά ολοκλήρωση άλλων εργασιών (μόνωση) 1 μήνα μετά από εμάς, ο ενεργειακός επιθεωρητής δεν έφτιαξε σωστά τα χαρτιά για την τράπεζα (έλειπαν πιστοποιητικά), ο υπάλληλος δεν το είδε, ζητήθηκαν στα μέσα στον Αύγουστο, δόθηκαν στο τέλος Αυγούστου και μετά αναμονή (τράπεζα eurobank).

      Διαγραφή
    5. Η απάντηση ήρθε από το ΕΤΕΑΝ.Οι τράπεζες Εθνική και Eurobank ρίχνουν το σφάλμα στο υπουργείο οτι δε στέλνει τα χρήματα.Αυτά στο νομό Πιερίας!

      Διαγραφή
    6. Μήπως για την περιοχή σας τα κονδύλια έχουν εξαντληθεί και ψάχνουν να βρουν λεφτά. Το καλοκαίρι υπήρχε ένα θέμα με κεντρική και δυτική Μακεδονία αν θυμάμαι καλά.

      Διαγραφή
  44. εχουμε καταθεσει τα χαρτια στην ετεαν απο τα Χριστουγεννα αλλα δεν εχει εγκριθει ακομα τι θα γινει.τοσο πολυ αργει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελληνικό Δημόσιο = Χάος, καθώς και
      "Όπου λαλούν πολύ κοκόροι αργεί να ξημερώσει".
      Τι να λέμε τράπεζες με διαδικασίες από υπάλληλο σε υπάλληλο, ΕΤΕΑΝ (εταιρεία του ελληνικού δημοσίου - ουδέν σχόλιο), ενεργειακοί επιθεωρητές με λάθος επιθεωρήσεις και λάθος στις παρεμβάσεις, εταιρείες κατασκευής με λάθος χαρτιά ή και χωρίς καθόλου χαρτιά.

      Πάντως για την περίπτωση σου κάτι δεν πάει καλά μεταξύ τράπεζα και ετεαν. Γιατί δεν ξέρει αν τα χαρτιά σου τα έχει πάρει το ετεαν (προφανώς δεν τα πήγες ο ίδιος).

      Διαγραφή
  45. Μόλις σήμερα πήρα την προέγκριση από την τράπεζα και είμαι στη διαδικασία να βρώ επιθεωρητή και να πάρω κάποιες αρχικές προσφορές. Σκέφτηκα να απευθυνθώ σε κάποια εταιρία που αναλαμβάνει από την αρχή το έργο, από την επιθεώρηση ώς και την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Έχει κάποιος αντίστοιχη εμπειρία με τέτοια εταιρία? Συμφέρει να απευθυνθώ εκεί ή όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. καλησπερα σας!!θα σας κανω μια ερωτηση που δεν αντιστοιχει στην ειδικοτητα σας αλλα αν εχετε τι δυνατοτητα μου απανταται.θελω να βαλω στο σπιτι μου λεβητα με τριπλο καυσιμο πετρελαιο πελλετ και ξυλα.ολοι μου λενε οτι δεν υπαρχει τετοιος λεβητας και οτι ο πωλητης με κοροιδευει για να παρει τα λεφτα απο την τραπεζα μεσω του δανειου.τι με συμβουλευεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι κάνετε μέσω προγράμματος πρέπει να έχει τα ανάλογα πιστοποιητικά και βέβαια να κάνει αυτά που πιστοποιούν τα σχετικά πιστοποιητικά. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξοφληθεί ο πωλητής του καυστήρα. Προσοχή γιατί αν έχετε και άλλες εργασίες με το πρόγραμμα και επειδή θα απορριφθεί μάλλον στο σύνολο του θα πρέπει τις άλλες εργασίες να τις πληρώσετε. Αν ο καυστήρας δεν κάνει αυτό που λένε τα χαρτιά δεν πληρώνετε γιατί (εξαπατηθήκατε)...

      Διαγραφή
  47. καλησπερα σας!!με φωναξαν απο την τραπεζα για να υπογραψω ενα χαρτι οτι το σπιτι ειναι ιδιοκτητο γιατι οταν κατεθεσα το φακελο πριν 1 χρονο δεν ειχε βγει ακομα η μεταβιβαση σπιτιου.δεν μπορω να καταλαβω ο φακελος δηλαδη δεν εχει σταλει ακομα στην ετεαν?η΄μηπως στελνουν αντιγραφα φακελου?δεν μπορω να καταλαβω σε ποιο σταδιο ειμαστε!!μηπως ελεγχει η ετεαν τα χαρτια γι αυτο ζητησαν να υπογραψω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ρε παιδια τι κοροιδια!!!!μας θεωρουν χαζους/εμενα παντως η τραπεζα με τρελανε τι γραφειοκρατια!!λυστε μου μια απορια γιατι θα με τρελανουν!!ηξερα οτι το δανειο του εξοικονομω ειναι ατοκο αλλα η τραπεζα που λεει οτι ατοκη ειναι μονο η επιχορηση απο την ετεαν και το υπολοιπο χρηματικο ποσο εντοκο αυτο ισχυει αληθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης ανέρχεται σε 4,93 %, που επιδοτείται κατά 100%, πλέον της εισφοράς του Ν. 128/22-28.8.1975 (ΦΕΚ Α’ 178) που ανέρχεται σε 0,12% και
      επιβαρύνει τον Ωφελούμενο.

      Τα παραπάνω είναι από την τελευταία απόφαση υπαγωγής της 30/09/2013.
      Αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι το επιτόκιο επιδοτείται κατά 100% από το ΕΤΕΑΝ και ο ωφελούμενος (ο ιδιώτης) πληρώνει την εισφορά του Ν. 128/22-28.8.1975 (ΦΕΚ Α’ 178) που ανέρχεται σε 0,12%

      Διαγραφή
  49. Υπάρχει καθόλου κόσμος που έγινε τελική εκταμίευση από το καλοκαίρι και μετά. Στην τράπεζα μου είπαν πως ενώ προκαταβολές δίνουν αβέρτα,
    τελική εκταμίευση χρημάτων έχει να γίνει πριν από το καλοκαίρι.....
    Έχω συνεργεία απλήρωτα που με βρίζουν με το όλο μπλέξιμο. Πήραν προκαταβολή και περιμένουν τα τελικά χρήματα τους (ενώ εγώ πληρώνω τις δόσεις με τόκο στην τράπεζα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατι με τοκο αφου ατοκο δεν ειναι?

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας τελικά. Δουλειά που την παρέδωσα 5 Σεπτεμβρίου εξοφλήθηκε στις 25 Οκτωβρίου (Alpha Bank) και σωστοί όλοι τους ο ωφελούμενο, ο ενεργειακός επιθεωρητής, το σύστημα δούλεψε ρολόι. Ενώ άλλη δουλειά με παράδοση 15 Μαΐου ακόμα δεν την έχω εξοφληθεί (Eurobank), σε συνδυασμό με ενεργειακό επιθεωρητή που δεν πρόσεξε τα παραδοτέα στην τράπεζα έγγραφα.

      Διαγραφή
  50. παιδια για να μου δωσει η τραπεζα δανειο 15.000 λεει πως πρεπει να βαλω στην τραπεζα 10000 χιλιαδες στο λογαριασμο μου τα οποια δε θα μπορω να πειραξω μεχρι να αποπληρωσω το δανειο.μας κοροιδευουν?τοτε γιατι να παρω το δανειο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. παιδια βοηθηστε με συμφερει η΄οχι να παρω το δανειο?μηπως να χρησιμοποιησω τις 10000 χιλιαδες μου οπως θελω εγω?και να μην μπλεξω με αυτους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς είσαι την κατηγορία Α1 και η τράπεζα που πήγες δεν θεωρεί ότι έχεις πιστοληπτική ικανότητα και γι' αυτό ζητά αυτή την διασφάλιση. Αλλά επειδή είσαι στην κατηγορία Α1 δικαιούσαι επιδότηση 70% (μεγάλο όφελος) το υπόλοιπο 30% είναι με επιδότηση επιτοκίου από το ΕΤΕΑΝ, από τον τόκο που θα πλήρωνες τελικά θα πληρώσεις μόνο την εισφοράς του Ν. 128/22-28.8.1975 (ΦΕΚ Α’ 178) που ανέρχεται σε 0,12% (που είναι κάτι σαν φόρος).
      Σαφώς σε συμφέρει να κάνεις χρήση του προγράμματος αρκεί να έχεις τον χρόνο να περιμένεις...

      Διαγραφή
  52. οχι ανηκω στην κατηγορια Α2 γι΄αυτο δεν ξερω αν με συμφερει.γιατι μου ειπαν στην τραπεζα αν θελεις το δανειο των 15000 πρεπει να σου δεσμευσουμε τα χρηματα 10000 μεχρι την αποπληρωμη του δανειου.και αναρωτιεμαι μηπως τοτε αυτα τα 5000 που θα κερδισω θα ειναι τελικα η πληρωμη του φπα και της εισφορας?μηπως τελικα να κρατησω τα 10000 και να τα διαχειριστω οπως θελω?σας παρακαλω ενημερωστε με γιατι με εχουν τρελανει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά από το ποσό των 15000€ θα έχετε επιδότηση 5250€ και θα πληρώσετε 9750€. Άρα θα κάνετε δουλειές αξίας 15000€ και θα πληρώσετε 9750€. Το ποσοστό της εισφοράς 0,12% ετήσιος είναι πολύ μικρό, για τον πρώτο χρόνο του δανείου είναι κάτω από 11€. Όσο για το ΦΠΑ που λέτε είναι λίγο δύσκολο γενικά να τον γλιτώσετε εκτός βέβαια από παράνομο.Αλλά ακόμα και έτσι θα κάνετε εργασίες αξίας 12300€ που χωρίς ΦΠΑ είναι 10000€, αντί για εργασίες 15000€ και βέβαια χωρίς καμιά εγγύηση και εξασφάλιση. Γιατί δεν νομίζω να υπάρχει επαγγελματίας που θα σας δώσει εγγύηση (έγγραφη) χωρίς να έχει κόψει τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά και βέβαια να εισπράξει το ΦΠΑ.

      Διαγραφή
  53. Παρακαλώ τα φώτα σας. Πριν λίγες μέρες ενημερώθηκα για την υπαγωγή μου στο πρόγραμμα. Ωστόσο, ο ενεργειακός επιθεωρητής έκανε αυθαίρετα το καταμερισμό του ποσού των 4.400 ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεονάζων ποσό στα κουφώματα και ένα "'έλλειμμα" στα ρολά. Ο αρχικός επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι στα 3.600. Η Τράπεζα μου είπε ότι δε γίνεται τίποτα και πρέπει να πληρώσω εγώ τη διαφορά. Θα πάω αύριο στο ΕΤΕΑΝ. Υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας βεβαιώνω ότι έχει συμβεί πολλές φορές αυτό που περιγράφετε. Δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά. Στην πραγματικότητα το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι όλη την διαδικασία από την αρχή. Δηλαδή νέα αίτηση και να περιμένετε να εγκριθεί ξανά.

      Διαγραφή
  54. Γεια σας πηρα προεγκριση απο την τραπεζα Πειραιως και αναρτηθηκε το ονομα μου απο το ΕΤΕΑΝ οτι περασα.Ενω περιμεναμε να μας καλεσουν απο την τραπεζα να υπογραψουμε μας ειδοποιησαν οτι απερριψαν το δανειο χωριςνα θελουν να μας πουν τον λογο.{απο την προεγκριση μεσολαβησαν 3 μηνες}.εμεις υποψιαζομαστε οτι ειναι απο μια δεσμευση λογαριασμου του δημου στην ιδια τραπεζα.Η ο φειλη τακτοποιηθηκε,και ειπαν οτι θα ξεμπλοκαρουν τον λογαριασμο.Μπορει και μετα απο ποσο χρονο να γινει επανεξεταση του δανειου?Απο το ΕΤΕΑΝ μας ειπαν να παμε σε αλλη τραπεζα[η οφειλη στον δημο ηταν του εγγυητη].Εσεις τι μου προτεινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την εμφάνιση του ονόματος σας στη λίστα του ΕΤΕΑΝ έχετε περιθώριο 4 μήνες μέχρι να υπογράψετε την σύμβαση, οπότε θεωρητικά και τώρα προλαβαίνετε, είναι καθαρά το χέρι της τράπεζας.
      Αν πάτε σε άλλη τράπεζα πιθανότατα θα πρέπει να ξεκινήσετε την διαδικασία σχεδόν από την αρχή.

      Διαγραφή
  55. καλησπερα!πηρα την προεγκριση απο την τραπεζα κατεθεσα τα χαρτια στην ετεαν και μετα απο 12 μηνες με πηρα η τραπεζα τηλ οτι εγκριθηκε το δανειο.τωρα τι πρεπει να κανω?πρεπει να εγκριθει και το ονομα μου στους πινακες της ετεαν?ποια ειναι η σειρα?παω πρωτα υπογραφω στην τραπεζα και μετα θα αναρτηθει το ονομα μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λέτε λίγο μπερδεμένα. Πρώτα παίρνετε την προ-έγκριση, τα χαρτιά δεν τα καταθέτετε εσείς στην ΕΤΕΑΝ αλλά η τράπεζα. Όταν εμφανιστεί το όνομα σας στις λίστες της ΕΤΕΑΝ τότε έχετε την τελική έγκριση και θα πρέπει να σας καλέσει η τράπεζα εντός 10 ημερών από την δημοσίευση της λίστας για να σας ενημερώσει

      Θα γράψουμε εντός των ημερών ένα άρθρο με τα βήματα που ακολουθούνται για το "εξοικονόμηση κατ' οίκον"...

      Διαγραφή
  56. στην περιοχη μου ολοι που αναλαμβανουν τα κουφωματα θελουν μια προκαταβολη νωριτερα για να την κατασκευη των κουφωματων.οχι απο την τραπεζα αλλα απο εμενα τον ιδιωτη.μπορω με μια υπευθυνη δηλωση να εξασφαλισω οτι θα μου επιστρεψει πισω τα χρηματα η¨ καλυτερα να υπογραψω ιδιωτικο συμφωνητικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Θέλεις να μου πεις την περιοχή σου μήπως μπορώ να κάνω κάτι εγώ. Χωρίς προκαταβολές πέρα από αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα.

      Διαγραφή
  57. Εγγυητής Α΄ βαθμού συγγένειας!
    Ο υπάλληλος της τράπεζας ανέγραψε λάθος στην αίτησή μου μικρότερο ποσό του ορθού -που αναφερόταν στο εκκαθαριστικό- ως εισόδημα. Το είδα και του το είπα. 'Δεν έχει να κάνει" ήταν η απάντηση. Έστειλε το αίτημα για προ έγκριση. Σε λιγότερο από 24 ώρες με ειδοποίησε ότι το αίτημά μου ΄γύρισε πίσω' λόγω χαμηλού εισοδήματος με απαίτηση την προσθήκη εγγυητή.
    Την επομένη εργάσιμη πήγα με εξαιρετικά αξιόπιστο εγγυητή. Του άρεσε και τον φακέλωσε, κανονικότατα.
    Έγραψε και άλλα λάθη στην αίτησή μου όπως ότι έχω τρεις πιστωτικές κάρτες (που δεν έχω). Του το είπα και μου είπε ότι 'είναι ακυρωμένες' και να μη με απασχολεί. Του ζήτησα τους αριθμούς -γιατί αυτό μου ζήτησαν οι υπάλληλοι που μίλησα στο τηλ για να αναζητήσω τις υποτιθέμενες κάρτες και δεν έβλεπαν καμία- και μου έδωσε το τηλ του Τειρεσία να μάθω αν θέλω.
    Την επομένη μόλις μέρα μου είπε ότι το αίτημά μου επέστρεψε με αίτημα προσθήκης εγγυητή Α' βαθμού συγγένειας. Οι γονείς μου δε ζουν -πράγμα το οποίο ο υπάλληλος γνώριζε- και παιδάκια αν είχα εγγυητές δε θα μπορούσαν να μπουν πριν βγάλουν το ..δημοτικό τουλάχιστον.
    Πήγα στην τράπεζα λίγο ...εκνευρισμένη, ζήτησα το φάκελο να φύγω και μου είπαν ότι αν ο εγγυητής πάει καταθέσεις όλα θα είναι ΟΚ. Ζήτησα το όνομα του ανθρώπου που ζήτησε εγγυητή Α΄βαθμού συγγένειας και να μου πει εγγράφως πόσα λεφτά θέλει να πάει ο εγγυητής μου στην τράπεζα (και τι ...ώρα!).
    Την επομένη μέρα μου είπε ότι πήρα την προ έγκριση!
    Δήλωση: Μέσα σε λιγότερο από 1 βδομάδα πήρα προ έγκριση. Οι απαντήσεις για τα χαρτιά μου έρχονταν πριν το ...24 ωρο! Ή μήπως τα έβγαζε από το νου του ο υπάλληλος;;; Τέτοια ταχύτητα ΄διεκπεραίωσης΄με σκλάβωσαν οι άνθρωποι...

    Ερώτηση: Να πάρω το φάκελλο και να πάω σε άλλη τράπεζα; Να το παλέψω όταν αρχίσει πάλι τα κουλά του ο υπάλληλος, σε επαφή με δικηγόρο -υπάρχει πολύ εύκαιρος ευτυχώς-, διατραπεζικό μεσολαβητή κλπ; Να πάω στα καράβια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε κάθε τράπεζα υπάρχουν καλοί και κακοί υπάλληλοι, όπως υπάρχουν καλές και "κακές τράπεζες" για τους χρόνους διεκπεραίωσης και τις καταβολές των χρημάτων. Μάλλον θα πρέπει να δώσετε προσοχή και στα δύο.

      Τέλος για όσους γράφουν σχόλια, συστήνω να γράφουν ποια είναι η τράπεζα που τους δημιουργεί το θέμα για να μπορούν οι αναγνώστες να σχηματίζουν μια εικόνα.

      Διαγραφή
  58. Η 1η προέγκριση από την τράπεζα έγινε τέλη Ιουλίου. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ στον οδηγό του προγράμματος αναφέρει ότι "με την κατάθεση των δικαιολογητικών η τράπεζα οφείλει να δώσει αντίγραφο της αίτησης στον ενδιαφερόμενο", η υπάλληλος δε μου έδωσε ποτέ κανένα αριθμό πρωτοκόλλου ούτε αντίγραφο της αίτησης. Υπάρχει πρόβλημα ή εγώ δεν κατάλαβα κάτι καλά στον οδηγό του προγράμματος; Επίσης πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να μεσολαβήσει μέχρι την έγκριση και από το ΕΤΕΑΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λέω ότι έγινε η πρώτη προέγκριση, εννοώ ότι αμέσως κατέθεσα και το φάκελο με το Π.Ε.Α και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά (χωρίς να πάρω αριθμό πρωτοκόλλου)

      Διαγραφή
    2. Μπορείτε να ζητήσετε από την τράπεζα ένα αριθμό "πρωτοκόλλου" αλλά δεν θα βοηθήσει και πολύ. Πάντως έχετε πολλά βήματα μπροστά σας.

      Πιθανότατα σήμερα θα αναρτήσουμε ένα άρθρο με τα βήματα του προγράμματος.

      Διαγραφή
  59. Καλησπέρα,
    Το δάνειο μου έχει εγκριθεί και έχει εκταμιευθεί και η προκαταβολή, όμως έχω μεγάλο πρόβλημα με την Μηχανικό η οποία με καθυστερεί αναφορικά με την εκκίνηση των εργασιών και γενικά μου προκαλεί προβλήματα. Τι μπορώ να κάνω ώστε να αλλάξω Μηχανικό; Είναι χρονοβόρα διαδικασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο μηχανικός απλά κάνει την ενεργειακή επιθεώρηση είναι εύκολο να τον αλλάξετε, το δύσκολο είναι να αλλάξετε τα συνεργεία που θα κάνουν τις εργασίες μια και που ήδη έχουν λάβει προκαταβολές. Εκτός και αν ο μηχανικός είναι σύμβουλος έργου και υπεύθυνος για τα συνεργεία. Έχετε δώσει την δουλειά πακέτο στο μηχανικό, τότε είναι δύσκολα τα πράγματα, απλά υπενθυμίστε του/της ότι έχει υποχρέωση εντός 3μήνου την εκταμίευση των προκαταβολών να ολοκληρώσει τις εργασίες.

      Διαγραφή
  60. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΔΑΦΝΗ,
    Έχω καταθέσει την αίτηση (τέλος Ιουνίου 2013)με την έκθεση του ενεργειακού επιθεωρητή και τις σχετικές προσφορές από τα συνεργεία που θα εμπλακούν. Μετά από 3 μήνες και αφού από την Τράπεζα μου λένε δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, (ανυποψίαστη τότε) στέλνω mail στο ΕΤΕΑΝ για να μάθω τι γίνεται, που βρίσκεται η αίτηση κλπ. Μου απαντάνε (απρόσμενο έτσι???) ότι δεν έχει έρθει τίποτα από την τράπεζα. Τότε επικοινωνώ πάλι με τον υπάλληλο της Τράπεζας να μου πει τι γίνεται και μου και τότε μου ζητάει υπεύθυνη δήλωση με 2 μάρτυρες επικυρωμένες από την αστυνομία ότι μου ανήκει το ακίνητο, παρόλο που έχω καταθέσει πληρέστατο τον φάκελο και μέσα στα δικαιολογητικά φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κυριότητας. Αν δηλ. δεν του τηλεφωνούσα δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί και να μου πει ότι χρειάζονται επιπλέον δικαιολογητικά. Οκ πήγαν οι μάρτυρες, τα πήγα στην τράπεζα (αρχές ΟΚΤ). Και περιμένω….. Πολλοί λένε ότι επειδή είμαι την κατηγορία Α1, δεν συμφέρει την Τράπεζα γιατί το κέρδος της θα είναι πολύ μικρό και προτιμάει να προωθεί τις μεγάλες κατηγορίες (με μεγαλύτερα εισοδήματα)... ισχύει ? και πόσο ακόμα θα χρειαστεί να περιμένω??? Το κατάστημα Δάφνης (ο «καλός» αυτός υπάλληλος) μου λέει ότι είναι θέμα των κεντρικών της ... (real estate). Γιατί τόση αναμονή???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το θέμα των πολλών υπηρεσιών και των πολλών τμημάτων και των πολλών εμπλεκόμενων είναι το βασικότερο πρόβλημα του προγράμματος και έχει ξανασυζητηθεί στο blog. Ξέρω ότι έχετε καθυστερήσει αρκετά αλλά δοκιμάστε και κάποια άλλη τράπεζα.

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα.
    Πως θα μάθω αν έχουν μπει τα χρήματα της προκαταβολής στους προμηθευτές και κυρίως πότε(εννοώ αν θα τα έχουν πάρει) θα μπουν τα χρήματα της τελικής εξόφλησής τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρωτήστε στο κατάστημα με το οποίο έχετε συνεργαστεί για το πρόγραμμα, θα σας πουν ακριβώς το πόσο και την ημερομηνία εκταμίευσης.
      Η τελική εξόφληση γίνεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και την δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση. Δείτε βήμα 11 του άρθρου.

      Διαγραφή
  62. Γειά σας.
    Εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο η αίτησή μου στο πρόγραμμα.
    Ενημερώθηκα και υπέγραψα πριν 5 εβδομάδες τη σχετική σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς αλλά ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί η προκαταβολή με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να μην προχωρούν στις παραγγελίες των κατασκευών (θα χρειαστεί πάνω από μήνας για τα κουφώματα) και να μην μπορεί να ξεκινήσει το έργο ενώ λόγω καιρού να έχω πρόβλημα και στην υλοποίηση.
    Η τράπεζα απαντάει ότι την εντολή για την εκταμίευση δίνει και πάλι το υπουργείο και δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό ενώ είναι σε αναμονή δεκάδες υπαγόμενοι.
    Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που πρέπει να δοθεί η προκαταβολή ή κάποια πληροφορία αν έχουν σταματήσει οι εκταμιεύσεις (Βόρειο Αιγαίο) λόγω έλλειψης ρευστότητας;;
    Μήπως η τράπεζα χρονοτριβεί για δικούς της λόγους και θα πρέπει να απευθυνθώ στο υπουργείο για επίλυση και αν ναι σε ποια υπηρεσία;;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χρόνος για την εκταμίευση της προκαταβολής είναι κανονικά καθορισμένος δείτε στο άρθρο, βήμα 7. Άλλα, προφανώς η κάθε τράπεζα θα κοιτάξει πρώτα το συμφέρον της, είναι σίγουρο ότι αν δεν λάβει από το κράτος δεν θα δώσει. Θα αναρτηθεί σ' ένα μικρό άρθρο που ετοιμάζουμε για κάτι που έχει παρατηρηθεί και που δείχνει πως οι τράπεζες εκμεταλλεύονται στο έπακρον την δεσποτική τους θέση.
      Μάλλον τώρα θα είναι καλύτερα να περιμένετε και να μην πιέζεται για την προκαταβολή. Αν τα συνεργεία λάβουν την προκαταβολή έχουν περιθώριο 3 μηνών για την ολοκλήρωση. Βέβαια μέσα στο διάστημα αυτό μπορείτε να πάρετε μια παράταση (την ζητάτε από την τράπεζα) αφού πρώτα μιλήσετε με τα συνεργεία, έτσι ώστε να μην χρεωθούν από τώρα και μετά περιμένουν για την τοποθέτηση και την εξόφληση. Το αναφέρω γιατί στα κουφώματα το κόστος των πρώτων υλών ξεπερνά το 60% του τελικού ποσού.

      Τέλος, δεν έχουμε κάποια πληροφορία για το Βόρειο Αιγαίο, ούτε μπορούμε να σας πούμε ότι οι τράπεζες χρονοτριβούν βέβαια ο περισσότερος κόσμος αυτό καταλαβαίνει βλέπει δηλαδή τον καπνό - μπορεί να υπάρχει και φωτιά ;-)

      Διαγραφή
  63. Τα σχόλια στο άρθρο αυτό κλειδώνουν λόγω του μεγάλου πλήθους τους. Μπορείτε να συνεχίσετε να γράφετε σχόλια στο άρθρο Ιστορίες από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr