17 Οκτ 2020

Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που ξεκινά στο τέλος Νοεμβρίου όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, έρχεται ως συνέχεια του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και έχει το όνομα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Πρόσφατα αναρτήθηκε μια προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος με σκοπό την αρχική ενημέρωση, μέχρι ο οδηγός να λάβει την τελική του μορφή.

Οι διαφοροποιήσεις του αναμενόμενου προγράμματος σε σχέση με το προγενέστερο είναι οι ακόλουθες.

  • Προσθήκη νέων παρεμβάσεων . Πέρα από τις αλλαγές σε κουφώματα, την μόνωση του κελύφους, την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης καθώς και των συστημάτων παροχής ζεστού νερού χρήσης. Δίνεται η δυνατότητα για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, συστημάτων αποθήκευσης ενέργεια, κατασκευή σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home), αναβάθμιση ανελκυστήρα, αναβάθμιση φωτισμού.
  • Αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων, έως τα 90.000€ για ατομικά εισοδήματα και έως τα 120.000€ για τα οικογενειακά.
  • Αλλαγή των κριτηρίων για το ποσοστό επιχορήγησης.
  • Απαίτηση έκδοσης των δυο απαραίτητων ενεργειακών πιστοποιητικών από διαφορετικούς ενεργειακούς επιθεωρητές.
  • Παύση χρηματοδότησης καυστήρων πετρελαίου, καθώς και των ενεργειακών τζακιών, πλην εξαιρέσεων που αναφέρονται στο οδηγό του προγράμματος.
  • Αλλαγή του τρόπου εκτίμησης του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων, με βάση την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, όπως προκύπτει από το Α’ ΠΕΑ. Με μέγιστο πόσο τα 50.000€ για μονοκατοικίες / μεμονωμένα διαμερίσματα / διαμερίσματα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α και τα 80.000€ για πολυκατοικίες τύπου Β.

Περισσότερες πληροφορίες στην προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος.

Όσο αφορά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα και πρέπει να αναρτηθούν ηλεκτρονικά θα αναγράφονται αναλυτικά σε Παράρτημα στην επίσημη έκδοση του Οδηγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr