Σελίδες

7 Φεβ 2011

Ενεργειακά Κουφώματα

Ενεργειακά κουφώματα μπορούν να χαρακτηριστούν όσα είναι κατασκευασμένα από υλικά που προσφέρουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα από κάποια άλλα. Υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κουφωμάτων και έχουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα είναι το Ξύλο, το PVC αλλά και το Αλουμίνιο με την χρήση υλικών χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας.
Ενεργειακό Αλουμίνιο
με Πολυαμίδιο
Για το ξύλο αλλά και το PVC (είδος πλαστικού) δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την χαμηλή θερμική αγωγιμότητα γιατί μας είναι γνωστό από την καθημερινή μας εμπειρία. Τη γίνεται όμως με το αλουμίνιο, που ως γνωστόν ως μέταλλο έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Η λύση είναι να παρεμβάλλουμε μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής επιφάνειας του μετάλλου ένα υλικό που θα έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και ισχυρές μηχανικές ιδιότητες. Ένα υλικό που έχει αυτές τις ιδιότητες και χρησιμοποιείται εκτενώς είναι το πολυαμίδιο.
Βέβαια δεν είναι μόνο το πλαίσιο αυτό που κατατάσσει ένα κούφωμα σε υψηλή ενεργειακή κατηγορία αλλά και το είδος του υαλοπίνακα που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι πλέον ένα κούφωμα για να μπει στην ενεργειακή κατηγορία θα πρέπει να διαθέτει διπλό υαλοπίνακα με το ένα από τα δυο τζάμια να είναι ενεργειακό χαμηλής εκπομπής. Κουφώματα με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας μεγαλύτερο από 3,5 θεωρούνται συμβατικά (κοινά), κουφώματα με συντελεστή μεταξύ 2 και 3,5 θεωρούνται ενεργειακά (θερμομονωτικά) ενώ κουφώματα με συντελεστή μικρότερο από 2 θεωρούνται ενεργειακά υψηλών επιδόσεων.
Πρέπει να τονιστεί ότι όσα αναφέρονται παραπάνω έχουν σχέση με την θερμική ακτινοβολία και υπάρχει πιθανότητα ένα κούφωμα να έχει καλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (μικρή τιμή) αλλά να υπάρχουν απώλειες επειδή το κούφωμα μας θα μπάζει αέρα.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας στο άρθρο "Παράγοντες Καθορισμού Ποιότητας Κουφωμάτων".

5 σχόλια:

  1. !!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ (λ) ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (U)!!!
    ΣΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΟ U!!!

    ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 2 ΕΩΣ 3,5??? ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ!!

    ΦΙΛΙΚΑ
    ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΙΔΗΣ
    PLANECO ΕΠΕ
    g.moustakidis@planeco.eu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα διαφωνήσω δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κάποια κατηγοριοποίηση, οριζόμενη από κάποιον οργανισμό ή οριζόμενη από το νόμο.

      Διαγραφή
  2. Εκτός από το γνωστό πολυαμίδιο πρόσφατα εμφανίστηκε και ένα νέο(;) υλικό το πολυθερμίδιο.
    Γνωρίζετε κάποια στοιχεία για αυτό το υλικό;
    Ποιά τα πλεονεκτήματα έναντι του πολυαμιδίου;

    Με εκτίμηση
    Μιχαήλ Νούσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη,

      Το πολυθερμίδιο δεν ανήκει στα υλικά που συνεισφέρουν στην θερμική αγωγημότητα καθώς δεν έχει στην συνθεση του τις μικρ-ίνες γυαλιού που εμπεριέχονται στο πολυαμίδιο.
      Αν το πολυαμίδιο βοηθά στην θερμική μόνωση, αυτό συμβαίνει λόγω της ύπαρξης σωματιδίων γυαλιού που και το κάνει ανθεκτικότερο στις θερμοκρασίες επεξεργασίας (π.χ εξωτερική βαφή πολυαμιδίου) και βοηθό στην συνολική μόνωση ενός κουφώματος.

      Υπάρχει η διαφορά στο κόστος των 2 υλικών με το πολυθερμίδιο να είναι φθηνότερο και να χρησιμοποιείται απο τις εταιρίες αλουμινίου, πους τις περισσότερες φορές βέβαια, την διαφορά αυτή την κρατούν οι ίδιες και πολύ μικρό μερος περνά στον χρήστη (κατασκευαστή) και άρα τελικό καταναλωτή.

      Φιλικά,
      Δ.

      Διαγραφή
  3. Το λ είναι η γραμμική θερμική αγωγιμότητα με μονάδες W/mK, ενώ το U είναι η εμβαδική θερμική αγωγιμότητα με μονάδες W/m2K. Μιλάμε πάντα για ροή θερμότητας άρα αγωγή. Αν μάλιστα πούμε ότι U=1/R με R την γνωστή θερμική αντίσταση το 1/R είναι θερμική αγωγιμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.