Σελίδες

13 Ιουλ 2016

Έλεγχος Υαλοπινάκων Low-e

Οι υαλοπίνακες Low-e έχουν βελτιώσει σημαντικά τα ενεργειακά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων και υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούν να συζητηθούν και ιδιότητες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, στο άρθρο αυτό όμως το μόνο που θα περιγράψουμε είναι ένας εμπειρικός τρόπος, για να ανιχνεύουμε αν ένας υαλοπίνακας είναι Low-e ή συμβατικός.
Για να ελέγξουμε έναν υαλοπίνακα χρειαζόμαστε ένα αναπτήρα ή καλύτερα ένα κόκκινο laser.
  • Έλεγχος με αναπτήρα. Ανάβοντας τον αναπτήρα μπροστά από ένα υαλοπίνακα θα δούμε για κάθε επιφάνεια γυαλιού που χωρίζεται από την επόμενη με κάποιο διάστημα που περιέχει αέρα ή κάποιο ευγενές αέριο να εμφανίζονται δυο είδωλα (ανακλάσεις). Έτσι αν έχουμε ένα διπλό υαλοπίνακα θα δούμε τέσσερα είδωλα της φλόγας, ενώ αν έχουμε ένα τριπλό υαλοπίνακα θα δούμε έξι είδωλα (όπως εικόνα 1). Παρατηρώντας το σετ ανακλάσεων I & III βλέπουμε ότι μία από τις δύο φλόγες από το κάθε σετ έχει λίγο διαφορετική απόχρωση, κάτι που δεν ισχύει για το σετ ανακλάσεων II. Έτσι συμπεραίνουμε ότι το εσωτερικό και το εξωτερικό γυαλί του τριπλού υαλοπίνακα είναι Low-e και μάλιστα ότι η επίστρωση Low-e είναι στο εσωτερικού του υαλοπίνακα σε κάθε περίπτωση.
Εικόνα 1. Ανακλάσεις από τριπλό υαλοπίνακα
  • Έλεγχος με laser. Ρίχνοντας μια ακτίνα laser κόκκινου χρώματος (μήκους κύματος 635nm) επάνω σε ένα υαλοπίνακα υπό γωνία θα δούμε όπως είπαμε και παραπάνω ανακλάσεις αυτής της ακτίνας στο τοίχο ή σε κάποιο αντικείμενο μέσα στο χώρο. Αν ο υαλοπίνακας είναι διπλός θα δούμε τέσσερις ανακλάσεις (εικόνες 2 και 3), ενώ αν  ο υαλοπίνακας είναι τριπλός θα δούμε έξι ανακλάσεις (εικόνα 4).
Εικόνα 2. Ανακλάσεις από διπλό υαλοπίνακα
Στην εικόνα 2 βλέπουμε τις τέσσερις ανακλάσεις που εμφανίζονται σ' ένα διπλό υαλοπίνακα, οι ανακλάσεις 1 και 2 είναι από το πρώτο γυαλί, ενώ οι ανακλάσεις 3 και 4 είναι από το δεύτερο γυαλί. Οι ανακλάσεις 2 και 3 προέρχονται από τις εσωτερικές επιφάνειες του διπλού υαλοπίνακα, ενώ οι ανακλάσεις 1 και 4 από τις εξωτερικές επιφάνειες. Το πρώτο γυαλί στην περίπτωση μας είναι Low-e και αυτό γίνεται άμεσα φανερό από την 2η ανάκλαση η οποία είναι αμυδρότερη από τις υπόλοιπες λόγω απορρόφησης που εμφανίζεται στην  επιφάνεια που υπάρχει η επίστρωση Low-e.
Εικόνα 3. Ανακλάσεις από διπλό υαλοπίνακα
Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε η εμφάνιση της αμυδρότερης ανάκλασης να γίνεται στις εσωτερικές επιφάνειες ενός διπλού ή τριπλού υαλοπίνακα και αυτό για λόγους προστασίας της επίστρωσης Low-e.
Στην εικόνα 3 βλέπουμε ακόμα ένα παράδειγμα, στην περίπτωση αυτή η τρίτη ανάκλαση από τα αριστερά προς τα δεξιά είναι η πιο αμυδρή και αμέσως καταλαβαίνουμε ότι η εσωτερική επιφάνεια αυτού τους τζαμιού είναι αυτή που έχει την επίστρωση Low-e. Από την άλλη, στη περίπτωση που όλες οι ανακλάσεις είναι ίδιες ήμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει επίστρωση Low-e, οπότε μιλάμε για ένα συμβατικό διπλό ή τριπλό υαλοπίνακα.
Εικόνα 4. Ανακλάσεις από τριπλό υαλοπίνακα
Όταν έχουμε ένα τριπλό υαλοπίνακα όπως στην εικόνα 4, έχουμε έξι ανακλάσεις της ακτίνας laser. Η δοκιμή αυτή έγινε δυο φορές, στην πρώτη η ακτίνα ρίχτηκε στην εξωτερική πλευρά του υαλοπίνακα και βλέπουμε τις ανακλάσεις του εξωτερικού, του μεσαίου και του εσωτερικού γυαλιού (από τα αριστερά προς τα δεξιά), ενώ στην δεύτερη ρίχτηκε στην εσωτερική πλευρά (οι ανακλάσεις εδώ είναι με αντίστροφη σειρά). Σε κάθε περίπτωση γίνεται φανερό ότι πρώτο εσωτερικό γυαλί έχει την επίστρωση Low-e, αφού βλέπουμε πόσο αμυδρή είναι η ανάκλαση από την εσωτερική πλευρά. Άλλη μια παρατήρηση είναι ότι η απόσταση μεταξύ των δυο ανακλάσεων του εξωτερικού γυαλιού (οι δυο πρώτες ανακλάσεις από εξωτερικοί πλευρά) είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες ανακλάσεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη θέση αυτή υπάρχει triplex γυαλί μεγάλου πάχους.
Οι δοκιμές έγιναν σε τζάμια Planitherm, υπάρχει πιθανότητα διαφοροποίησης των αποτελεσμάτων σε άλλους τύπους ενεργειακών τζαμιών.

Το άρθρο αυτό το λάβαμε από την εταιρεία Αφοί Γ. Καλλέργη & Σία Ο.Ε. και το επιμελήθηκε ο κύριος Καλλέργης Χ. Γεώργιος, Φυσικός, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.