7 Φεβ 2011

Καθαρισμός Κουφωμάτων

Ο καθαρισμός των κουφωμάτων εξαρτάται από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Γενικά όμως η διαδικασία καθαρισμού πρέπει να είναι ήπια χωρίς την χρήση βίαιων μεθόδων.


Παράγοντες διάβρωσης και Συχνότητα Καθαρισμού
Η διαδικασία καθαρισμού θα πρέπει να έχει ως χρόνο έναρξης το τέλος της περιόδου στην οποία παρατηρείται η μέγιστη συγκέντρωση των χλωριδίων στην ατμόσφαιρα. Ειδικά για τις παραθαλάσσιες περιοχές ο χειμώνας είναι η περίοδος όπου παρατηρείτε η μεγαλύτερη συγκέντρωση χλωριδίων, οπότε η καλύτερη στιγμή για τον καθαρισμό είναι με την έναρξη της άνοιξης.
Τοποθεσία ΚουφωμάτωνΧαρακτηριστικά Περιβαλλοντικών ΣυνθηκώνΣυχνότητα Καθαρισμού ανά Έτος
  • Περιοχές πόλεων με έντονο κυκλοφοριακό.
  • Περιοχές με θάλασσα σε απόσταση μικρότερη από 1500m.
  • Βιομηχανικές περιοχές.
  • Υψηλός βαθμός υγρασίας.
  • Υψηλή περιεκτικότητα χλωριδίων και άλλων διαβρωτικών ρύπων στην ατμόσφαιρα (ίχνη οξειδίων θείου και οξειδίων αζώτου).
4 έως 12 φορές
  • Περιοχές πόλεων με μικρό ή μέσο κυκλοφοριακό.
  • Θαλάσσιες περιοχές αλλά με απόσταση μεγαλύτερη από 1500m από την θάλασσα.
  • Περιοχές μικρών και λίγων βιομηχανικών μονάδων.
  • Μικρός βαθμός υγρασίας
  • Μικρή περιεκτικότητα χλωριδίων και λοιπόν διαβρωτικών ρύπων στην ατμόσφαιρα.
2 έως 3 φορές
  • Περιοχές με καθαρή ατμόσφαιρα και ξηρό κλίμα.
  • Πολύ μικρή περιεκτικότητα χλωριδίων και λοιπόν διαβρωτικών ρύπων στην ατμόσφαιρα.
1 φορά

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι οικοδομικά υλικά όπως ασβέστης, τσιμέντο, γύψος έχουν έντονη διαβρωτική δράση και πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από τα κουφώματα. Τα υλικά αυτά είναι υδατοδιαλυτά.


Καθαρισμός Ξύλινων Κουφωμάτων
Ο καθαρισμός των ξύλινων κουφωμάτων γίνεται κυρίως με την χρήση μιας βούρτσας με μαλακές ίνες για να αφαιρέσουμε τα χώματα και την σκόνη. Αν σε κάποια σημεία υπάρχουν λεκέδες υδατοδιαλυτή, τότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί βρεγμένο ύφασμα και μετά το σημείο να σκουπιστεί καλά με στεγνό ύφασμα.


Καθαρισμός Κουφωμάτων Αλουμινίου ή PVC
Σε γενικές γραμμές η διαδικασία καθαρισμού είναι ίδια.
Στην αρχή καθαρίζουμε από το κούφωμα την σκόνη και τα χώματα με την χρήση μιας βούρτσας με μαλακές ίνες. Έπειτα ο καθαρισμός συνεχίζεται με την χρήση υδατικού διαλύματος υγρού σαπουνιού1 με ήπιο pH (5 εώς 8) και εφαρμογή με μαλακό καθαρό ύφασμα. Η διαδικασία ολοκληρώνετε ξεπλένοντας με καθαρό νερό2 και στεγνώνοντας με επιμέλεια τις επιφάνειες με καθαρό στεγνό ύφασμα.
Ειδικά για τα κουφώματα αλουμινίου3 με ηλεκτροστατική βαφή, καλό είναι ο καθαρισμός να γίνεται σε ώρες που ο ήλιος δεν φωτίζει άμεσα το κούφωμα.
(Κατά το ξέπλυμα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί λάστιχο ποτίσματος ή κάποιο μηχάνημα εκτόξευσης νερού, καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ένα μικρό δοχείο για την εκτόξευση του νερού).


Καθαρισμός Υαλοπινάκων (τζαμιών)
Οι υαλοπίνακες καθαρίζονται με την χρήση ενός μαλακού υφάσματος που δεν αφήνει χνούδι ή με την χρήση ταφ και τα γνωστά απορρυπαντικά καθαρισμού τζαμιών. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα διάλυμα νερού με ξύδι με αναλογία 90% νερό και 10% ξύδι και να στεγνώσετε την επιφάνεια με μαλακό καθαρό ύφασμα. Για να αφαιρεθούν λιπαρά σημάδια (λίπος, λάδι, γράσο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα διάλυμα με απορρυπαντικό πιάτων. Για σημάδια από μπογιά ή σελοτέϊπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα διαλυτικό όπως το ασετόν ή το νέφτι με το οποίο θα εμποτιστεί ένα καθαρό λευκό ύφασμα και έπειτα θα τρίψουμε τα σημάδια. Στις δυο παραπάνω περιπτώσεις ακολουθεί επιπλέον η διαδικασία καθαρισμού με το διάλυμα νερού-ξυδιού.
Υαλοπίνακες ειδικού τύπου πρέπει να καθαρίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες της βιομηχανίας παραγωγής τους.


1. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί υγρό απορρυπαντικό πιάτων.
2. Το νερό πρέπει να είναι μαλακό χωρίς πολλά άλατα.
3. Δες πρόβλημα Νηματοειδούς Διάβρωσης

20 σχόλια:

  1. Εμείς τα λέμε, ποιός το κάνει είναι το θέμα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να κάνω μια ερώτηση, έχω βάλει στον σπίτι κουφώματα αλουμινίου και όταν επιχείρησα να τα πλύνω από έξω με νερό πετώντας το νερό με λάστιχο περνά νερό μέσα στο σπίτι. Επικοινώνησα με τον αλουμινά ο οποίος τα τοποθέτησε και μου λέει ότι το πλύσιμο με λάστιχο είναι εκτός τον προδιαγραφών των κουφωμάτων και ότι τα κουφώματα έχουμε νεροχύτες με δυνατότητα να εξάγουν νερό βροχής και όχι νερό με λάστιχο.

    Γνωρίζεται αν τα παραπάνω τα οποία ισχυρίζεται ο αλουμινάς ισχύουν?

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά, τα κουφώματα έχουν οπές απορροής οι οποίες έχουν δυνατότητα εξαγωγής της μικρής ποσότητας νερού, που θα περάσει κατά την βροχή από κάποια σημεία. Το πρόβλημα με το πλύσιμο με λάστιχο δεν είναι μόνο η ποσότητα του νερού, αλλά και η γωνία που πέφτει το νερό επάνω στο κούφωμα, ειδικά αν αυτά δεν είναι ανοιγόμενα.
    Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι οι οπές απορροής πρέπει να γίνουν στις κατάλληλες θέσεις και εκτός από αυτές χρειάζονται οπές και σε άλλα σημεία, έτσι ώστε να μη παρουσιάζεται το φαινόμενο του ανεστραμμένης φιάλης (στο μέλλον θα υπάρξει άρθρο γενικά για τις οπές απορροής και για το προαναφερθέν φαινόμενο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα ήθελα να ρωτήσω με ποιό τρόπο θα αφαιρέσω την προστατευτική ταινία απο καινούρια κουφώματα. Πρόκειται για καινούριο σπίτι και επειδή η ταινία δεν αφαιρέθηκε εδώ και αρκετό καιρό έχει "ξεραθεί" από τον ήλιο και δεν βγαίνει με τίποτα.
    Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανονικά η ταινία αυτή πρέπει να βγει αμέσως μετά την τοποθέτηση ή έστω το συντομότερο δυνατό μετά την τοποθέτηση (καθυστέρηση για να αποφύγουμε φθορές από κάποια συνεργεία). Αν όμως ξεραθεί η προστατευτική ταινία τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν ξέρω κάποια συγκεκριμένη διαδικασία εκτός από πολύ υπομονή. Αν δοκιμάσεις κάποιο διαλύτη μη κάνεις χρήση τίποτα πιο ισχυρό από οινόπνευμα. Προσοχή!!! μη καταστραφεί το χρώμα.

    Παρόμοια προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν και με άλλες κολλητικές ταινίες (άρα χρήση για μικρά χρονικά διαστήματα 1 έως 2 μέρες και χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντος δύσκολα τα πράγματα!!!

    Μόνο Οινόπνευμα, Ζεστό Νερό με σαπούνι & φυσικά μαλακό πανί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα ,

    Πως μπορώ να αλλάξω τα ράουλα σε παράθυρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ γενική ερώτηση, τη παράθυρα είναι; Αλουμινίου (και τι σειράς), ξύλου;

      Διαγραφή
  8. Τώρα , το προηγούμενο μήνυμα που έγραψα , βγήκε ή χάθηκε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χάθηκε. Το γράφω ξανά.

    Λοιπόν, μετά από μια φωτιά στο σπίτι, τα παράθυρα και η πόρτα αλουμινίου άντεξαν, αλλά το χρώμα που ήταν βαμμένα (άσπρο), κάηκε και έχουν γεμίσει μαυρίλες από το κάψιμο και από την κάπνα. Τα πρώτα κομμάτια και τις κάσες τις καθάρισα με μια κρέμα για αλουμίνια SCOOP , και τα έβαψα με χρώμα,σπρέυ για αλουμίνια, με σχετικά μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία κομμάτια όμως που είναι πολύ πιο μαύρα και δύσκολα για καθάρισμα, μου πρότειναν να πάρω αλοιφαδόρο να τα καθαρίσω, για πιο καλά και πιο γρήγορα. Πιστεύεται ότι θα γίνει δουλειά ή υπάρχει περίπτωση να γίνει καμιά πιο μεγάλη ζημιά;;; Επίσης η όλη διαδικασία που ακολούθησα είναι σωστή ή πρέπει να κάνω και κάτι άλλο;

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η το χρώμα δεν είναι καμένο, καλό είναι να το καθαρίσεις με νερό και απορρυπαντικό και αφού το στεγνώσεις να κάνεις χρήση του SCOOP και μετά του χρώματος. Το SCOOP είναι διαλύτης και ανακατεύει το χρώμα για να καλυφθούν γρατσουνιές, έτσι αν υπάρχει κάπου μαυρίλα μπορεί το τελικό αποτέλεσμά να είναι γκρι και όχι λευκό.
      Το προφίλ αλουμινίου ως προς την μηχανική αντοχή του ότι ζημιά ήταν να πάθει την έπαθε από την θερμοκρασία.

      Διαγραφή
  10. Πως να διορθώσω μικρά γδαρσίματα σε πόρτα αλουμινίου?
    Υπάρχει κάτι που να το βάλω?
    π.Χ. μαρκαδόρος? αλλά να μην φεύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά υπάρχουν διορθωτικά όπως τα blanco, αλλά και σπρέϊ, το θέμα είναι αν θα βρείτε το σωστό χρώμα. Αν το χρώμα είναι λευκό θα βρείτε πολύ εύκολα.

      Διαγραφή
  11. Μετα απο φωτοα η καπνα δεν καθαριζει με νερο και σαπουνι τι αλλο να κανω στα κουφωματα αλουμινιου για να τα καθαρισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σας θα ηθελα να ρωτησω πως μπορω να αφαιρεσω τσιμεντα απο πορτα αλουμινιου και απο το τζαμι χωρις να τα χαλασω.Ειναι καποια λευκα και καποια καφε πολυ καλης ποιοτητας(το καφε μοιαζει με ξυλο).Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να τα μουλιάσεις με σαπουνόνερο και να τα τρίψεις με μαλακό πανί.
      Πάντως αν το τσιμέντο έχει μείνει καιρό, μάλλον θα σου αφήσει λεκέ.

      Διαγραφή
  13. καλησπερα,
    πως μπορω να καθαρισω αλατα απο αλουμινενια κουφωματα με ηλεκτροστατικη βαφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι άλατα και όχι Νηματοειδής Διάβρωση, τότε να ρίξετε ξίδι και αφού το αφήσετε για 10 λεπτά το πολύ, το καθαρίζεται με ένα μαλακό πανί και το ξεπλένεται με άφθονο καθαρό νερό. Προσοχή!!!, επειδή το ξίδι είναι οξύ δεν πρέπει να μείνει για πολύ χρόνο στην επιφάνεια γιατί μπορεί να προκαλέσει διάβρωση.

      Διαγραφή
  14. Τα σχόλια στο άρθρο αυτό λόγω μεγάλου αριθμού, κλειδώνουν και μεταφέρονται στο νήμα Καθαρισμός Κουφωμάτων του χώρου συζητήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr