14 Φεβ 2011

Αποκλεισμός Χωνευτών Συρόμενων από το Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον

Ναι είναι αλήθεια. Αν και δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα οι χωνευτές συρόμενες κατασκευές τουλάχιστον από προφίλ αλουμινίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου δεν έχουν κάνει δοκιμές προτύπων για άλλες συρόμενες κατασκευές εκτός των επάλληλων, οπότε οι υπόλοιπες συρόμενες κατασκευές όπως μονόφυλλα ή δίφυλλα χωνευτά δεν μπορούν να έχουν σήμανση CE. Άρα αποκλείονται αυτόματα από το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον, το οποίο απαιτεί την ύπαρξη CE στις κατασκευές κουφωμάτων.
Βέβαια όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο. Οι κατασκευές των συρόμενων χωνευτών ή εξωτερικών κουφωμάτων είναι οι χειρότερες από άποψη θερμομόνωσης. Οπότε πιθανότατα θα έβγαιναν εκτός και βάση της ενεργειακής τους απόδοσης.

10 Φεβ 2011

Συντήρηση Κουφωμάτων

Η ποιο σημαντική συντήρηση των κουφωμάτων είναι ο καθαρισμός τους. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες διαδικασίες συντήρησης τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω.


Ξύλινα Κουφώματα
Τα ξύλινα κουφώματα είναι τα πιο απαιτητικά από άποψη συντήρησης. Θα πρέπει το ίδιο το κούφωμα να τρίβεται και να λουστράρετε εκ' νέου ανά 4ετία, για να μπορεί το ξύλο να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Επίσης θα πρέπει ανά 2ετία να λιπαίνονται οι μεντεσέδες και οι μηχανισμοί παλαιού τύπου, ενώ οι περιμετρικοί μηχανισμοί θα πρέπει να λιπαίνονται τουλάχιστον ανά 3ετία. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη. Όσα προαναφέραμε ισχύουν για εξωτερικά ξύλινα κουφώματα. Αν τα κουφώματα μας είναι εσωτερικά οι χρόνοι αυτοί μπορούν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν.


Κουφώματα Αλουμινίου ή PVC
Στα κουφώματα αλουμινίου ή PVC πρέπει να γίνεται περιοδική λίπανση των μηχανισμών και γενικά των κινητών μεταλλικών εξαρτημάτων. Πιο αναλυτικά στα ανοιγόμενα κουφώματα πρέπει να λιπαίνονται οι μεντεσέδες, οι σπανιολέτες, τα ψαλίδια ανάκλισης ή συνολικά ο περιμετρικός μηχανισμός κλειδώματος. Στα συρόμενα πρέπει να λιπαίνεται η κλειδαριά και τα ράουλα κύλισης. Η λίπανση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον ανά τριετία.
Καλό είναι να χρησιμοποιούνται λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη.
Επίσης θα πρέπει ανά 10ετία να αλλάζει το κεντρικό λάστιχο στεγάνωσης των κουφωμάτων, γιατί σκληραίνει και χάνει στις στεγανωτικές του ιδιότητες.

7 Φεβ 2011

Ενεργειακά Κουφώματα

Ενεργειακά κουφώματα μπορούν να χαρακτηριστούν όσα είναι κατασκευασμένα από υλικά που προσφέρουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα από κάποια άλλα. Υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κουφωμάτων και έχουν χαμηλή θερμική αγωγιμότητα είναι το Ξύλο, το PVC αλλά και το Αλουμίνιο με την χρήση υλικών χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας.
Ενεργειακό Αλουμίνιο
με Πολυαμίδιο
Για το ξύλο αλλά και το PVC (είδος πλαστικού) δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την χαμηλή θερμική αγωγιμότητα γιατί μας είναι γνωστό από την καθημερινή μας εμπειρία. Τη γίνεται όμως με το αλουμίνιο, που ως γνωστόν ως μέταλλο έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Η λύση είναι να παρεμβάλλουμε μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής επιφάνειας του μετάλλου ένα υλικό που θα έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και ισχυρές μηχανικές ιδιότητες. Ένα υλικό που έχει αυτές τις ιδιότητες και χρησιμοποιείται εκτενώς είναι το πολυαμίδιο.
Βέβαια δεν είναι μόνο το πλαίσιο αυτό που κατατάσσει ένα κούφωμα σε υψηλή ενεργειακή κατηγορία αλλά και το είδος του υαλοπίνακα που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι πλέον ένα κούφωμα για να μπει στην ενεργειακή κατηγορία θα πρέπει να διαθέτει διπλό υαλοπίνακα με το ένα από τα δυο τζάμια να είναι ενεργειακό χαμηλής εκπομπής. Κουφώματα με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας μεγαλύτερο από 3,5 θεωρούνται συμβατικά (κοινά), κουφώματα με συντελεστή μεταξύ 2 και 3,5 θεωρούνται ενεργειακά (θερμομονωτικά) ενώ κουφώματα με συντελεστή μικρότερο από 2 θεωρούνται ενεργειακά υψηλών επιδόσεων.
Πρέπει να τονιστεί ότι όσα αναφέρονται παραπάνω έχουν σχέση με την θερμική ακτινοβολία και υπάρχει πιθανότητα ένα κούφωμα να έχει καλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (μικρή τιμή) αλλά να υπάρχουν απώλειες επειδή το κούφωμα μας θα μπάζει αέρα.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας στο άρθρο "Παράγοντες Καθορισμού Ποιότητας Κουφωμάτων".

Καθαρισμός Κουφωμάτων

Ο καθαρισμός των κουφωμάτων εξαρτάται από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Γενικά όμως η διαδικασία καθαρισμού πρέπει να είναι ήπια χωρίς την χρήση βίαιων μεθόδων.

2 Φεβ 2011

Νηματοειδής Διάβρωση

Νηματοειδής
Διάβρωση
Νηματοειδής Διάβρωση - Οξείδωση Προφίλ Αλουμινίου
Η νηματοειδής διάβρωση είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στα κουφώματα αλουμινίου και έχει σχέση με την κακή ποιότητα προεργασίας της βέργας αλουμινίου πριν την βαφή της. Λόγω αυτής της κακής προεργασίας το χρώμα δεν προσφύεται σωστά επάνω στο μέταλλο και με την πάροδο του χρόνου το μέταλλο οξειδώνεται1. Το χρώμα αποκολλάται από την οξειδωμένη επιφάνεια και η οξείδωση με το καιρό προχωρά σε βάθος οπότε προκαλούνται και οπές. Το φαινόμενο επιταχύνεται σε περιοχές κοντά σε θάλασσα. Τα σύγχρονα προφίλ αλουμινίου με sea side class είναι σχεδόν αδύνατο να πάθουν νηματοειδής διάβρωση. Στην φωτογραφία δίπλα παρουσιάζεται ένα αλουμίνιο που έχει πάθει νηματοειδής διάβρωση.


1. Το αλουμίνιο οξειδώνεται και μάλιστα ταχύτατα μόνο που η οξείδωση του είναι επιφανειακή και αφού πραγματοποιηθεί λειτουργεί σαν προστατευτικό στρώμα για την εισχώρηση της οξείδωσης σε βάθος. Όπως και με το χαλκό που η γνωστή πρασινάδα στη επιφάνεια του είναι οξείδιο του χαλκού που με την δημιουργία του, η οξείδωση σταματά και δεν προχωράει σε μεγαλύτερο βάθος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr