26 Ιαν 2011

Κενό στο τοίχο για Χωνευτά Κουφώματα

Αν και γενικά όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα μας τα συρόμενα χωνευτά κουφώματα δεν είναι η καλύτερη επιλογή1 που μπορεί να κάνει κάποιος σε σχέση με την θερμομόνωση που προσφέρουν, παρόλα αυτά επειδή υπάρχουν λόγοι ύπαρξης τους και επειδή χρησιμοποιούνται ακόμη σε μεγάλο βαθμό, θα κάνουμε μια αναφορά σχετικά με το κενό που θα πρέπει να έχει ο τοίχος ανάλογα με την κατασκευή που επιθυμούμε.
Το κενό αυτό ως συνήθως δημιουργείται από δυο παράλληλες σειρές τούβλων και το πλάτος του πρέπει να φροντίζουμε να είναι ανάλογο του τη κατασκευή κουφώματος θέλουμε να χωρά μέσα του.

Κενό Τοίχου
Χωνευτό Τζάμι ή Παντζούρι
Το κενό του τοίχου πρέπει να έχει πλάτος που ξεκινά περίπου από 4,5cm για συμβατικές κατασκευές τζαμιού ή παντζουριού και να φτάνει περίπου στα 7,5cm για ενεργειακές κατασκευές τζαμιού.

Χωνευτή Σήτα
Το κενό του τοίχου πρέπει να έχει πλάτος που ξεκινά περίπου από 4cm και δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 5cm.

Χωνευτό Τζάμι, Σήτα
Το κενό του τοίχου πρέπει να έχει πλάτος που ξεκινά περίπου από 5,5cm για συμβατικές κατασκευές τζαμιού και σήτας και να φτάνει περίπου στα 11,5cm για ενεργειακές κατασκευές τζαμιού και σήτας.

Χωνευτό Τζάμι, Παντζούρι
Το κενό του τοίχου πρέπει να έχει πλάτος που ξεκινά περίπου από 7,5cm για συμβατικές κατασκευές τζάμι,  παντζούρι και να φτάνει περίπου στα 15,5cm για ενεργειακές κατασκευές τζάμι, παντζούρι.

Χωνευτό Τζάμι, Σήτα, Παντζούρι
Το κενό του τοίχου πρέπει να έχει πλάτος που ξεκινά περίπου από 9,3cm για συμβατικές κατασκευές τζάμι, σήτα, παντζούρι και να φτάνει περίπου στα 19,5cm για ενεργειακές κατασκευές τζάμι, σήτα, παντζούρι.

Χωνευτά Επάλληλα
Αυτή η κατασκευή είναι σπάνια και δεν χρησιμοποιείται συχνά λόγο κάποιων προβλημάτων που παρουσιάζει και ειδικά στις μεγάλες διαστάσεις. Παρόλα αυτά αν πρέπει να φτιαχτεί, το κενό θα είναι ίδιο με αυτό για το χωνευτό τζάμι, παντζούρι.


1 Τα (+) και τα (-) των ανοιγόμενων και των συρόμενων κουφωμάτων

16 σχόλια:

  1. Προσοχή στα χωνευτά κουφώματα αλουμινίου όταν δεν προστατεύονται επαρκώς από εξώστες διότι το ανεμόβροχο βάζει νερό από τον οδηγό στο διάκενο και στην συνέχεια στο δάπεδο και το ξύλινο δάπεδο φουσκώνει και σηκώνεται._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως καλύπτεται το διάκενο που <>, δηλαδή το τζάμι έχει πλάτος 1μ. και το δάκενο 2,5μ?
    Th. Theod

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το συρόμενο κούφωμα έχει μήκος 1,10μ και το συνολικό διάκενο είναι 2,60μ. Πως καλύπτεται η διαφορά 2,60-1,10=1,50μ, το οποίο είναι άχρηστο και ενεργειακά σπάταλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείτε να τοποθετήσετε πλάκες πολυστερίνης για να καλυφθεί το κενό, αν και αυτό έπρεπε να γίνει την ώρα που χτίζονταν ο τοίχος που η τοποθέτηση της πολυστερίνης είναι εύκολη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά έβαλα πολυστερίνη(πάχους 7+4=11εκατ.σε υφισάμενο διάκενο 12 εκατ.)κι ελπίζω να κερδίσω κάτι στον ενεργειακό τομέα του διαμ/τός μου.

      Διαγραφή
  5. Μπορούμε να έχουμε επάλληλο το κούφωμα (τα τζαμιλίκια) για καλυτερη θερμομονωση και χωνευτά σε φωλιά μόνο την σίτα και το παντζούρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτω από ορισμένες συνθήκες (πάχους τοίχου και διάκενου) μπορεί να γίνει επάλληλο 2φυλλο τζάμι και μονόφυλλο συρόμενο χωνευτό παντζούρι και σήτα, με κάποιες δυσκολίες στο κλείσιμο της σήτα και του παντζουριού.

      Διαγραφή
  6. Μπορείτε να βάλετε την σίττα ακκορντεόν που είναι πολυ σταθερή και εύχρηστη και εξώφυλλο ρολλό και βέβαια τα τσαμιλίκια επάλληλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω συρόμενες μονόφυλλες πόρτες πλάτους 120 εκατοστών. Δεν είναι χωνευτές, αλλά εξωτερικά συρόμενες. Είναι κατασκευής 1990 και έχω σημαντικές απώλειες θερμότητας. Θέλω να διατηρήσω το μονόφυλλο και συρόμενο. Με τι μου προτείνετε να τα αντικαταστήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορείς να μεγαλώσεις το άνοιγμα του τοίχου, εάν γίνεται, κατ΄ελάχιστον 30 εκ ώστε το κούφωμα να γίνει 1.50 μ οπότε θα έχεις δυνατότητα να βάλεις επάλληλα συρόμενα με καθαρό άνοιγμα φύλλου 65 εκ. πέρασμα με ρολλά και επάλληλη
    μονόφυλλη συρόμενη σίττα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα,τα χωνευτά κουφωματα (τζάμι και παντζούρι),ειναι και ενεργειακά ώστε να δικαιολογούνται στο πρόγραμμα εξοικονομω κατ οίκον? ή πρέπει να τα αλλάξω με ανοιγομενα ώστε να με καλύπτει το πρόγραμμα?ευχαριστω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν συρόμενα ενεργειακού τύπου, αλλά με χειρότερα χαρακτηριστικά θερμομόνωσης σε σχέση με τα ανοιγόμενα. Μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ' οίκον.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης θελω να γκρεμισω εναν τοιχο κ να τον φτιάξω τσιμεντοσανιδα μπορούν να μπουν παραθυρα συρομενα μεσα στην τσιμεντοσανιδα κι αν ναι ποσο παχος πρεπει να αφησω αναμεσα στις τσιμεντοσανιδες???ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα μπορείς να κάνεις μια κατασκευή με τσιμεντοσανίδα. Όσο για το κενό, θα πρέπει να έχεις αποφασίσει τον τύπο κουφώματος που θα βάλεις αλλά και την σειρά που θα χρησιμοποιηθεί. Όπως πρέπει αν έχεις διαβάσεις και στο άρθρο δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο διάκενο.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr