23 Ιουν 2011

Η Σήμανση CE στα Κουφώματα

Σε συνέχεια του προηγούμενο άρθρου μας θα γίνει μια λεπτομερή αναφορά για την σήμανση CE στα κουφώματα.
Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι τα κουφώματα που προορίζονται για οικιακή χρήση και κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά σήμανση CE. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το τμήμα του κουφώματος που δέχεται το τζάμι (τζαμιλίκι), καθώς επίσης για τα παντζούρια και τα ρολά, αλλά και τις σήτες. Τα τζαμιλίκια και οι πόρτες διέπονται από το πρότυπο EN14351 με βάση το οποίο η σήμανση CE πρέπει να συνοδεύεται με τις κλάσεις της Αντοχής στην Ανεμοπίεση, της Αεροδιαπεράτοτητας και της Υδατοστεγανότητας καθώς να φέρει και την τιμή της Θερμικής Αγωγιμότητας, οι οποίες είναι οι υποχρεωτικές απαιτήσεις ελέγχου μέχρι στιγμής (Ελάχιστες τιμές Θερμικής Αγωγιμότητα βάση Κ.ΕΝ.ΑΚ.). Για τις σήτες, τα παντζούρια και τα ρολά υποχρεωτική απαίτηση την τρέχουσα χρονική στιγμή είναι μόνο η κλάση της Αντοχής στην Ανεμοπίεσης. Οι σήτες διέπονται από το πρότυπο EN13561, ενώ τα ρολά και τα παντζούρια από το EN13659.
Τα συνοδευτικά έγγραφα που πρέπει να ακολουθούν ένα κούφωμα είναι η Δήλωση Συμμόρφωσης CE, καθώς και το Έντυπο Σήμανση CE στο οποίο αναγράφονται και οι κλάσεις των απαιτήσεων. Ακολουθούν υποδείγματα των προαναφερθέντων εγγράφων.

Δήλωση Συμμόρφωσης

Η εταιρεία ___________________ Ο.Ε., με έδρα την Διεύθυνση Έδρας, Πόλη Έδρας δηλώνει με αποκλειστική της ευθύνη ότι τα προϊόντα Α2Τ (Ανοιγόμενη 2φυλλο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα για οικιακή χρήση) στα οποία αναφέρεται η δήλωση αυτή: Συμμορφώνονται πλήρως προς τις διατάξεις της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ.
Είναι σύμφωνα με τα παρακάτω πρότυπα αναφοράς.
ΕΝ 14351-1 (Παράθυρα και συστήματα θυρών για πεζούς - Πρότυπο προϊόντος, χαρακτηριστικά επίδοσης - Μέρος 1: Παράθυρα και εξωτερικά συστήματα θυρών χωρίς χαρακτηριστικά πυραντίστασης και διαρροής καπνού)
ΕΝ 12210, ΕΝ 12211 - Αντίσταση σε φορτίου ανέμου
ΕΝ 12208, ΕΝ 1027 - Υδατοστεγανότητα
ΕΝ 12207, ΕΝ 1026 - Αεροδιαπερατότητα

Υποβλήθηκαν σε διαδικασίες εκτίμησης της συμμόρφωσης από τον κοινοποιημένο οργανισμό _________________.
Η παρούσα δήλωση εκδίδεται με αποκλειστική ευθύνη του κατασκευαστή.

Αθήνα, 31/01/2010


Υπόδειγμα Δήλωσης Συμμόρφωσης CE

Τα πρότυπα για την θερμική αγωγιμότητα των κουφωμάτων είναι τα EN ISO 12567 & EN ISO 10077.

Υπόδειγμα Εντύπου Σήμανση CE

Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι την αποκλειστική ευθύνη για το τελικό προϊών που είναι το κούφωμα, την φέρει ο κατασκευαστής του κουφώματος, ο οποίος μάλιστα θα δώσει και την ανάλογη εγγύηση.

14 σχόλια:

  1. Ερωτηση :

    Στην περιπτωση που ενα διφυλλο ανοιγομενο κουφωμα εχει κατασκευαστει με τα τεχνικα ενχειριδια της εκαστοτε διελασης και ο κατασκευαστης δεν εχει παρεκλεινει καθολου απο το τεχνικο ενχειριδιο και παρα ολα αυτα το κουφωμα πχ βαζει νερο ποιος εχει την ευθυνη?

    ο κατασκευαστης ή η διελαση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι κάτω από κάποιες συνθήκες το κούφωμα θα βάλει νερό. Αυτό καθορίζεται από την κλάση της Υδατοστεγανότητας που ανήκει η εκάστοτε κατασκευή. Αν τώρα αυτό συμβεί για μικρότερη κλάση από αυτή που δίνει το έντυπο σήμανσης CE και ισχύουν αυτά που περιγράφεις παραπάνω, την ευθύνη τη φέρει η διέλαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα διαφωνήσω με την απάντηση του expert.

    Αν ο κατασκευαστής τήρησε κατά γράμμα το τεχνικό εγχειρίδιο της διέλασης, τότε με τη λογική του CE δεν έχει κανένας επιπτώσεις!

    Ο κατασκευαστής διορθώνει το κούφωμα και "όλα μέλι γάλα". Όταν λέμε όμως κατά γράμμα, εννοείτε ότι έχει βάλει τα ίδια λάστιχα και τους ίδιους μηχανισμούς!!! Έχει κάνεις τις απαραίτητες απορροές, όπως και στο δοκιμασμένο πρωτότυπο! Αν όλα αυτά έχουν τηρηθεί και έχει τοποθετηθεί όπως του υποδεικνύει ο παραγωγός του συστήματος (διέλαση), τότε κάτι έχει γίνει στη μέτρηση ή ο παραγωγός του συστήματος δεν έχει καταγράψει όλες τεχνικές προδιαγραφές! Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να λογοδοτήσει ο παραγωγός του συστήματος (διέλαση). Αν πάλι ο κατασκευαστής δεν τήρηση τις προδιαγραφές κατά γράμμα ή χρησιμοποίησε τις επιδόσεις του πρωτοτύπου σε μεγαλύτερα κουφώματα, τότε και βέβαια «φταίει» ο κατασκευαστής.

    Από την εμπειρία που έχω, λίγοι εφαρμόζουν τις προδιαγραφές των παραγωγών συστημάτων σωστά και ακόμη πιο λίγο γνωρίζουν τους κανόνες μεταβίβασης των αποτελεσμάτων!

    Σε περίπτωση καταγγελίας και σωστού ελέγχου από την κατάλληλη αρχή, θα υπάρξουν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις!!

    Δρ. Γεώργιος Μουστακίδης
    PLANECO ΕΠΕ
    g.moustakidis@planeco.eu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά συμφωνώ μαζί σας, για ότι λέτε για την κατά γράμμα κατασκευή.

      Όσο αφορά την περίπτωση εισόδου νερού αναφέρομαι στην περίπτωση το κούφωμα να ανήκει στην κλάση π.χ. 2Α και υπάρχουν συνθήκες που θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη κλάση 4Α. Τότε είναι φυσικό να υπάρξει είσοδος νερού.

      Διαγραφή
  4. Προσοχή με το npd στις επικίνδυνες ουσίες! Αντιφάσκει με τη λογική της σήμανσης CE!!! Ένας από τους βασικούς στόχους του CE είναι η ασφάλεια της υγείας του καταναλωτή. Στο έντυπο του CE είναι «καλύτερα» να μην αναφέρεται.

    Όσο για τη φέρουσα ικανότητα μετριέται πριν τη δοκιμή για άνεμο/αέρα/νερό. Οπότε εφόσον γίνανε στο παράδειγμα αυτές οι δοκιμές, άρα άντεξε το δείγμα τα 30 κιλά! Μπορεί ο κατασκευαστής να γράψει επιτυχές.

    Δρ. Γεώργιος Μουστακίδης
    Εκπρόσωπος του ift Rosenheim στην Ελλάδα
    g.moustakidis@ift-rosenheim.de

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας.

      Διαγραφή
    2. Που δεν συμφωνείτε; Το θέμα με τις επικίδυνες ξεκαθαρίζει με τον κανονισμό!

      Όσο για τη φέρουσα ικανότητα, δυστυχώς έτσι είναι.

      Διαγραφή
  5. Μιλαμε για σημανση σε κουφωματα αλλα αν δεν κανω λαθος στα pvc δεν αναφερετε τιποτε.Ισχυει σε pvc? Οσον αφορα την Σημανση, ποιος ο λογος να γινεται τοση φασαρια απο την στιγμη που ολοι γνωριζουμε οτι στην Β.Ελλαδα κουφωματα pvc απο Βουλγαρία και Τουρκία εχουν σαρώσει...Με αυτα τι γινεται? τι ισχυει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει γενικά για τα κουφώματα ανεξάρτητα του υλικού κατασκευής.

      Τα κουφώματα ανεξάρτητα από την χώρα εισαγωγής για να διακινηθούν κανονικά θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE.

      Τώρα αν ο ιδιώτης αγοραστής θέλει να πάρει γουρούνι στο σακί είναι δικό του πρόβλημα. Αν θέλει ένα ελάχιστο σιγουριάς για το προϊόν που αγοράζει θα πρέπει να ζητήσει να φέρουν σήμανση αλλιώς να μην τα αγοράσει (μόνο έτσι ξέρει τι αγοράζει).

      Διαγραφή
    2. Και τα κουφώματα από Βουλγαρία χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά όπως και στην Ελλάδα. Τα περισσότερα προφίλ προμηθεύονται από Γρμανία.

      Εκείνο που δεν φέρουν τα περισσότερα Βουλγάρικα, είναι τα σωστά συνοδευτικά έγγραφα. Από ελέγχους που γίνανε από το Υπουργείο, εντοπίστηκε, ότι όταν φέρουν είναι στα βουλγάρικα και όχι στα ελληνικά όπως έπρεπε να είναι.
      Θα πρότεινα σε όλους τους καταναλωτές, όταν έχουν αμφιβολίες, ας το καταγγείλουν στη Γραμματεία Καταναλωτή ή στο τμήμα παρακολουθησης CE στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

      Dr. Γιώργος Μουστακίδης
      6979971174

      Διαγραφή
  6. ΣΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ....ΕΙΜΑΙ 33 ΧΡΟΝΩΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΩΝΗ ΟΣΜΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΑΙΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ ΣΙΔΗΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ....ΟΙ ΔΙΕΛΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΑΛΜΑΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΞΗ ΑΛΟΥΜΙΟΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.....ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΕΝΧΕΙΡΗΔΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ALUMIL ΚΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CE...KAI NA ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΙΛΑ...ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΕΛΑΤΗ...ΔΙΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΛΕΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ CE...ENΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΤΕΙΡΟΥΝ ΤΟ CE OΠΩΣ ΕΓΩ ΜΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ...ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟ CE..TO ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΛΑΣΕΙΣ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΝΧΟΥΝ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ..........ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ-ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ολοι οι αλουμιναδες εχουν πιστοποιηση.τωρα αν την εφαρμοζουν ειναι αλουνου παπαευαγγελιο.ειμαι 35 χρονων και δουλευα στον πατερα μου απο 7 χρονων.εχω δει πολλα,τωρα καταρεουμε εμεις οι αλουμιναδες,αλλα θα τα παρουμε απο το εξοικονομηση,ειμαστε ολοι οι ελληνες για γελια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, πως μπορώ εγώ σαν καταναλωτής να ελέγξω αν τα κουφώματα που έχω αγοράσει και τοποθετήση τηρούν τις προδιαγραφές και αν αντιστοιχούν σε αυτά που αρχικά είχα διαλέξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο καταναλωτής μπορεί μόνο από τις διαφορές στην όψη των προφίλ να καταλάβει αν έχει πάρει αυτό που ζήτησε με την βοήθεια ένος τεχνικού καταλόγου και με την χρήση ενός μέτρου. Όσο αφορά τις προδιαγραφές δεν μπορείτε να κάνετε κανένα έλεγχο. Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο κατασκευαστής μπορεί να ελέγξει το αποτέλεσμα της κατασκευής του. Οι έλεγχοι γίνονται σε πρώτυπες κατασκευές από τους παραγωγούς των συστημάτων και έχουν υψηλό κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr