10 Φεβ 2011

Συντήρηση Κουφωμάτων

Η ποιο σημαντική συντήρηση των κουφωμάτων είναι ο καθαρισμός τους. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες διαδικασίες συντήρησης τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω.


Ξύλινα Κουφώματα
Τα ξύλινα κουφώματα είναι τα πιο απαιτητικά από άποψη συντήρησης. Θα πρέπει το ίδιο το κούφωμα να τρίβεται και να λουστράρετε εκ' νέου ανά 4ετία, για να μπορεί το ξύλο να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Επίσης θα πρέπει ανά 2ετία να λιπαίνονται οι μεντεσέδες και οι μηχανισμοί παλαιού τύπου, ενώ οι περιμετρικοί μηχανισμοί θα πρέπει να λιπαίνονται τουλάχιστον ανά 3ετία. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη. Όσα προαναφέραμε ισχύουν για εξωτερικά ξύλινα κουφώματα. Αν τα κουφώματα μας είναι εσωτερικά οι χρόνοι αυτοί μπορούν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν.


Κουφώματα Αλουμινίου ή PVC
Στα κουφώματα αλουμινίου ή PVC πρέπει να γίνεται περιοδική λίπανση των μηχανισμών και γενικά των κινητών μεταλλικών εξαρτημάτων. Πιο αναλυτικά στα ανοιγόμενα κουφώματα πρέπει να λιπαίνονται οι μεντεσέδες, οι σπανιολέτες, τα ψαλίδια ανάκλισης ή συνολικά ο περιμετρικός μηχανισμός κλειδώματος. Στα συρόμενα πρέπει να λιπαίνεται η κλειδαριά και τα ράουλα κύλισης. Η λίπανση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον ανά τριετία.
Καλό είναι να χρησιμοποιούνται λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη.
Επίσης θα πρέπει ανά 10ετία να αλλάζει το κεντρικό λάστιχο στεγάνωσης των κουφωμάτων, γιατί σκληραίνει και χάνει στις στεγανωτικές του ιδιότητες.

4 σχόλια:

  1. Ψάχνω να βρω μηχανισμούς για ξυλινα κουφωματα, πατζούρια σπαστά με 2 φύλλα ανά πατζούρι. Τα συγκεκριμένα είναι 25ετίας.
    Μήπως μπορείτε να βοηθήσετε?
    Χρυσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάμε δηλαδή για 4φυλλο παντζούρι. Το θέμα είναι αν βρείτε τέτοιο μηχανισμό θα μπορέσετε να τον αλλάξετε μόνη σας. Το καλύτερο είναι να αναζητήσετε ένα ξυλουργό που θα ξέρει να κάνει την επισκευή. Αν θέλετε να ψάξετε μόνη σας τότε να πάτε σε καταστήματα με είδη κιγκαλερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρετε. Σε κάγκελα μασίφ Αλουμινίου (έχουν βιδωθεί σε σιδερένιο σκελετό εδώ και 8 χρόνια) παρουσιάστηκε το φαινόμενο του ξεφλουδίσματος της βαφής. Τώρα είναι σε όλο σχεδόν το καθε κάγκελο. Οπου εφυγε η βαφή ειναι άσπρο σαν πούδρα. Όταν το ξύσω απο κάτω είναι λείο μαύρο χωρις ενδείξεις άλλησ φθοράς. Μήπως είναι νηματοειδής διάβρωση; Τι με συμβουλεύετε; Αντιμετωπίζεται; Μήπως είναι προτιμότερο να τα ξηλώσω και να βάλω απλά; Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια. Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ πιθανό να είναι Νηματοειδής Διάβρωση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ξύσετε την κατεστραμμένη ηλεκτροστατική βαφή και τα σημεία του αλουμινίου που έχουν προσβληθεί και μετά να βάψετε τα κάγκελα με λαδομπογιά.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr