Σελίδες

5 Φεβ 2012

Οπές Απορροής

Σχήμα 1
Οι οπές απορροής είναι μια απαραίτητη λεπτομέρεια που πρέπει να υπάρχει σε κάθε κατασκευή κουφώματος. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι οι οπές απορροής είναι μικρές τρύπες σε συγκεκριμένες θέσεις επί των κουφωμάτων που ως σκοπό έχουν την απορροή νερού. Η είσοδος νερού που μπορεί να γίνει σε διάφορες κοιλότητες των κουφωμάτων οφείλεται κυρίως σε μικρές ατέλειες στης συναρμογή κυρίως των ελαστικών. Για αυτό το λόγο ευθύνη των οπών απορροής είναι η εξαγωγή προς την εξωτερική πλευρά του κουφώματος του νερού που έχει εισέλθει στις κοιλότητες του κουφώματος (το πρώτο πιο πιθανό σημείο εισόδου νερού είναι ο χώρος εγκλωβισμού του τζαμιού). Εκτός από τις οπές από όπου βγαίνει το νερό (οπές απορροής), πρέπει να ανοιχτούν οπές σε ψηλότερες θέσεις (στο σχήμα 1 επάνω μέρος οπές χρώματος πράσινου ανοιχτού) που θα επιτρέπουν την είσοδο αέρα έτσι ώστε να μην εμφανίζεται το φαινόμενο της ανεστραμμένης φιάλης.
Κάντε click επάνω στα σχήματα για να τα δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.
Οι θέσεις που θα πρέπει να ανοίγονται οι οπές απορροής είναι εκείνες με την μικρότερη δυναμική ενέργεια ανά θάλαμο και σε θέση που θα κατευθύνουν το νερό προς την εξωτερική πλευρά του κουφώματος (στο σχήμα 1 κάτω οπές χρώματος πράσινου ανοιχτού, στο σχήμα 2 λευκές οπές από όπου οδεύει η σταγόνα). Επίσης για να μη παρουσιάζεται το φαινόμενο της φυσαλίδας το οποίο εμποδίζει την ομαλή ροή του νερού καλό είναι οι οπές να μην έχουν κυκλικό σχήμα αλλά ελλειπτικό και όσο γίνεται μεγαλύτερο μέγεθος.
Σχήμα 2

Η μη διάνοιξη καθόλου οπών απορροής θα έχει σαν πιθανό αποτέλεσμα την εισαγωγή νερού στο εσωτερικό της οικίας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και από τη λανθασμένη διάνοιξη (λάθος θέση). Η σωστή θέση παρουσιάζεται πολύ καλά στο σχήμα 2, όπου βλέπουμε ότι το νερό που εισέρχεται στο χώρο εγκλωβισμού του τζαμιού περνά μέσα από τις κοιλότητες του φύλλου (τζαμιλίκι) προς την κάσα, εκεί εμποδίζεται από το κεντρικό ελαστικό στεγάνωσης να κατευθυνθεί προς το εσωτερικό της οικίας και τελικά εξάγεται από την οπή απορροής που υπάρχει στην κάσα.
Άλλα σημεία από όπου μπορεί περάσει νερό εσωτερικά της οικίας, είναι οι περιοχές επαφής του κουφώματος με την τοιχοποιία. Στα σημεία αυτά τοποθετείτε κάποιο σφραγιστικό υλικό όπως φαίνεται και στην σχέδιο 2 (εδώ σημείο επαφής κάσας με μαρμαροποδιά). Με το πέρασμα του χρόνου το υλικό αυτό καταστέφεται, έτσι ανά μερικά χρόνια καλό είναι αν παρατηρούμε τυχών προβλήματα, όπως τρύπες κ.τ.λ, την εκ νέου συμπλήρωση του.
Εικόνα 1Εικόνα 2
Εικόνα 3
Στις εικόνες 1 και 2 μέσα σε κόκκινους κύκλους φαίνονται οι λάθος οπές απορροής που έχουν ανοιχθεί. Ενώ στην εικόνα 2 μέσα στον πράσινο κύκλο έχει ανοιχθεί η οπή απορροής στην σωστή θέση. Ως συνήθως οι σωστές οπές απορροής ανοίγονται με ειδικό μηχάνημα (όχι όπως εδώ με απλό τρυπάνι) που δημιουργεί οπή σχήματος ελλειπτικού (οβάλ) στην κατάλληλη θέση. Ένα τέτοιο δείγμα σωστής οπής απορροής ανοιγμένης με ειδικό μηχάνημα φαίνεται στην εικόνα 3 εντός της πράσινης έλλειψης. Σε οπές τέτοιου σχήματος είναι απίθανο να παρατηρηθεί δημιουργία φυσαλίδας που θα εμποδίζει την σωστή απορροής του νερού.


Φαινόμενο ανεστραμμένης φιάλης
Αν πάρουμε ένα γυάλινο μπουκάλι, το γεμίσουμε μέχρι το στόμιο του νερό, κλείσουμε με τον αντίχειρα μας το στόμιο του μπουκαλιού και στο στρέψουμε κάθετα με το στόμιο προς τα κάτω και αφαιρέσουμε με προσοχή τον αντίχειρα μας θα παρατηρήσουμε ότι το νερό δεν θα τρέξει από το στόμιο του μπουκαλιού. Αυτό οφείλετε στη ατμοσφαιρική πίεση η οποία δεν επιτρέπει την έξοδο του νερού. Αν όμως σε κάποιο σημείο του μπουκαλιού υπήρχε μια οπή τότε το νερό θα τρέξει από στο στόμιο του μπουκαλιού.


Το σχήμα 2 είναι από το τεχνικό εγχειρίδιο της σειράς 5000 της Europa, την οποία ευχαριστούμε.

7 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Κύριε,

    Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας όπου επιτέλους βλέπουμε του πως πρέπει να είναι ένας σωστός επαγγελματίας με γνώση του αντικειμένου του. Ειδικά μου άρεσαν τα διαγράματα gantt για την περιγραφή των σταδίων του έργου!

    Εχω μεγάλο πρόβλημα με εισαγωγή νερού στο εσωτερικό του σπιτιού (3ετίας) από διπλή συρόμενη μπαλκονόπορτα 6μ περίπου. Οταν βρέχει, εισέρχεται και στάζει νερό στο εσωτερικό από την πάνω κάσα από τα σημεία όπου έχει βίδες. Ειτε στάζει με ήχο στον κάτω οδηγό της κάσας, είτε μαζεύεται στην πάνω πλευρά της μιας μπαλκονόπορτας (αυτής που είναι προς τα μέσα) και κάποια στιγμή θα "αδειάσει" προς τα μέσα όλο μαζί. Το αποτέλεσμα είναι ότι το νερό "σκάζοντας" κάτω απλώνεται στο ξύλινο δάπεδο!

    Δεν υπάρχουν ρολά ή πατζούρια και από την εξωτερική μεριά υπάρχει ένα σκίαστρο με ανοικτές περσίδες όπου περνάει το νερό που φυσικά επιδεινώνει το πρόβλημα.

    Μετά την αρχική τοποθέτηση μπήκαν σίτες (της ίδιας εταιρίας) όπου κατά την τοποθέτησή τους επέμεινα στον τεχνικό να σιλικονάρει εξωτερικά ολόκληρο το σημείο επαφής της πάνω κάσας της μπαλκονόπορτας με το πρέκι. Αντίστοιχα μπήκε σιλικόνη και στο σημείο επαφής με το πρέκι της κάσας της σίτας, μια και είχα τα πρόβλημα από πριν. Δεν υπήρχε καμμία βελτίωση, δηλαδή η ποσότητα του νερού που έμπαινε παρέμενε η ίδια. Στην συνέχεια ξαναήρθαν, ξήλωσαν ολόκληρη την σίτα μαζί με την κάσα της, έβαλαν σιλικόνη στην κάσα της μπαλκονόπορτας και ξαναέβαλαν την σίτα, λάθος βέβαια αυτή τη φορά μια και την έβαλαν μερικά χιλιοστά πιο μέσα όπου η σίτα πλέον κοπανάει κατά το άνοιγμα και κινείται μαζί με την μπαλκονόπορτα, πράγμα που δεν γινόταν πιο πρίν. Θεώρησα ότι ίσως μπαίνει νερό μέσα από τον σοβά από τα σημεία που είναι τοποθετημένο το σκίαστρο στον εξωτερικό τοίχο, όπου και πάλι σιλικονάραμε όλα τα σημεία επαφής αλλά και πάλι δεν υπάρχει καμμία βελτίωση. Το νερό όντως γλύφει το πρέκι αλλά Θεωρώ απίθανο να περνάει και από την σιλικοναρισμένη κάσα της σίτας και μετά να περνάει και από την κάσα της μπαλκονόπορτας...

    Διαβάζοντας το μπλογκ σας, ίσως τελικά η συγκεκριμένη μπαλκονόπορτα να μην έχει την απαιτούμενη προδιαγραφή μια και είναι εντελώς εκτεθειμένη στο νερό σε σχέση με άλλα παράθυρα της οικίας...

    Θα ήθελα να μου γράψετε την άποψή σας. Παραθέτω και φωτογραφίες παρακάτω

    http://imgur.com/a/zCURI#0

    Ευχαριστώ πολύ,

    Γιώργος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.
      Η αλήθεια είναι ότι κουφώματα τέτοιων διαστάσεων δεν νομίζουμε να έχουν δοκιμασθεί σε κάποιο εργαστήριο για την συμπεριφορά τους.
      Από τις φωτογραφίες δεν μπορούμε να πούμε πολλά, γιατί πρέπει να ξέρει κάποιος που να κοιτάξει για να δει πιθανές αστοχίες της κατασκευής. Τέτοια σημεία δεν μπορούν να φανούν εύκολα από φωτογραφίες. Αυτό πάντως που κάνει εντύπωση είναι το λευκό ίχνος που αφήνει το νερό. Πιθανότατα οφείλετε στο πέρασμα του νερού από το σοφά από τον οποίο παρασύρει μικροσκοπικές ποσότητες και την εναποθέτει στις λευκές περιοχές.
      Σημεία που πρέπει να προσεχθούν.
      ▪ Οπές απορροής (σχετικά εύκολο να βρεθούν)
      ▪ Οπές αερισμού (δύσκολο να βρεθούν, καλά κριμένες)
      ▪ Τάκοι στεγάνωσης

      Πάντως το σίγουρο είναι ότι υπάρχει αστοχία, γιατί όπως αναφέρει και το άρθρο τα κουφώματα είναι σχεδιασμένα να δέχονται μικρές ποσότητες νερού στο εσωτερικό τους που τα αποβάλλουν από τις οπές απορροής.

      Τέλος μια ερώτηση ο κατασκευαστής πως εξηγεί το φαινόμενο;

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

    Ο κατασκευαστής των προφιλ είναι η ελβιαλ και έχοντας επικοινωνήσει με την εταιρία που τα τοποθέτησε, περιμένω κάποιον "ειδικό" για να τα δεί και να προτείνει λύση. Ιδιο πρόβλημα πάντος υπάρχει και σε αντίστοιχο κούφωμα σε αντίστοιχο διαμέρισμα.

    Τουλάχιστον έχω μια ιδέα για τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε. Θα ξαναγράψω μόλις έχω κάτι νεότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από ό,τι βλέπω στο blog σας είστε ίσως ο κατάλληλος άνθρωπος να μου προτείνετε κάποια λύση, πριν αρχίσω το ψάξιμο μάστορα (που εδώ που τα λέμε είναι και λίγο λαχείο). Γι' αυτό θα μπω κατευθείαν στο θέμα.
    Πρόκειται για μια συνθετική εξωτερική πόρτα, η οποία συνδέει το ημιυπόγειο του σπιτιού, μέσω μιας μικρής μαρμάρινης σκάλας, με την πίσω αυλή. Το θέμα είναι πως, όποτε βρέχει, συγκεντρώνονται νερά από την εσωτερική πλευρά της πόρτας. Και μάλιστα όσο περισσότερο βρέχει, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα των νερών. Να σημειώσω απλά πως το σπίτι (άρα και η πόρτα) είναι 5 ετών και η πόρτα ανοιγοκλείνει σπάνια. Οπότε δεν νομίζω να τίθεται θέμα παλαιότητας ή κάτι άλλο σχετικό.
    Θα σας παρακαλούσα για οποιαδήποτε ιδέα θα μπορούσε να με κατευθύνει στην εύρεση της πηγής του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η περιγραφή του προβλήματος που έχετε, είναι πολύ γενική. Καλό είναι να πάρετε μερικές φωτογραφίες από την πόρτα, το χώρο γύρω καθώς και από το μάρμαρο κάτω από αυτής και να ανοίξετε, ένα θέμα στο χώρο συζητήσεων.

      Διαγραφή
  4. Ηθελα να ξερω αν υπαρχουν ταπουλες για το καλοκαιρι να μην μπαινουν τα ζωυφια. Κσι οταν πλενω να τις βγαζω. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι οπές απορροής δεν πρέπει να κλείνουν, υπάρχουν ειδικά καλύμματα το οποία όμως αφήνουν ουσιαστικά την οπή ανοιχτή και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι οι οπές υπάρχουν για την αποβολή του νερού της βροχής και όχι του νερού ρίχνετε όταν πλένετε τα κουφώματα.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.