28 Οκτ 2018

Εξοικονόμηση κατ' οίκον 2, σύντομη αξιολόγηση

Μετά την ανάρτηση και της 3ης λίστας ωφελούμενων του προγράμματος εξοικονόμηση κατ' οίκον 2 (και όχι εξοικονομώ κατ' οίκον, εξοικονομώ είναι το αντίστοιχο ταμείο του ΕΤΕΑΝ) ήρθε η ώρα για δούμε πως έχει εξελιχθεί το πρόγραμμα μέχρι και σήμερα.
Ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων στις 3 λίστες είναι 37.666 έχουμε φτάσει δηλαδή σχεδόν τον αριθμό των 40.000 που ήταν η αρχική σκέψη και είμαστε κοντά στη μέση για της τελική εκτίμηση των 80.000 ωφελούμενων.
Ο αριθμός των ωφελούμενων που μέχρι στιγμής έχει αποδεκτή την υπαγωγή του στο πρόγραμμα, δεν ξεπερνά τις 30.000. Μέχρι εδώ οι αριθμοί πάνε καλά. Ας δούμε όμως πως είναι τα πράγματα σε βάθος.
Στην 1η λίστα με πλήθος 13.502 ωφελούμενους, όλοι είναι με ίδια κεφάλαια και έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν τις εργασίες άμεσα, αφού λογικά πρώτα εκταμίευαν τις ανάλογες προκαταβολές.
Στην 2η λίστα με πλήθος 14.709 ωφελούμενους, η πλειονότητα έχει λάβει έγκριση με χρήση δανείου και οι μέχρι τώρα πληροφορίες, μας λένε ότι οι τράπεζες δεν έχουν προβεί σ' εκταμιεύσεις δανείων. Κατ' συνέπεια οι εργασίες δεν ξεκινούν και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Η προαναφερθείσα καθυστέρηση δημιουργεί πίεση στους ωφελούμενους, διότι θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν στις εργασίες κατά την διάρκεια του χειμώνα όπου υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες ειδικά για της εργασίες μόνωσης.
Επίσης, η καθυστέρηση εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το πως θα κινηθεί γενικά το πρόγραμμα, αλλά και για το πως θα προχωρήσουν οι εξοφλήσεις των ολοκληρωμένων εργασιών. Οι ανησυχίες είναι βάσιμες, γιατί μιλάμε για μια αγορά στεγνή από κεφάλαια, χωρίς την δυνατότητα χρηματοδότησης εργασιών από τους κατασκευαστές κουφωμάτων, οι οποίοι λαμβάνουν μια προκαταβολή που φτάνει για την αγορά σχεδόν των μισών απαραίτητων υλικών και που θα χρηματοδοτήσουν τα υπόλοιπα υλικά αλλά και το κόστος εργασίας για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, μέχρι την εξόφληση από το πρόγραμμα. Ο χρόνος αυτός, όπως αναφέρει ο οδηγός του προγράμματος, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 2 μήνες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου.
Παραπέμπουμε το σχετικό κείμενο από τον οδηγό του προγράμματος.
Η καταβολή της επιχορήγησης και η εκταμίευση του συνολικού ποσού του δανείου ολοκληρώνεται εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου. Τα ανωτέρω ποσά εκταμιεύονται σε τραπεζικό λογαριασμό του ωφελούμενου και είναι ακατάσχετα (συμπεριλαμβανομένης τυχόν προκαταβολής δανείου), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 132 Κανονισμού 1303/2013 και το άρθρο 32 Ν.4314/2014 και την με αρ. 465/1999 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατ’ αναλογία εν προκειμένω του Δικαιούχου με τον Ωφελούμενο / Τελικό Αποδέκτη της
ενίσχυσης. Τα εν λόγω ποσά είναι δεσμευμένα για την πληρωμή προμηθευτών / αναδόχων / κλπ.
Εν συνεχεία, οι πληρωμές προς τους αναδόχους / προμηθευτές / κλπ διενεργούνται άμεσα από το Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, στη βάση εντολής / εξουσιοδότησης που έχει καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα από τον Ωφελούμενο, και σε κάθε περίπτωση όχι μετά το πέρας μιας (1) εβδομάδας από την καταβολή των χρημάτων σε αυτόν από το Δικαιούχο.
Όσο αφορά την 3η λίστα οι ωφελούμενοι έχουν χρονικό διάστημα μέχρι της 10/12/2018, για να κάνουν αποδοχή της υπαγωγής.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αγνοηθούν γι' άλλη μια φορά όσα σχετικά αναφέρονται στο οδηγό του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr