17 Απρ 2011

Ηχομόνωση

Η ηχομόνωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή κουφωμάτων. Ένα κούφωμα με την πρέπουσα κατηγορία ηχομόνωσης, μειώνει αποτελεσματικά την ένταση του θορύβου εντός των οικιών ή των χώρων εργασία. Το σημαντικότερο τμήμα που συντελεί στην ηχομόνωση είναι ο υαλοπίνακας μια και που αυτός καταλαμβάνει την μεγαλύτερη επιφάνεια επί του συνόλου του κουφώματος. Βέβαια κατά αναλογία με το εμβαδόν του και το πλαίσιο του κουφώματος παίζει και αυτό το ρόλο του, στην συνολική ηχομόνωση.


Για να είναι πιο απλή η δυνατότητα επιλογής έχουν θεσπιστεί κατηγορίες ηχομόνωσης για τα κουφώματα, οι οποίες δίνονται στο παρακάτω πίνακα.
Κατηγορίες
Ηχομόνωσης
Rw σε dB Εφαρμογή σε
1 25 - 29 Ήσυχη κατοικημένη περιοχή
2 30 - 34 Μικρής κυκλοφορίας δρόμο
3 35 - 39 Μέσης κυκλοφορίας δρόμο
4 40 - 44 Υψηλής κυκλοφορίας δρόμο
5 45 - 49 Ζώνη θορύβου αεροπλάνων
6 ≥50 Ειδικές περιπτώσεις
Ο συντελεστής ηχομόνωσης Rw των κουφωμάτων είναι σε μονάδες dB.

Σε μετρήσεις που έχουν γίνει σε κουφώματα αλουμινίου με διάφορους τύπους υαλοπινάκων έχουμε τα ακόλουθα αποτελέσματα.
Υάλωση Πλήρωση
Διάκενου
Ηχομόνωση Rw
(σε dB)
4/12/4 Αέρας1 32 - 34
4/16/4 Αέρας 33 - 35
4/16/6 Αέρας 34 - 36
4/16/6 Αέριο2 38 - 40
4/12/10 Αέριο 38 - 40
4/24/10 Αέριο 40 - 42
Υάλωση με ειδική μεμβράνη 44 - 48
Η στήλη υάλωση όπως εμφανίζεται στο πίνακα αφορά διπλά τζάμια με τον πρώτο και τελευταίο αριθμό να δίνουν το πάχος του εκάστοτε τζαμιού σε mm και τον μεσαίο αριθμό να δίνει το πάχος του διάκενου σε mm.


1. Το κενό μεταξύ των δυο τζαμιών περιέχει τον αέρα που αναπνέουμε.
2. Το κενό μεταξύ των δυο τζαμιών περιέχει τις περισσότερες φορές κάποιο ευγενές αέριο, όπως αργό ή ξένο.

27 σχόλια:

  1. Η τελευταία γραμμή του δεύτερου πίνακα, σημαίνει ότι έχουμε υάλωση 4/24/10 με αέριο, ΚΑΙ ειδική μεμβράνη, ή μόνον ειδική μεμβράνη σε οποιοδήποτε τζάμι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα μιλάμε για τουλάχιστον διπλό υαλοπίνακα. Όχι απαραίτητα 4/24/10 με αέριο και μεμβράνη. Μπορεί να γίνει με διάφορους συνδυασμούς διπλού ή τριπλού υαλοπίνακα με μεμβράνη και αέριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ηχομονωση ειναι συναρτηση μονο των κουφωμάτων; το τοιχωμα δεν εχει καμια επιδραση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαφώς και το τοίχωμα έχει επίδραση στην ηχομόνωση και μάλιστα μεγαλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιά είναι η καλύτερη τεχνολογία τοιχοποιίας για σπίτι σε δρόμο υψηλής κυκλοφορίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη, αλλά η χρήση εξωτερικού κελύφους όπως το KELYFOS η το THERMOPROSOPSIS δίνουν αρκετά καλά αποτελέσματα και για την ηχομόνωση εκτός της θερμομόνωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έχω τοιχοποιία με θερμοπρόσοψη και διπλό κούφωμα συνθετικό. Μιυ είπαν να τοποθετήσω δεύτερο κούφωμα με διπλό υαλοπίνακα εξωτερικά και πλήρη στεγάνωση , μπροστά από το ρολό.

    Θα έχω ηχομόνωση ή θα περνάει ο ήχος από την τοιχοποιία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραθέτω το e-mail σας που είναι πιο αναλυτικό:
      αντιμετωπίζω πρόβλημα εξωτερικών θορύβων (διαμένω σε μονοκατοικία αλλά η παρακείμενη έχει αρκετά ζώα που προκαλούν θόρυβο αερόφερτο) σκέφθηκα να προσθέσω και δεύτερο εξωτερικό κούφωμα ούτως ώστε να έχω επαρκέστερη προστασία.

      Να σημειώσω πως το υφιστάμενο κούφωμα (συνθετικό) έχει το ρολό από πάνω του και όχι έξω από αυτό. Μου έχουν πει πως το σωστό ηχομονωτικά θα ήταν το κούφωμα να καταλαμβάνει όλο το άνοιγμα και το κυτίο του ρολού να ήταν από έξω.

      Η τοιχοποιία είναι μονή 14αρα με θερμοπρόσοψη 6xps + ακρυλική προστασία.


      Η θερμοπρόσοψη αυτό που μπορούσε να προσφέρει το έχει δώσει και είναι αρκετό. Το πρόβλημα πιστεύω εστιάζεται στο κούφωμα. Αυτό που αναφέρετε για το κουτί του ρολού δεν νομίζω ότι είναι η κύρια αιτία του προβλήματος, όπως και να έχει μπορείτε να τοποθετήσεσε στο εσωτερικό του κουτιού αρμαφλέξ για να είστε σίγουρος ότι δεν περνά ο ήχος μέσα από το κουτί του ρολού.

      Για να τοποθετήσετε επιπλέον εξωτερικό κούφωμα, ίσως είναι οικονομικότερο να αντικαταστήσετε τον διπλό υαλοπίνακα με τριπλό με ειδικές μεμβράνες και κάποιο ευγενές αέριο για ακόμα μεγαλύτερη ηχομόνωση, γιατί μάλλον στο τοίχο δεν θα έχετε και χώρο για το επιπλέον εξωτερικό κούφωμα και πως να στερεωθεί και πάνω στη θερμοπρόσοψη;

      Τέλος θα πρέπει να σας πω ότι υποπτεύομαι ότι το πρόβλημα που έχετε έχει σχέσει με την υψηλή αεροδιαπερατότητα του κουφώματος, η οποία οφείλεται σε κατασκευαστικές αστοχίες και έχουν ως αποτέλεσμα τα λάστιχα στεγάνωσης του κουφώματος (κεντρικό λάστιχο) να μην εφαρμόζουν σώστα και κατά συνέπεια να υπάρχει υψηλή ροή αέρα και θορύβου στην περίπτωση σας.

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστώ για την απάντηση. Υπάρχει κάποιος τρόπος , εμπειρικός να διαγνώσω εάν υπάρχει πρόβλημα με την αεροδιαπεροτότητα και τη στεγάνωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν τα κουφώματα είναι κλειστά και υπάρχουν κουρτίνες τότε με ένα μέτριο άνεμο ~ 4Bf θα τις δείτε να κουνιούνται. Μια άλλη μέθοδος είναι με ένα αναμμένο κερί κοντά στα σημεία επαφής του φύλλου του τζαμιού με την κάσα ή στο μέσο εκεί που το ένα φύλλο συναντά το άλλο, είναι πιθανό να παρατηρήσετε την φλόγα να τρεμοπαίζει. Επίσης με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να δια τρέξετε με το αυτί σας τα σημεία επαφής που αναφέραμε παραπάνω, έτσι μπορεί να παρατηρήσετε ότι ειδικά σε κάποια σημεία ακούτε πολύ καθαρότερα τους εξωτερικούς θορύβους, στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να πνέουν άνεμοι.
      Τέλος για να μην υπάρχουν συγχύσεις πρέπει να πούμε ότι σε κάθε κούφωμα παρατηρείτε το φαινόμενο της αεροδιαπερατότητας, σε κάποια παρατηρείτε με μικρή ταχύτητα του ανέμου, ενώ σε κάποια άλλα με μεγάλη ταχύτητα (απλοποιημένη λογική).

      Περισσότερα στοιχεία: Αντοχή στην Ανεμοπίεση, Υδατοστεγανότητα, Αεροδιαπερατότητα - Παράγοντες Καθορισμού Ποιότητας Κουφωμάτων - Ανάλυση Δεδομένων Εντύπου Σήμανσης CE - Ενδεικτικές Τιμές Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Κουφωμάτων

      Διαγραφή
  9. Γεια σας, έχω ένα κούφωμα 20ετιας συρρομενο .Εχει μονό τζάμι και θέλω για λόγους ηχομόνωσης να βάλω διπλο 4/10/6 .Μήπως όμως είναι καλύτερο το 6αρι να γινει τριπλεξ 3+3 ? Δηλαδη 4/10/3+3 .Ποσο διαφορα πιστευετε θαχει στην ηχομόνωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τα τρίπλεξ γυαλιά μπορείς να κάνεις χρήση ηχομονωτικής μεμβράνης. Αν και όπως αναφέρθηκε και σε άλλο σχόλιο τα συρόμενα έχουν σημαντικό πρόβλημα ηχομόνωσης λόγω υψηλής αεροδιαπερατότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα, τα κουφώματα αλουμινίου σε σχέση με τα ξύλινα κουφώματα παρουσιάζουν κάποιο πλεονέκτημα ως προς την ηχομόνωση (με δεδομένο ότι το γυαλί που θα τοποθετηθεί θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και στις δύο περιπτώσεις); Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση στο ερώτημα είναι να συγκρίνετε τα πιστοποιητικά ηχομείωσης των σειρών για κάθε κατασκευή. Από την άλλη γενικά μιλώντας τα σύγχρονα σύνθετα ξύλινα κουφώματα μάλλον θα έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά από τα σύγχρονα αλουμινίου. Διαφορετικά αν μιλάμε για παλαιότερης τεχνολογίας ξύλινα κουφώματα τότε καλύτερα χαρακτηριστικά έχουν του αλουμινίου ακόμα και αυτά παλαιότερης τεχνολογίας.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα, έχω τοποθετήσει στο διαμέρισμα μου (6ος όροφος)καινούργια κουφωματα salamander blue evolution με τζαμιά 4/16/4/20/4+4 triplex με argon και pvb silence 0.76 αναμεσα στο τριπλεξ.θα ήθελα την γνώμη σας αν έκανα το σωστό όσο αναφορά την ηχομόνωση διότι εγώ σαν υπερβολικός νομίζω ότι έπρεπε να βάλω 6αρια ..Ζω Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω ότι είστε υπερβολικός, πάντως μια μεταβολή με μικρή αύξηση του κόστους θα ήταν το εσωτερικό τζάμι αντί για 4mm να το κάνατε 6mm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα,

    Ανάμεσα σε κουφώματα pvc, αλουμινίου και ξύλινα υπάρχει κάποιο που να υστερεί χαρακτηριστικά ή να έχει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις ως προς την ηχομόνωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλημερα..θα ηθελα το σχολιο σας στο παρακατω σετ κουφωματων για νομο ΚΟΖΑΝΗΣ σχετικα με την θερμοηχωμονωση που επιτυνχανεται.KOMMERLING 76 MD..ΤΖΑΜΙΑ TRIPLEX ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ 4 ΕΠΟΧΩΝ ΜΕ ΜΕΒΡΑΝΗ ΘΕΡΜΟΗΧΩΜΟΝΟΣΗΣ..4-15-4-5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα σας, θα ήθελα την γνώμη σας.
    Έχω παλαιά χωνευτά κουφώματα αλουμινίου σε διαμέρισμα του1985 στην Ελευσίνα.
    Θέλω να τα αντικαταστήσω με ανοιγμένα κουφώματα pvc της Aluplast Ideal 8000 και ενεργειακό τριπλό τζαμί 4 εποχών
    Επειδή έχω υψηλό θόρυβο σε εθνικό δρόμο μου πρότειναν τζαμί 4 x 18 keno x 4 x 18 keno x 4.
    Θα έχω υψηλή απόδοση ηχομωνοσης και θερμομόνωση και περίπου πόσα db νομίζετε κόψει
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα dB του υαλοπίνακα για να θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό για να είσαι σχεδόν βέβαιος, αλλά θεωρώ ότι πρέπει τα τζάμια να έχουν διαφορετικό πάχος και διαφορετικό διάκενο π.χ. 5/ 14 / 4 / 16 / 6 και ίσως χρήση Argon και κάποια ακουστικής μεμβράνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ποιά θα ήταν μια καλή επιλογή υαλοπινάκων για διαμέρισμα σε χαμηλό όροφο σε κεντρικό πεζόδρομο της πολής με πολύ έντονη φασαρία από φωνές και μουσική (αλλά όχι οχήματα); Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' ελάχιστο διπλό υαλοπίνακας με τρίπλεξ το ένα τμήμα του με ακουστική μεμβράνη

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα σας,Έχω ένα διαμέρισμα πολύ κοντά σε αεροδρομιο. Από τις προσφορές που πήρα δεν μου μίλησε κανείς για μεμβράνες ηχομόνωσης!Μου είπαν για διπλά τζάμια με θερμοδιακοπη.θα μπορούσατε να με βοηθήσετε σχετικά με την υαλωση, διακενο και την κατηγορία ηχομόνωσης που θα πρέπει να επιλέξω ώστε να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα?Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες που απευθύνεστε, δεν πρέπει να τους μάθετε εσείς την δουλεία τους. Βρείτε άλλους επαγγελματίες που να ξέρουν το αντικείμενο τους καλύτερα.

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα σας.Κανω μια έρευνα αγοράς για κουφώματα και τζάμια και η έρευνα με οδήγησε στο μπλογκ σας που δίνει αρκετές πληροφορίες. Δεν γνωρίζω αν είσαστε σε θέση να μου απαντήσετε, πάντως σας στέλνω κάποιες πληροφορίες και αν μπορείτε βοηθήστε με.
    Εχω μετατρέψει ένα παλιό κτήριο αποθήκη με φαρδιά τοιχοποιία πυροτουβλου σε loft κατοικία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ηχορύπανση γιατί βρίσκεται στο κέντρο, όπου σε απόσταση 30 μέτρων υπάρχουν ταβέρνες με μπόλικη οχλαγωγία ,μπαράκια με μουσική και πλακοστρωτος δρόμος που περνάνε περαστικοί αλλά με περιορισμένη κίνηση αυτοκινήτων..συνήθως μηχανάκια περνούν με αρκετό θόρυβο. Το κτήριο είναι ψηλό και διαθέτει εισογειο και ένα όροφο που βρίσκεται το υπνοδωμάτιο με δύο ξεχωριστα παράθυρα 1μετρο x 75πλατος έκαστος. Σκέφτομαι για κουφώματα pvc. Και βρίσκομαι σε δίλημμα για 2 τζάμια τριπλεξ με ένα ικανοποιητικό διάκενο και ηχομονωτικές μεμβρανες pvb η 3 τζάμια με δύο διάκενα και με τριπλεξ μεμβράνες pvb; Τι θα μου προτείνατε σαν την ιδανική λύση στην επιλογή τζαμιών για ηχομόνωση και εννοείται και θερμομόνωση;
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr